معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: بیش از 50 درصد نمک مصرفی از طریق مصرف نان، پنیر، رب گوجه، سس و انواع فست فودهاست و این در حالی است که باید روزانه 5 گرم نمک مصرف شود.
تدبیر24: علی اکبر سیاری با اشاره به اینکه مصرف بالای نمک باعث افزایش فشارخون میشود، افزود: حدود 10 میلیون نفر از افراد 15 تا 64 سال در کشور فشار خون بالا دارند و سالانه تعداد زیادی از افراد در اثر فشار خون بالا جان خود را از دست میدهند.
به گفته وی، کاهش مصرف نمک باعث کاهش فشار خون و به دنبال آن کاهش سکتههای مغزی، قلبی و نارساییهای کلیوی و قلبی میشود.
سیاری در ادامه، بر ضرورت فرهنگسازی در کاهش استفاده از نمک از سوی مردم و تولیدکنندگان موادغذایی تأکید کرد و گفت: جلب همکاری صنایع غذایی به منظور تولید محصولات کم نمک، برچسبدار کردن مواد غذایی تولید شده از نظر میزان نمک مصرفی از سوی تولیدکنندگان موادغذایی، پایش میزان نمک مصرف شده در ماده غذایی تولیدی و همچنین پایش میزان نمک مصرفی در سبد غذایی مردم از برنامههای بسیج ملی کاهش مصرف نمک است.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر میزان سرانه نمک مصرفی در کشور حدود 10 تا 12 گرم است، افزود: باید میزان نمک مصرفی در افراد زیر 50 سال 5 گرم در روز و در افراد بالای 50 سال و همچنین بیماران قلبی حدود 3 گرم در روز یعنی نصف قاشق مرباخوری باشد. به گفته معاون بهداشت، کاهش مصرف 6 گرم نمک در روز باعث کاهش 24 درصدی سکتههای مغزی و کاهش 18 درصدی سکتههای قلبی میشود که در نهایت موجب پیشگیری از 5/2 میلیون مرگ خواهد شد.
«میزان مصرف نمک در ایران دو تا سه برابر میانگین جهانی است.» واقعیت تلخی که درباره دلایل آمار بالای بیماریهای فشار خون، بیماریهای کلیوی، سکتههای قلبی و مغزی و برخی سرطانها از جمله سرطان معده در ایران رمزگشایی میکند. اکنون وزارت بهداشت در گامی جدی برای اصلاح این عادت بد غذایی از آغاز بسیج ملی کاهش مصرف نمک در کشور از ششم تا پانزدهم دی ماه خبر میدهد. به گفته رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت هدف از این بسیج، اطلاعرسانی به مردم، فرهنگسازی و اصلاح الگوی مصرف مواد غذایی مردم است.
زهرا عبداللهی خاطرنشان کرد: سبک زندگی و مصرف غذاهای پرنمک و پرچربی موجب شیوع بیماریهای غیرواگیر از جمله سرطان و دیابت در جامعه شده است.
اگرچه عادت نامناسب غذایی یکی از عوامل افزایش نگرانکننده مصرف نمک در ایران است اما به گفته رئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، یکی از دلایل رواج عادات بد غذایی در ایران این است که جرم آسیب رساندن به سلامت در کشور ما سبک گرفته شده است. وی در نشست خبری بسیج ملی کاهش مصرف نمک گفت: بسیاری از افراد در بسیاری از کشورهای جهان برای فرد تهیه و توزیعکننده مواد غذایی تقلبی حتی مجازات اعدام تعیین میکنند، آسیب رساندن به سلامت مردم جرم است اما این جرم در ایران سبک گرفته میشود.
عبداللهی تصریح کرد: موانع قانونی، دست و پای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را در برخورد با متخلفان مواد غذایی بسته است، به طور مثال اگر فروشگاهی اقدام به عرضه نمک دریا کند، جریمه خیلی کمی دارد. وی افزود: آیین نامههای مواد غذایی مربوط به سال 1346 است و وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی در سالهای اخیر بهدنبال بازنگری آن است.
تبلیغ نمک دریا در صدا وسیمارئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: سال گذشته با صدا وسیما مکاتباتی داشتیم تا نمک دریا در برنامههای صدا وسیما به طور مستقیم و غیرمستقیم تبلیغ نداشته باشد و مدتی نیز نمک دریا تبلیغ نشد. عبداللهی افزود: اما متأسفانه اکنون دوباره در برنامههای آشپزی و دیگر برنامهها از نمک دریا استفاده میشود.
هشدار درباره نمک پنهانرئیس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره نمک پنهان موجود در غذاها هشدار داد و گفت: به طور مثال در پیتزا، پنیر و زیتون آن دارای نمک است. عبداللهی افزود: حتی میوه و سبزی و آب معدنی حاوی سدیم یعنی ماده مؤثره نمک هستند.
وی ادامه داد: مهمترین پیامد مصرف زیادی نمک بر سلامت، فشار خون و بیماریهای قلبی و عروقی است، به طوری که اکنون 20درصد جمعیت کشور دچار فشارخون بوده و در گروه سنی میانسالان - 45 تا 65 سال - از هر 10نفر، سه نفر فشار خون دارند.
نمک بیشتر از هروئین در ایران جان میگیردرئیس اداره آموزش ارتقای سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز در این نشست خبری با بیان اینکه نمک، شکر و هروئین در جهان به عنوان سه سم سفید شناخته شدهاند، افزود: نمک بیشتر از هروئین در ایران جان مردم را میگیرد اما این کشتارها خاموش است.
به گزارش ایرنا دکتر «شهرام رفیعی فر» گفت: بیشتر مردم کشور از سکتههای قلبی و مغزی و سرطان جان خود را از دست میدهند که نمک عامل مشترک آنها است.
قول نانواها به وزارت بهداشترئیس انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور نیز در ادامه این نشست خبری گفت: صنف نانواییها به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قول دادهاند که اگر آرد با کیفیت خوب و خمیرمایه به شکل پودرشده در اختیار آنان قرار گیرد، آنها هم نان سالم به مردم تحویل میدهند. وی گفت: طبق آمارهای ارائه شده، میزان مصرف جوش شیرین -که دارای عوارض متعدد گوارشی است- در 70 درصد نانواییهای کل کشور کاهش پیدا کرده است. حاجی فرجی تصریح کرد: متأسفانه 50درصد نانواییهای سنتی تهران، جوش شیرین استفاده میکنند و جوش شیرین علاوه بر داشتن عوارض متعدد گوارشی، مواد معدنی مورد نیاز بدن را دفع میکند. وی افزود: بسیاری از مشکلات ما مربوط به صنوفی مانند صنف رستورانها یا تولیدکنندگان خشکبار است زیرا اکنون خشکبار در کشور با نمک زیادی تهیه میشود.