ارده خوراکی است که از دانههای کنجد تفت داده شده و کوبیده شده بدست میآید و خود به تنهایی یک ماده غذایی کامل برای هر وعده غذایی بهویژه صبحانه است.
تدبیر24»ارده را به طرق مختلفی میتوان مصرف کرد از جمله
میتوان آن را بهصورت خالص و بدون هیچگونه افزودنی با نان مصرف کرد یا
مواد شیرینی از قبیل عسل، شیره اعم از شیره نبات، خرما، انگور و مربا به آن
اضافه و مصرف کرد و میزان افزودنی بسته به ذائقه افراد متفاوت است.
تابستان دارای مزاج گرم و خشک است به همین دلیل افرادی که
دارای طبع صفراوی هستند در این فصل شدیداً دچار بحران جسمی و روحی میشوند؛
صفراوی مزاجها تحمل گرمای تابستان را ندارند و این افراد در تابستان
نباید از گرم و خشک استفاده کنند و بهتر است از غذاهای با طبع سرد و تر بیشتر مصرف کنند تا به اصطلاح جگر مصرفکننده خنک شود.
فصل زمستان، فصل سرد و تر است و معمولاً افرادی که بلغمی مزاج
هستند و دارای طبع سرد و تر هستند در این فصل احساس سرمای بیشتری میکنند
که باید از مواد غذایی گرم مثل عسل، ارده و شیره استفاده کنند.
ارده و شیره یک چاقکننده و تقویتکننده نیروی جنسی بوده و
دیر هضم است؛ منضج دملها و زخمهای چرکی و تسکین دهنده درد، گرمی و خشکی
عضو است، مزاج گرم و تر دارد و مصلح آن سرکه و عسل است؛ ارده و شیره هر دو
گرمی و آب روی آتش برای خلاص شدن از رطوبت سردی خوردن هستند.
از کنجد و ارده در درمان اختلالات کبد و کلیه استفاده میشود و برای استخواندرد و درد مفاصل هم مفید است؛ به دلیل تحرک بالای کودکان، مصرف ارده و حلوا ارده در وعده صبحانه، علاوه بر رساندن لازم به آنها، باعث تقویت حافظهشان هم میشود، شیره انگور هم درست مانند خود انگور مقدار قابل توجهی «آ»، «ب» و «ث» دارد و در ضمن ضد نفخ هم هست.