این در حالی است که حسین مهاجران - رییس اتحادیه فروشندگان میوه و سبزی - پیش از این درباره میزان سود منطقی که خرده فروشان از فروش هر کیلوگرم میوه باید برای خود محاسبه کنند اینگونه به ایسنا توضیح داده بود که "هر یک از فروشندگان میوه و سبزی بیشتر از ۳۵ درصد سود به قیمت مصوب عمده فروشی کشف شده در تاریخ ۲۴ دی ماه که تا اول بهمن ماه اعتبار دارد اضافه کنند مرتکب تخلف و گرانفروشی شده و با آنها به شدت برخورد میشود."
وی افزود: "در برخی مواقع مساله خالص فروشی خود باعث میشود فروشندگان میوه و سبزی بیشتر از نرخ سود مصوب و مشخص شده به قیمت عمده فروشی محصولاتشان اضافه کنند، چرا که به عنوان مثال جعبه ۲۰ کیلوگرمی یک میوه که وزن جعبه آن دو کیلوگرم در نظر گرفته شده، عمدتا سنگینتر و تا چهار کیلوگرم است که این خود سبب میشود که وزن خالص میوه خریداری شده از سوی فروشندگان کمتر و قیمت آنها بیشتر شود."
شاید عواملی مانند خالص فروشی یا افت وزنی محصول سبب شود تا میزان سود فروشندگان بیشتر از 35 درصد شود اما آنچه مسلم است اینکه این وضعیت برای همه محصولات صدق نکرده و حتی اگر اینگونه هم باشد، نباید یک کیلوگرم میوه 70، 80 و حتی بیش از 90 درصد بیشتر از آنچیزی فروخته شود که باید.
البته سید وحیدرضا ابطحی نیز پیش از این به ایسنا گفته بود که براساس بررسیهای صورت گرفته، از قیمتی که مصرف کننده برای هر کیلوگرم میوه پرداخت میکند نهایتا ۲۵ تا ۳۰ درصد سهم باغداران و تولیدکنندگان است و بقیه آن به جیب دلالان و واسطهها میرود یا اینکه هزینه رسیدن این محصول از مبدأ تولید تا بازار مانند سورتینگ، حمل و نقل و غیره است. اگر به عنوان مثال پرتقال کیلویی ۳۰۰۰ تا حدود ۶۰۰۰ تومان به دست مصرف کنندگان میرسد، سهم باغداران از آن کمتر از ۱۰۰۰ تومان و حتی در برخی موارد حدود ۸۰۰ تومان است. این وضعیت بازار میوه نشان میدهد که برای بازار میوه از زمانی که از دست باغدار خارج میشود تا به دست مصرف کننده میرسد، فکری کنیم، چراکه این فاصله زیاد اصلا غیرمنطقی نیست و همه در این نابهسامانی نقش دارند.
عنایت الله بیابانی - قائم مقام خانه کشاورز و مدیرعامل اتحادیه مرکب کاران - درباره وضعیت بازار مرکبات به ویژه پرتقال به ایسنا گفت: وضعیت تولید مرکبات در سال جاری بسیار مناسب است. اما بازار آن اصلا خوب نیست و تولیدکنندگان بهره چندانی از فروش محصولشان نمیبرند، چرا که باید به خاطر کمبود نقدینگی هر کیلوگرم پرتقال را که برایشان ۱۲۰۰ تومان تمام میشود، روی درخت ۸۰۰ تومان بفروشند آن وقت این محصول به چند برابر قیمت به دست مصرف کنندگان میرسد.
وی نابهسامانی بازار و عدم نظارت بر سیستم عرضه و تقاضا را عامل اصلی فاصله زیاد قیمت میوه به ویژه مرکبات از تولید تا مصرف دانست و افزود: دلالی شدید در بازار گریبانگیر تولیدکنندگان شده است. چرا باید ورود مرکبات به میادین میوه و ترهبار هزینه در بر داشته باشد. مگر این میادین برای عرضه مستقیم انواع محصولات کشاورزی از جمله میوه راهاندازی نشده است تا مصرف کننده از باغدار و کشاورز به صورت مستقیم خریداری کند.
قائم مقام خانه کشاورز تصریح کرد: چرا مرکبات به پایینترین قیمت از باغدار خریده و با نرخهای غیرمنطقی فروخته میشود که البته علت اینکه این محصول روی دست عرضهکنندگان در میادین مانده است این بوده که به قیمت منطقی قانع نیستند.
این وضعیت نشان می دهد که بازار میوه از سویی عدم سود یا زیان تولیدکنندگان و از سوی دیگر زیان مصرف کنندگان را در بر دارد و عده ای خاص در این بازار به سودجویی و منفعت طلبی شخص خود فکر کرده و هر طور بخواهند با بازار میوه و قیمت این محصولات برخورد می کنند و مشخص نیست در این میان ناظران و بازرسان بازار چه می کنند که باید انواع میوه تا این حد غیر منطقی به مردم فروخته شود.