نهادگرایی و ثبات سیاسی در فضای تازه

نهادگرایی و ثبات سیاسی در فضای تازه

دکتر ابراهیم متقی» حادثه سقوط بالگرد برخی از مقامات عالی سیاسی و راهبردی ایران بر اساس نشانه‌هایی از «ابهام امنیتی» تعریف می‌شود.
ايران و امريكا و ديپلماسي غيرمستقيم

ايران و امريكا و ديپلماسي غيرمستقيم

حسین ربیعی» مطابق ادعاها و شواهد، عرصه ميدان و ديپلماسي، هر دو هر به صورت غيرمستقيم توسط اين دو كشور و از طريق نمايندگان‌شان مديريت مي‌شود
چهارشنبه ۰۲ خرداد ۱۴۰۳ - 2024 May 22
کد خبر: ۵۵۲۸۸
تاریخ انتشار: ۰۵ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۱

چند هکتار جنگل در ۵سال اخیر سوخته است؟+نمودار

هر ساله هزاران هکتار از جنگل های ایران طعمه حریق می شوند که با توجه به آمارها سال ۸۹را می توان سال سیاه جنگل ها نامید.
  تدبیر24:  آتش، بلایی که هر ساله به جان جنگل ها می افتد و هزاران هکتار از ذخایر طبیعی ارزشمند، برگ ، ساقه و ریشه درختان را در کام خود می کشد. حالا به سناریو تکراری هر ساله تبدیل شده است. با شروع فصل گرما آغاز می شود و با بیل و سطل خاموش می شود. 
چندی پیش هم سناریو تکراری آتش سوزی جنگل ها با شروع فصل تابستان شروع شد؛ آتش در جنگل های شلم ایلام زبانه کشید و ۱۰۰هزار هکتار از قسمت های جنگل را جزغاله کرد. ۱۰۰هزار هکتار از جنگل هایی که ۱۴میلیون و ۳۱۹هزار و ۶۳هکتار از نقشه ایران را پوشش داده اند. مساحتی معادل ۸.۸درصد از مساحت کشور. جنگل های زاگرس در مساحتی حدود 5 میلیون هکتار که در اراضی 10 استان غربی کشور پراکنده شده است. حدود 17 درصد خاک کشور را تشکیل می دهد.

ناصر مقدسى، قائم مقام سازمان جنگل ها از دخيل بودن عوامل انسانى در آتش سوزى جنگل هاى ايلام خبر داد: به دليل گرم بودن هوا و كمبود بارش هاى فصلى، بسيارى از جنگل هاى كشور در خطر آتش سوزى هستند و كوچك ترين بى احتياطى سبب بروز حريق و وزش باد نيز باعث گسترش آن در جنگل هاى كشور مى شود. آتش سوزى در جنگل هاى ايلام عامل انسانى داشته است.

مقدسى با اشاره به افزايش دماى بى سابقه تا حدود 40 درجه سانتيگراد در این جنگل ها گفت: اين دماى هوا با توجه به كمبود بارش ها تهديدى براى جنگل هاى سوزنى برگ اين منطقه كه حدود 70 هزار هكتار وسعت دارد، محسوب مى شود كه بر اين اساس هشدارهاى لازم داده شده و مسئولان استانى در حالت آماده باش قرار دارند.

علاوه بر این در همین روزها،‌ آتش به جان جنگل های گلستان و فارس هم افتاد. 

اما این آتش سوزی های هر ساله چه مقدار از منابع طبیعی ما از جمله جنگل ها و مراتع را طعمه حریق می کند؟

در آخرین گزارش مرکز آمار ایران آماری از تعداد آتش سوزی های ۵سال اخیر و مساحت جنگل ها و مراتعی که بر اثر این آتش سوزی ها از بین رفته است آمده است؛


سال ۸۹را می توان سال سیاه جنگل ها نامگذاری کرد. سالی که رکورد آتش سوزی در چند سال گذشته شکسته شد و آمار افزایش آن نسبت به سال قبل به ۱۰۰درصد رسید. در سال ۸۹، ۳۷۶۲مورد آتش سوزی به ثبت رسیده است. عددی که در سال های قبل و بعد هم تکرار نشده است.

توسعه زمین های کشاورزی، تهیه زغال، درگیری های قومی و قبیله ای جزو آتش سوزی هایی است که به لقب عمدی گرفته اند. در آتش سوزی غیر عمدی تفرج غیر مسوولانه، سرایت آتش سوزی از زمین کشاورزی، بی احتیاطی چوپانان، رانندگان و شکارچیان از عمده موارد غیر عمدی به حساب می آیند.

دسته سومی هم برای آتش سوزی هایی که جنگل ها را به تاراج می برند وجود دارد؛ حریق های طبیعی. ایجاد آتش سوزی در اثر تخمیر و فعل و انفعالات شیمیایی مواد آلی زمین، آذرخش، تابیدن نور خورشید به قطعات ته بطری و شیشه که حرارت خورشید را روی برگ ها و گیاهان متمرکز می کند از جمله این حریق های طبیعی است.


سال ۱۳۸۸ حدود ۵۷۵۳هکتار از جنگل های کشور آتش گرفت بعد از آن در سال ۱۳۸۹به یکباره مساحت آتش سوزی ها ۷برابر شد و به عدد ۴۰۷۷۲هکتار رسید. در سال ۱۳۹۰ وضعیت نسبت به سال ۸۹مقداری بهتر شد و مساحت آتش سوزی ها به ۳۶۹۷۲هکتار رسید. سال بعد از آن اما به یکباره مساحت مورد حریق کاهش چشمگیری داشته است و به ۸۱۳۱هکتار رسیده است. اما این روند نزولی ادامه نداشته و سال ۹۲دوباره مساحتی که طعمه حریق شده افزایش پیدا می کند اما نه به اندازه سال ۸۹.
برچسب ها: تدبیر24
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: