ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 23
کد خبر: ۱۰۰۰۵۷
تاریخ انتشار: ۱۹ دی ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۰

چرا نظام آموزشی خصوصی نمی‌شود؟

عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه مخالف خصوصی‌سازی در نظام آموزشی ایران است، گفت: سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بر آموزش و پرورش دولتی و بر تقویت شأن حاکمیتی نظام تعلیم و تربیتی رسمی عمومی در ابعاد گوناگون تاکید دارد.
تدبیر24»دکتر محمد بنائیان با تصریح بر اینکه مخالف خصوصی سازی در نظام آموزشی ایران است، گفت: خصوصی سازی یعنی بتوانیم بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی، امکانات دولتی را در اختیار افراد قرار دهیم تا بتوانند در حوزه آموزش و پرورش استفاده کنند. این موضوع به دو دلیل امکانپذیر نیست؛ نخست آنکه با اصل ۳۰ قانون اساسی منافات دارد زیرا در این اصل، تحصیل باید تا پایان دوره متوسطه رایگان باشد.

رییس دانشگاه علمی کاربردی واحد ۳۳ ادامه داد: دلیل دیگر این است که آموزش و پرورش جزو حاکمیت است. در حاکمیت سیاست گذاری و تبیین راهبردها و تدوین محتوای کتب درسی انجام می شود و اگر هم قرار است خصوصی سازی صورت بگیرد، باید مجوز مجلس را داشته باشد.

وی با بیان اینکه نظام تعلیم و تربیت با تجارت فرق دارد، اظهار کرد: نمی توان صرفا با منابع و کسب درآمدهای مالی، خصوصی سازی را مطرح کنیم بلکه خصوص سازی نیاز به بسترهای بسیار بیشتری دارد.

بنائیان سفید در ادامه به حاکمیت دولت بر برنامه درسی اشاره کرد و گفت: اگر از منظرحاکمیتی نسبت به اجرای برنامه درسی در مدارس نگاه کنیم، باید بگوییم این حاکمیت همیشه اعمال می شود و از این نظر هیچ گونه واگذاری اتفاق نمی افتد اما بر اساس قانون مدارس غیر دولتی و قانون شوراها این اختیار به نظام آموزشی داده شده است که با حفظ کارکردهای سیاست گذاری و نظارتی از طریق تاسیس مدارس غیر دولتی و حمایت از فعالیتهای آموزشی آنها، مشارکت مردم طلبیده شود.

عضو کمیسیون سبک زندگی شورای عالی انقلاب فرهنگی که در برنامه‌ای رادیویی صحبت می‌کرد، از تاکید سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بر آموزش و پرورش دولتی گفت و ابراز کرد: در بندی از این سند تقویت شأن حاکمیتی نظام تعلیم و تربیتی رسمی عمومی در ابعاد سیاست گذاری، برنامه ریزی، پشتیبانی و نظارت و ارزیابی در کنار کاهش تصدی گری در امور غیر ضرور در بعد اجرا با رعایت اصل عدالت مورد تاکید قرار گرفته است.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: