ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
يکشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 20
کد خبر: ۱۰۳۸۴۹
تاریخ انتشار: ۳۰ بهمن ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۸

دلواپسان کلاه خود ‌را قاضی‌کنند

امروز دهکده جهانی نه‌تنها در بعد رسانه‌ای بلکه در ابعاد گوناگون تحقق یافته است.
تدبیر24»تجمیع تجربیات بشر در چهارسوی جهان پیشرفت‌های فراوانی را در زمینه‌های مختلف از جمله صنایع هواپیمایی به وجود آورده است. زمانی‌که شرکت هواپیمایی هما در ایران تشکیل شد کشورهای حاشیه خلیج فارس یا وجود نداشتند و یا اینکه هواپیما را تنها درتصاویر و آسمان‌ها دیده بودند. درحالی که امروز ایرلاین‌های عربی در امارات، قطر و کویت از جمله ایرلاین‌های معتبر جهان هستند. سفر هوایی یکی از آسان‌ترین و سریع‌ترین سفرهاست. امروز دیگر زمانی برای مسافرت زمینی وجود ندارد. وقت طلاست. ضمن اینکه سفرهای ریلی محدودیت‌ها و اقتضای خاص خود را دارد که گاه با سرعت این روزها هماهنگ نیست اما در کشورمان مسیرهای ریلی به اندازه کافی گسترش نیافته و این در حالی است که در اروپا بیشترین سفرها از طریق قطار صورت می‌گیرد. روزگاری شرکت هما جزو 5 خط هوایی معتبر جهان بود. این شرکت در ردیف پان‌امریکن، بریتیش‌ایر و ایرفرانس قرار داشت. اما بعدها به علت موضع‌گیری‌های آمریکایی‌ها و عدم تصمیم فروش هواپیما به ایران توسط بوئینگ و ایرباس، ایران در زمینه خرید هواپیما با مشکل روبه‌رو شد. با‌تصویب توافق وین و اجرای برجام دولت تصمیم به اصلاح و نوسازی ناوگان هوایی‌کشور گرفت اما مخالفان، دلواپس‌گونه در مقابل دولت ایستادگی کردند. مرحوم آیت‌ا... هاشمی تعریف می‌کردند که عده‌ای واپسگرا زمانی که ایشان قصد شروع به ساخت مترو تهران را داشتند، مخالفت می‌کردند و متروی تهران را اشرافی می‌دانستند. در مورد خرید هواپیما توسط دولت روحانی هم همین سناریو اجرا شد. حال اینکه چه دلواپسان بخواهند و چه نه، سفرهای داخلی و خارجی زیادی باید با سرعت زیاد صورت بگیرد. اما زمانی که ایران توانست قراردادهای برای خرید هواپیما منعقد کند، برخی دلواپسان که البته از طبقه «هواپیماسواران» هم هستند، سعی کردند چوپ لای‌چرخ دولت بگذارند و مخالفت کردند. مخالفان داخلی بیش از آمریکایی‌های مخالف با انعقاد این قرارداد مخالفت می‌کردند. هواپیمایی که روز گذشته به رشته کوه‌های دنا برخورد کرد، بیش از 20 سال است در ایران پرواز کرده و چند هفته پیش همین هواپیما با سانحه روبه‌رو شده بود. شرایط ایمنی هواپیمایی ما به‌گونه‌ای‌ است که برخی از ایرلاین‌‌‌های ایرانی اجازه فرود در اتحادیه اروپا ندارند. این موارد به موضوع دلواپسانی باز می‌گردد که مشخص نیست نگران چه هستند. ایران در میزان تصادفات هوایی دارای مقام است. یا باید به زمان قبل از هواپیما بازگردیم و یا اینکه این واقعیت اجتناب ناپذیر را بپذیریم که مردم ایران نیازمند فناوری‌های نو به بهترین شکل هستند. حال باید از آقایان دلواپس پرسید که نمی‌خواهید کلاه خود را قاضی کرده و جواب خانواده 66 نفر فوتی حادثه اخیر را بدهید؟

نعمت احمدی، حقوقدان
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: