افزایش حجم معاملات در نیمه دوم امسال که با توجه به ثبات اقتصادی، رسیدن قیمت مسکن به کف، افزایش توان متقاضیان، موجودی آپارتمانهای خالی و افزایش تدریجی بازده سرمایه بخش مسکن نسبت به بازارهای رقیب اتفاق افتاد در آذرماه با رشد ۵۰ درصدی معاملات و ۱۵ درصدی قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل همراه شد اما از ابتدای زمستان سرعت افزایش نقطه به نقطه معاملات کاسته شد. معاملات در دی ماه ۱۳.۵ درصد و در بهمن ماه ۱۷.۷ درصد نسبت به ماه مشابه سال قبل افزایش یافت. این سکته در شرایطی رقم خورد که تقاضا برای خرید واحدهای قدیمی ساز سهم بالاتری را نسبت به پارسال در بر گرفته است. به بیان دیگر درصد معاملات واحدهای نوساز نهتنها افزایش نیافته بلکه نسبت به کل با کاهش مواجه بوده است.
افت خرید و فروش واحدهای نوساز میتواند نمایی از بازار مسکن ارایه کند که نشان میدهد این نوع واحدها رشد قیمت پیش از موعدی را آغاز کردهاند که اولین ضربه از سوی فروشندگان این نوع واحدها به پیش رونق مسکن زده شد. در ادامه به دلیل رشد یکباره قیمت دلار که با افزایش حجم تقاضا در بازار ارز مواجه شد، معاملات مسکن در دی ماه تحت تاثیر کاهش تقاضا قرار گرفت. در بهمن ماه نیز بسته پیشنهادی بانک مرکزی برای پرداخت سود ۲۰ درصد بانکی از طریق گواهی سپرده که سقوط آزاد قیمت دلار مواجه شد و آن از محدوده ۵۰۰۰ تومان به ۴۴۰۰ تومان رساند، شوک دوم را به بازار مسکن وارد کرد.
تجربه نشان داده بازار مسکن همواره در فاصله های زمانی کوتاه از تغییرات بازار ارز تاثیر می گیرد. بنابراین اگر شرایط فعلی یعنی کنترل قیمت اسمی دلار که پایین تر از نرخ واقعی آن قرار دارد و نیز نرخ سود ۲۰ درصد سپرده که نوعی عقب گرد در نظام بانکی محسوب می شود ادامه پیدا کند، انتظار رکود در بازار مسکن طی ماههای آینده دور از ذهن نیست و انتظار می رود بهار سال ۱۳۹۷ با ثبات قیمت و افت معاملات مسکن همراه شود.