ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 23
کد خبر: ۱۰۵۵۶۷
تاریخ انتشار: ۲۳ اسفند ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۴

ایران، دو حادثه و یک رویکرد

فاصله زمانی بسیار اندک تعرض به سفارت ایران در لندن با حمله مهاجم اتریشی با سلاح سرد به محل اقامت سفیر کشورمان در اتریش برداشت‌ها و تحلیل‌های متفاوتی در ایران ایجاد کرده است.
تدبیر24»زیرا برخی معتقدند که هر دو حادثه با هدف و غرض یکسان رخ داده است در حالی که مهاجمان سفارت ایران درلندن جریانی تحت عنوان شیرازی بودند که انگیزه این جریان هم کاملا روشن است. اما مهاجم محل اقامت سفیر ایران در اتریش یک مرد اتریشی بوده که انگیزه و هدف او همچنان مبهم است. بنابراین نمی‌توان این دو را به یکدیگر ربط داد. به عبارتی باید اذعان داشت که تحلیل‌ها و برداشت‌های کنونی در رابطه با دو حادثه اخیر به ویژه تعرض به سفارت ایران در انگلستان تئوری توطئه50-50 است. از سویی عده‌ای معتقدند به دلیل همزمانی سفر ولیعهد عربستان با تعرض به سفارت ایران در لندن، این حادثه نقشه‌ای از قبل طراحی شده بود در حالی که باید اذعان داشت، انگلیس اعتبار خود را به خاطر سفر یک مقام خارجی و یا منافعش به خطر نمی‌اندازد و حیثیت خود را لکه‌دار نمی‌کند. علاوه بر این، دو حادثه مذکور تعرض به سفارت ایران در لندن و نیز حمله به محل اقامت سفیر ایران در اتریش با هر هدف و انگیزه‌ای که صورت گرفته باشد، باید در نظر گرفت با توجه به حمله دلواپسان به سفارت عربستان در دی‌ماه سال 94 و انگلیس در آذرماه سال 90 شرایط عمومی در جهان چندان به نفع ایران نیست. به هر روی، اکنون دو کشور اتریش و انگلستان نیز باید نسبت حوادث اخیر پاسخگو باشند و حفاظت دیپلمات‌های ایرانی را در کشورشان فراهم کنند. به عبارتی بر اساس کنوانسیون وین، همه کشورهایی که عضو کنوانسیون وین هستند و بر اساس این کنوانسیون مبادله هیات‌های دیپلماتیک انجام دادند، امنیت سفیر، اعضای کادر دیپلماتیک و اماکن دیپلماتیک کشورهای مهمان در کشورهای دیگر، به عهده دولت میزبان است و باید در صورت بروز هر حادثه‌ای برای دیپلمات‌ها و اماکن دیپلماتیک کشور مهمان پاسخگو باشند. از این رو، ایران باید دو حادثه مذکور را مورد پیگیری قرار دهد و دو دولت اتریش و انگلیس موظف به پاسخگویی در رابطه با علت و چگونگی حادثه هستند. تهران، حتی اگر احساس تهدید می‌کند مساله را از طریق سازمان ملل می‌تواند به شورای امنیت ارجاع دهد. در عین حال باید توجه کرد که مناسبات دیپلماتیک امری دو طرفه است. در صورت بروز حادثه برای دیپلمات‌های کشورمان، ایران باید از دولت مقابل بخواهد که امنیت دیپلمات‌ها را حفظ کند در غیر این صورت ایران می‌تواند به تعدیل کادر دیپلماتیک، فراخواندن سفیر کشور مقابل و کاهش سطح روابط و هیات دیپلماتیک اقدام کند. بر اساس کنوانسیون وین دو کشور هیات‌ها را در شرایط مساوی از منظر شأن، امنیت و موقعیت باید مبادله کنند و اگر هر یک از این دو کشور قوانین را نقض کند، کشور مهمان می‌تواند نسبت به نقض قوانین کشور میزبان عکس‌العمل نشان دهد..




قاسم محبعلی, تحلیلگر مسائل بین المللی
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: