از بهمن ماه سال 96 و درپی تصمیمات دکتر فرهاد رهبر که همزمان با ریاست دانشگاه آزاد مسئولیت واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی را نیز بر عهده دارد، این واحد با تغییرات زیادی رو به رو شده که به گفته خود وی، این اقدامات در راستای اصلاح ساختار دانشگاه صورت گرفته است.
تدبیر24»در پی این تصمیمات، قرارداد همکاری کلیه اساتید نیمهوقت این دانشگاه و همچنین قرارداد یکساله حدود 170 نفر از اساتید تمام وقت این دانشگاه لغو شد. لغو قرارداد اساتید نیمه وقت این دانشگاه که در میان آنان نام اساتید بنام و مطرح دانشگاههای دولتی نیز به چشم میخورد، واکنشها و بازتابهای رسانهای فراوانی را به همراه داشت، اما میتوان گفت که لغو قرارداد یکساله حدود 170 نفر از استادان تمام وقت این دانشگاه و تبدیل قرارداد آنها به حقالتدریس، کمتر مورد توجه رسانهها قرار گرفت. این در حالی است که دلایلی که برای لغو همکاری اساتید نیمه وقت دانشگاه آزاد در این مدت از سوی مسئولان دانشگاه آزاد ذکر شد، چندان در مورد این 170 نفر صدق نمیکند!
فرهاد رهبر 9 اسفند 96 در حاشیه گردهمایی معاونان فرهنگی دانشگاه آزاد، در جمع خبرنگاران یکی از علل لغو قرارداد اساتید نیمه وقت را، به کار گرفتن نیروهای جدید در این دانشگاه عنوان کرد و بدون اشاره به مسئله لغو قرارداد یکساله حدود 170 نفر از اساتید تمام وقت این دانشگاه گفت: «تمام کسانی که شیوه همکاری با آنها تغییر کرده است بدون استثناء یا در جایی دیگر تمام وقت بودهاند و اینجا نیمه وقت فعالیت میکردند، یا اینکه هم اینجا و هم جای دیگر تمام وقت بودهاند. در مورد اساتید حق التدریس هم مادامی که موظفی اعضای هیئت علمی وابسته پر نشده، ما اجازه گرفتن حقالتدریس نداریم.»
همچنین رهبر 21 اسفند 96 در جلسه کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی که با دستور کار بررسی طرح ساماندهی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شد، با اشاره به موضوع عدم تمدید قرارداد 168 نفر از اعضای هیئت علمی واحد علوم و تحقیقات که از سوی فاطمه سعیدی نماینده مردم تهران در مجلس در این جلسه مطرح شده بود، اظهار کرد: «این 168 نفر کسانی هستند که از بین 400 عضو هیئت علمی نیمه وقت واحد علوم و تحقیقات روال جذب آنها به طور کامل طی نشده و موضوعی که برای آنها پیش آمده اخراج یا لغو قرداد نبوده، بلکه همکاری با آنان موقتاً به صورت حق التدریسی ادامه دارد تا روال جذبشان براساس آیین نامه طی شود.»
این در حالی است که قرارداد همکاری هیچ یک از این اساتید نیمه وقت نبوده، بلکه از نوع تمام وقت بوده است.
دکتر علی معظمی، یکی از استادان تمام وقت قرار داد یکساله گروه فلسفه دانشکده الهیات، حقوق و علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی که بهمن ماه سال 96 از طریق دانشکده به صورت شفاهی در جریان قطع حقوق دریافتیاش و تعلیق قراردادش با دانشگاه قرار گرفته است، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: «ما را به کل نادیده میگیرند و هم در مصاحبه مخبر کمیسیون مجلس آموزش مجلس بعد از جلسه با دکتر رهبر و هم خبری که خود دانشگاه در این باره منتشر کرد با وجود اشاره به ما ۱۶۸ نفر، باز ما را در شمار اساتید نیمه وقت قلمداد کردهاند، در صورتی که این 170 نفر نیمه وقت نیستند و تمام حرفمان این است که قرارداد ما تمام وقت بوده است.»
وی در ادامه با بیان اینکه دانشگاه آزاد پس از لغو قرارداد همکاری آنان در بهمن ماه عیدی اساتید را نیز پرداخت نکرده است، گفت: «عیدی ما را پرداخت نکردهاند و دلیلی هم که برای پرداخت نکردن عیدی آوردهاند، دلیل خیلی عجیبی است! گفتهاند که موقعی که نام شما در لیست حقوق نباشد، نرمافزار، عیدی شما را محاسبه نمیکند!»
این استاد گروه فلسفه دانشکده الهیات، حقوق و علوم سیاسی واحد علوم و تحقیقات درباره اینکه این 170 نفری که قرارداد همکاریشان به حقالتدریس تبدیل شده بیشتر در کدام یک از دانشکدهها تدریس میکردهاند؟، گفت: «تعداد این اساتید در دانشکدههای فنی خیلی زیاد بوده است، برای مثال در گروه شیمی تا جایی که میدانم یک نفر استاد با قرارداد نوع دیگر وجود داشت و شش نفر بقیه، نوع قراردادشان مثل ما بوده است. در حال حاضر رشتهها و گروههایی هستند که به همین علت مجوزشان زیر سوال رفته است.»
معظمی ادامه داد: «ما 6 گروه فلسفه مجزا داشتیم که چندی پیش همه را با عنوان گروه فلسفه در یک گروه جمع کردند. در حال حاضر گروه سابق فلسفه اسلامی هیچ استادی ندارد. همچنین مدیر گروه فلسفه تطبیقی نیز چون نیمه وقت بوده اخراج شده و باقی اساتید این گروه نیز یا نیمه وقت بودهاند یا حقالتدریس، یعنی بر مبنای مجوز وزارت علوم، وضعیت این گروه کاملا متزلزل است و کل گروه فلسفه فعلی الان شش نفر هیئت علمی دارد، زیرا حدود 18 نفر از اساتید نیمه وقت آن اخراج شدهاند و سه نفر از اساتید آن نیز که قرارداد یکساله داشتهاند که فقط به یک نفر وعده تعیین تکلیف داده شده است. یعنی 21 نفر از اساتید گروه رفتهاند و شش نفر باقی ماندهاند. نوع قرارداد 9 نفر از اساتید دانشکده الهیات، حقوق وعلوم سیاسی نیز مانند من یعنی یکساله تمام وقت بوده است.»
وی درباره وضعیت برگزاری کلاسها پس از تفاقات اخیر دانشگاه آزاد گفت: «تا جایی که میدانم در طول ترم جاری خیلی از جلسات تشکیل نشده است، زیرا بسیاری از اساتید نیمه وقت نیز در کلاسها حاضر نشدهاند.»
دکتر معظمی درباره فرایند جذب در دانشگاه آزاد گفت: «از اولین سالی که وزارت علوم فرایند جذب متمرکز را آغاز کرد، هر سال بالای 15 هزار نفر در فراخوانهای جذب مختلف در دانشگاههای دولتی و غیر دولتی شرکت کردهاند، از بین ما ۱۷۰ نفر خیلیها مانند من با فراخوانهای سال 91 به بعد در دانشگاه آزاد جذب شدهایم و از این بین عدهای سه یا چهار سال است که در این دانشگاه مشغول به کار هستند و تعیین تکلیف نشدهاند. خود تعیین تکلیف نشدن در این مدت خلاف مقررات وزارت علوم در مورد فراخوانها بوده است ولی کاری که در حال حاضر میشود علاوه بر این نادیده گرفتن فراخوانها و تعهد دانشگاه نسبت به کسانی است که در طول این سالها جذب شدهاند. در عین حال این سوال را وزارت علوم باید جواب بدهد که وقتی به دانشگاهی مجوز فراخوان میدهد، چرا این دانشگاه تعهدی نسبت به تعیین تکلیف افراد ندارد و میتواند به راحتی هر زمان که خواست به افراد بگوید خداحافظ، شما باید بروی؟»
وی یاد آور شد: «دکتر رهبر، 25 بهمن ماه در اجتماع بزرگ اساتید بسیجی دانشگاه آزاد سخنرانی کرد و گفت ما مجوز هیئت جذب مستقل را برای دو سال از شورای اسلامی شدن دانشگاهها گرفتهایم.»
معظمی افزود: «فرهاد رهبر در همان جلسه نیز در مصاحبهای گفت که دانشگاه آزاد اسلامی آمادگی دارد بورسیههای مظلوم را که پشت جذب وزارت علوم ماندهاند، در تمام کشور جذب کند. با این حال ایشان در جلسه کمیسیون مجلس درباره بیست هزار نفری حرف زدند که پشت فرایند جذب هستند و گفتند دانشگاه باید پاسخگوی آنها باشد. در حالی که همه ما از میان همان افراد در سالهای گذشته جذب شدیم.»
به گزارش ایسنا، فرهاد رهبر 25 بهمن ماه در حاشیه مراسم اجتماع بزرگ اساتید بسیجی دانشگاه آزاد در پاسخ به سوال خبرنگاری که پرسیده بود آیا دانشگاه آزاد آمادگی استفاده از ظرفیت این دانشجویان را در دانشگاه آزاد دارد؟ گفته بود: «دانشگاه آزاد از ظرفیت کل کشور و خصوصاً دانشجویان بورسیه و یا بهتر بگوییم فارغ التحصیلان بورسیه امروز که در صف انتظار جذب وزارت علوم هستند، قطعاً در این فراخوان استفاده خواهد کرد. کسانی که این شایستگی و شرایط لازم برای جذب در دانشگاه آزاد اعم از صلاحیت علمی و عمومی و تناسب با رشته مورد نیاز را داشته باشند قطعاً استفاده خواهند شد. همچنین قرار است فراخوان جذب اعضای هیئت علمی را متناسب با این مرکز اعلام کنیم تا بر این اساس بتوانیم نیروهای انقلابی و مومن را در دانشگاه جذب کنیم.»
یکی دیگر از اساتید تمام وقت واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی که نخواست نامش فاش شود، در گفت و گو با خبرنگار ایسنا گفت: «همه کسانی که قرارداد یکساله آنها لغو و به حقالتدریس تبدیل شده است، بالای یک و نیم سال با دانشگاه آزاد به صورت قرارداد یکساله همکاری داشتهاند. ما در طول مدتی که با قرار داد همکاری یکساله با دانشگاه آزاد همکاری میکردیم پیگیر تبدیل وضعیت بودیم، زیرا همه افراد بدون استثنا طبق سیستم جذب دانشگاه تمام مصاحبههای علمی را انجام داده بودند اما مصاحبههای عمومی قدری طولانی شد و حدود چهار یا پنج ماه پیش مصاحبههای عمومی انجام شد، جواب همه استعلامها آمده بود و ما بعضاً پس از چهار سال منتظر بودیم که در آذر یا بهمن ماه به پیمانی تبدیل وضعیت داده شویم اما به صورت ناگهانی و بدون هیچ اطلاعی حقوق و بیمه همه ما 170 نفر قطع شد!»
وی تاکید کرد: «اقدامات دیگری نیز صورت گرفته که از نظر قانونی ابهام دارد، زیرا وقتی حکم کسی تعلیق میشود، به صورت قانونی باید به فرد حکم داده شود تا بتواند بر اساس آن از بیمه بیکاری استفاده کند اما هیچ حکم رسمیای به ما داده نشده است، همچنین تعدادی از اساتید که مسائل مربوط به بیمه بیکاری را پیگیری کرده بودند، متوجه شدند که دانشگاه 3درصد بیمه بیکاری را که از حقوق آنان کم میکرده به صندوق بیمه بیکاری تامین اجتماعی واریز نکرده است! یعنی برای این 170 نفر علی رغم آنکه مبلغ بیمه ازحقوقشان کم شده، در سازمان تامین اجتماعی بیمه بیکاری رد نشده است. ضمن اینکه ما باید یک حکم رسمی از دانشگاه داشته باشیم که طبق آن بگوییم حقوق ما قطع شده، اما آن حکم را هم به ما نمیدهند تا بتوانیم به وسیله آن اقدام کنیم.»
این منبع آگاه ادامه داد: «طبق استاندارد اساتید تمام وقت باید در طول یک ترم 15 واحد تدریس کنند، در حال حاضر من نزدیک به 18 واحد را در ترم جاری تدریس میکنم، حال این سوال پیش میآید که یک استاد حقالتدریسی چگونه میتواند این تعداد واحد را تدریس کند و یا اینکه شش یا هفت دانشجوی کارشناسی ارشد و تعدادی دانشجوی دکتری داشته باشد؟ همه اینها غیر قانونی است. همچنین یک استاد حقالتدریس نمیتواند در دانشگاه با دانشجویان ارشد و دکتری کلاس داشته باشد و یا اینکه در جلسات دفاع شرکت کند، بلکه حتماً باید هیئت علمی باشد.»
وی افزود: «من در بهمن ماه در 6 جلسه دفاعیه شرکت کردم، اگر بنا بر قانونی بودن باشد، حضور در این جلسات نیز غیر قانونی بوده است.»
این استاد یادآور شد: «از نظر وزارت علوم هر رشته باید به نسبت تعداد دانشجویان، تعدادی استاد داشته باشد تا بتواند مجوز بگیرد. در حال حاضر این شرایط در بسیاری از رشتهها زیر سوال رفته است.»
وی تاکید کرد: «بین این 170 نفر، بسیاری از اساتید، فارغالتحصیلان دانشگاههای معتبری همچون صنعتی شریف، امیر کبیر و یا دانشگاههای معتبر خارج از ایران هستند، اما با این وجود قرارداد آنها نیز به حقالتدریس تبدیل شده است.»
این منبع آگاه در ادامه اظهار کرد: «برخی از اساتید، مدت قراردادشان تا پایان امسال بوده و هنوز مدت قراردادشان تمام نشده بوده است، همچنین ما طبق قانون در سال 96 حدود 10 یا 11 ماه به عنوان استاد تمام وقت کار کردهایم، اما دانشگاه عیدی ما را نیز نداده است.»
وی با بیان اینکه دانشگاه آزاد تقریبا با دو دسته از اساتید قطع همکاری کرده است، گفت: «دسته اول استادان دانشگاههای دولتی بودهاند که تقریباً راهانداز بسیاری از رشتهها بودهاند و گفته شد با آنان به این دلیل قطع همکاری کردهاند که نیروهای جدید جایگزین آنان بشوند زیرا این اساتید در دانشگاههای دیگر استخدام هستند. دسته دوم 170 نفر از اساتیدی بودند که قرارداد همکاری آنان با دانشگاه آزاد تمام وقت یکساله بوده است که معلوم نیست دلیل قطع همکاری با این 170 نفر استاد چه بوده است. موضوع قطع همکاری با استادان دانشگاههای دولتی به قدری برجسته شد، که مسئله قطع همکاری با این 170 استاد در سایه قرار گرفت.»
این استاد ادامه داد: «به هر جایی که برای پیگیری مراجعه میکنیم، هیچیک از مسئولان جوابگو نیستند، نه دکتر رهبر اجازه میدهد که با او صحبت کنیم، نه رئیس دفتر ایشان و نه مسئولان آموزش. نه جوابی به ما میدهند و نه برنامهشان را اعلام میکنند و فقط در واقع ما را به نوعی به بردگی گرفتهاند. زیرا داریم همان کارهای قبلی را انجام میدهیم، بدون آنکه حق و حقوقمان را دریافت کنیم. ضمن آنکه باید این استرس را داشته باشیم که چه زمانی تعیین تکلیف میشویم.»
وی در پایان تصریح کرد: «اگر هدف این است که نیروهای جوان استخدام شوند،تقریبا تمام این 170 نفر زیر 35 سال سن دارند، اگر به دنبال نیروهای نخبهاند، مدارک این اساتید را بررسی کنند اما اگر بحثهای سیاسی مطرح است خوب در آن صورت مسئله فرق میکند!»