وی با بیان اینکه قرارداد مذکور نخستین قرارداد در قالب IPC با یک شرکت E&P ایرانی است، گفت: شرکتهای E&P همزاد قراردادهای IPC هستند. به عبارت دیگر یکی دیگر از رکنهای قرارداد IPC تشکیل شرکتهای E&P بود.
وزیر نفت ادامه داد: هنگامی که شرکتهای E&P را تشکیل دادیم، عدهای گفتند شرکتهای خارجی گرگ هستند و شرکتهای E&P گرگزاده و بعد از مدتی گرگ میشوند. در ایران اینطور است که عدهای در مورد یک موضوع صحبت میکنند و بعد از چند سال طوری رفتار میکنند که انگار موضوع یکی از دستاوردهای آنها بوده است؛ مانند شرکت پتروپارس.
زنگنه با تاکید بر اینکه اصل بر این است که شرکتهای E&P در کنار شرکتهای بزرگ خارجی باشند تا کار یاد بگیرند، افزود: امیدواریم شرکت پاسارگاد از تجربه شرکتهای خارجی استفاده کند. برای ما تجربه مهم است، نه رنگ مو و چشم. ما در اجرای طرحها، طراحی و نظارت بر اجرا به تجربه نیاز داریم.
وی با اشاره به نیاز سه میلیارد دلاری طرح توسعه میدانهای سپهر و جفیر، گفت: برای انتخاب شرکت پاسارگاد دو ملاک داشتیم. ملاک نخست تجربه قبلی این شرکت بود. این شرکت در طول دو سال گذشته یک قرارداد ۱.۸ میلیارد دلاری در خط ششم گاز اجرا کرده است. از سوی دیگر، شرکت انرژی پاسارگاد بهتر از سایر شرکتها میتواند تأمین مالی کند. البته تیم جوانی هم دارند که در ارزیابی مورد توجه قرار گرفت.
وزیر نفت در ادامه با بیان اینکه طرح مذکور باید به تولید روزانه ۱۱۰ هزار بشکه برسد، گفت: قرار است در طول ۲۰ سال از این میادین ۵۰۰ میلیون بشکه نفت برداشت شود. این طرح توسعه هم IOR و هم EOR دارد و ضریب بازیافت آن بالا میرود.
زنگنه با اشاره به امضای قرارداد با شرکت زاروبژنفت روسیه، گفت: در مورد این قرارداد که هفته گذشته امضا شد، برخی از رسانههای خارجی شیطنت کردند و گفتند قرار است ۸۰ درصد از منافع این قرارداد به شرکت زاروبژنفت و ۲۰ درصد به شرکت ایرانی برسد. این اشتباه است. به طور کلی در طول ۱۰ سال ۵ درصد از عواید این میدان به این شرکتها داده میشود که ۸۰ درصد آن متعلق به شرکت روسی است.
وی با بیان اینکه سه درصد از درآمد میدانهای سپهر و جفیر در طول ۲۰ سال سهم پاسارگاد میشود، گفت: این پروژه بیش از ۲.۴ میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم دارد و قرار است بعد از ۳۰ سال به اولین تولید برسد.
وزیر نفت با بیان اینکه انقلاب، نفت را ملی کرد، افزود: قبل از انقلاب تصمیمگیری در مورد نفت ایران در لندن صورت میگرفت اما بعد از انقلاب تصمیمگیری به تهران آمد.
زنگنه با بیان اینکه حدود ۱۵ سال از تشکیل شرکتهای E&P میگذرد، گفت: برای همه این شرکتها کار وجود دارد و این شرکتها نباید نگران باشند. بیش از ۱۰۰ میدان داریم که میتوانیم توسعه دهیم؛ به شرطی که شرکتهای ایرانی توان سنگین داشته باشند و بتوانند منابع مالی را تأمین کنند. نباید نگران باشند یا رقابت مضر کنند.
وی ادامه داد: علاوه بر این که از شرکتهای داخلی در کنار شرکتهای خارجی استفاده میشود، از آنها در پروژههای EPC و EPD با تأمین مالی از سوی شرکت نفت استفاده میشود. قرار است در سال آینده شش میلیارد دلار قرارداد با شرکتهای ایرانی امضا شود.