ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
يکشنبه ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 27
کد خبر: ۱۰۶۶۲۳
تاریخ انتشار: ۱۴ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۰:۴۴

افت صادرات به ۱۰ بازار عمده

صادرات ایران به ۱۰ کشور عمده صادراتی طی ۱۱ ماهه سال گذشته از نظر وزنی و ارزشی افت داشته که در این میان صادرات به ژاپن از نظر ارزش ۶۰ درصد و از نظر وزن ۶۳ درصد کم شده است.
اگرچه صادرات در ۱۱ ماهه سال ۱۳۹۶ نسبت به مدت مشابه آن در سال ۱۳۹۵ حدود پنج درصد رشد ارزشی و یک درصد رشد وزنی داشته است، اما مروری بر ۲۰ کشور اول صادراتی ایران گویای آن است که از نظر ارزش صادرات در ۱۰ کشور با افت درآمدزایی مواجه بوده‌ایم. از نظر وزنی نیز صادرات به ۱۰ کشور از ۲۰ بازار عمده صادراتی با کاهش مواجه شده است. البته در موارد متعدد کاهش وزنی صادرات به مراتب بیش از کاهش ارزش آن بوده است. به عبارت دیگر با وجود آنکه کالای کمتری صادر شده درآمدزایی بیشتری حاصل شده است که این امر گویای آن است که کالاهای صادراتی ایران با قیمت بیشتری به فروش رسیده‌اند. البته در مورد برخی کشورها هم خلاف این قاعده مشاهده می‌شود.

در بین کشورهای مختلفی که در این مدت با کاهش حجم و ارزش صادرات مواجه بوده‌اند، ژاپن و هنگ‌کنگ را می‌توان دو کشور اولی دانست که به ترتیب از نظر ارزش و وزن دچار افت صادرات شده‌اند.

پس از ژاپن با خرید ۴۲۳ میلیون دلاری کالا از ایران، بیشترین کاهش صادرات مربوط به کشور ترکمنستان می‌شود که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر ارزشی ۲۰ درصد و از نظر وزنی ۳۶ درصد کاهش واردات از ایران دارد. ارزش صادرات به این کشور در ۱۱ ماهه سال ۱۳۹۶ معادل ۳۸۳ میلیون دلار بوده است.

جمهوری آذربایجان دیگر کشوری است که از نظر ارزش ۱۹ درصد و از نظر وزن ۴۳ درصد کاهش صادرات از ایران را در ۱۱ ماهه سال قبل تجربه کرده و با ۲۷۳ میلیون دلار خرید کالا در رده نوزدهمین هدف صادراتی ایران قرار گرفته است.

همچنین امارات متحده عربی که دومین بازار صادراتی ایران در این مدت بوده با ۱۴ درصد کاهش ارزشی صادرات همراه شده و از نظر وزنی نیز صادرات به این کشور هفت درصد کاهش داشته است. با این وجود بیش از پنج میلیارد و ۸۶۲ میلیون دلار از مجموع صادرات ایران به امارات مربوط بوده است.

تایوان با واردات ۴۶۸ میلیون دلاری دیگر کشوری است که در این مدت ۱۴ درصد کاهش صادرات ارزشی و ۱۲ درصد کاهش صادرات وزنی را شاهد بوده است. همچنین ایتالیا با کاهش ۱۴ درصدی در ارزش و هشت درصدی در وزن واردات مواجه بوده و صادرات به آن ۳۶۶ میلیون دلار درآمدزایی داشته است.

هنگ‌کنگ هم از نظر وزنی بیشترین کاهش صادراتی را داشته و محصول صادر شده به این کشور از نظر وزنی ۷۵ درصد کمتر شده است، اما با این وجود از نظر ارزش  با تنها ۱۲ درصد کاهش حجم صادرات به این کشور به ۳۴۸ میلیون دلار رسیده است. علاوه بر این کشور ویتنام در ۱۱ ماهه سال گذشته از نظر وزنی ۴۷ و از نظر ارزش ۱۲ درصد کاهش صادرات را تجربه کرده و حجم صادرات آن به ۳۴۳ میلیون دلار رسیده است.

هند با وارداتی نزدیک به دو و نیم میلیارد دلار دیگر کشوری است که اگرچه صادرات به آن شش درصد افزایش وزنی داشته، اما از نظر ارزش کالای صادر شده به این کشور شاهد یک درصد افت بوده‌ایم. عمان نیز با ۱۰ درصد کاهش درآمد صادراتی در برابر ۱۹ درصد افزایش صادرات وزنی دیگر کشوری است که در سال گذشته ۴۶۷ میلیون دلار واردات داشته است.

طبق آمارهای منتشر شده در ۱۱ ماهه سال گذشته از میان ۲۰ مقصد عمده صادراتی ایران ۱۰ مقصد با کاهش صادرات مواجه بوده‌ایم که تمام این موارد به غیر از یک مورد کاهشی بیش از ۱۰ درصد را تجربه کرده اند.

به گزارش ایسنا، آمارهای ۱۱ ماهه سال گذشته گویای آن است که در تحقق اهداف از پیش تعیین شده صادرات غیرنفتی، شش میلیارد و ۸۹۳ میلیون دلار عقب‌ماندگی وجود دارد.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: