وزوز گوش از نظر طب سنتی مربوط به غلبه سوداست که با مصرف برخی مواد غذایی میتوان بر این عارضه غلبه کرد.
تدبیر24»وزوز گوش یکی از اختلالات دستگاه شنوایی است که فرد را از نظر روانی و جسمانی درگیر خود میکند؛ وزوز گوش به شکل صداهای مختلف مانند وزوز، خشخش، غرش، زنگ یا سوت، باد و همهمه بروز پیدا میکند که این صداها میتوانند دائمی یا مقطعی باشند.
از جمله علل وزوز گوش میتوان به کهولت سن، قرار گرفتن در معرض صداهای انفجار، عوامل ارثی، عصبی و شغلی، ابتلا به برخی از عفونتها، ناراحتی پروستات و مصرف برخی از داروهای شیمیایی مانند آنتیبیوتیک ها، داروهای ضد افسردگی و آسپرین اشاره کرد.
وزوز صدایی است که به علت درگیریهای راههای عصبی در قشر مغز ایجاد میشود؛ زمانی که سلولها و نورونهای مغز بیشتر فعالیت میکنند از هر پنج نفر یک نفر دچار وزوز گوش میشود؛ وزوز گوش میتواند نشانه بروز ناراحتیهایی مانند کمشنوایی یا آسیب گوش باشد.
برای بررسی اینکه چه راهکارهای خانگی در درمان وزوز گوش موثر هستند با حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی گفتوگو کردیم که در ادامه مشروح آن را میخوانید.
علل وزوز گوش از نگاه طب سنتی
حیدر عظمایی محقق و پژوهشگر طب سنتی در گفتوگو با خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ درباره علل وزوز گوش از منظر طب سنتی اظهار کرد: وزوز گوش از نظر طب سنتی مربوط به غلبه سوداست؛ اگر گوش سوت بکشد این نشان دهنده سودای برآمده از صفراست در این صورت برای درمان آن باید از روشهایی مانند مصرف سرکه انگبین، ماساژ سر و صورت، استفاده از عطسهآورها مانند انفیه، چکاندن چند قطره روغن بنفشه داخل گوش و پیادهروی کردن استفاده کرد.
وی بیان کرد: اگر گوش مانند صدای ماشین وزوز کند، این نشان دهنده سودای برآمده از خلط دَم است و برای درمان آن باید از روشهایی مانند حجامت عام (بین ۲ کتف) و پشت گوش، مصرف سرکه انگبین و عطسهآورها استفاده کرد.
این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره طرز تهیه سرکه انگبین افزود: افراد برای تهیه سرکه انگبین باید یک قاشق غذاخوری عسل، یک قاشق غذاخوری سرکه سیب یا انگور و ۲ قاشق غذاخوری عرق نعناع را در یک لیوان آب حل کنند؛ سرکه انگبین باید روزانه ۲ لیوان مصرف شود.
عظمایی تاکید کرد: وزوز گوش میتواند به علت کمبود ویتامینها به ویژه ویتامین B۱۲ هم ایجاد شود؛ برای جبران این کمبود باید از مواد غذایی مانند انگور، چغندر (لبو)، هویج، کنگر فرنگی، لیموترش تازه، کنجد، لوبیا، ریحان، کدوحلوایی، جو پرک، آناناس، جوانه گندم، پرتقال، زردآلو و طالبی استفاده شود.
مواد غذایی مفید برای تقویت دستگاه شنوایی
وی درباره مواد غذایی مفید برای تقویت دستگاه شنوایی تصریح کرد: افراد برای تقویت شنوایی باید از آنتیاکسیدانها به ویژه اسیدفولیک، منیزیم، ویتامین A ، E ، C ، D، گروه ویتامینهای B و امگا ۳ استفاده کنند.
مهمترین روشهای درمان وزوز گوش
این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره مهمترین روشهای درمان وزوز گوش گفت: چکاندن روغنهایی مانند اسپند (اسفند) و بابونه در داخل گوشها نقش موثری در درمان وزوز گوش دارند؛ افراد برای رفع عفونت و وزوز گوش باید پیاز خام را رنده کنند سپس سه قطره از آب آن را داخل هر گوش بچکانند.
عظمایی اظهار کرد: مبتلایان به وزوز گوش برای رفع مشکل باید سیر خُرد شده را در روغن کنجد تفت دهند سپس این روغن را صاف کنند و سه قطره از روغن صاف شده را داخل هر گوش بچکانند.
طرز تهیه دمنوشی مفید برای مبتلایان به وزوز گوش
وی درباره طرز تهیه دمنوشی مفید برای مبتلایان به وزوز گوش بیان کرد: مبتلایان به وزوز گوش برای درمان مشکل خود باید هر یک از گیاهان بابونه، بادرنجبویه و بهلیمو را به نسب مساوی با هم ترکیب کنند سپس یک قاشق غذاخوری از این مخلوط را به همراه چهار لیوان آب در قوری بریزند و بگذارند به خوبی دَم بکشد؛ این دمنوش باید در طول روز مصرف شود.
علل وزوز گوش مزمن (مداوم)
این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره علل وزوز گوش مزمن افزود: وزوز گوش مزمن ممکن است مربوط به تومورهای مغزی در قسمتهایی از بدن مانند سیستم شنوایی، اعصاب شنوایی، اعصاب تعادلی، حفره پشتی پیاز مغز (بصلالنخاع) و کف حفره سر باشد.
عظمایی تاکید کرد: وزوز مزمن گوش میتواند آسیبهایی مانند کاهش شنوایی، تعادل نداشتن، ایجاد تومورهای زاویه مخچه، صدمه دیدن پل مغزی و فشار به اعصاب جمجمهای مخچه، ساقه و بطن چهارم مغز را به همراه داشته باشد.
شایعترین علامت مبتلایان به وزوز مزمن گوش
وی درباره شایعترین علامت مبتلایان به وزوز مزمن گوش تصریح کرد: شایعترین علامت در این بیماران کاهش شنوایی ۸۷ درصدی است و تعداد زیادی از این افراد دچار سردرد، سرگیجه و فلج فاسیال (صورت) هم میشوند.
چه افرادی مستعد ابتلا به وزوز مزمن گوش هستند؟
این محقق و پژوهشگر طب سنتی درباره اینکه چه افرادی مستعد ابتلا به وزوز مزمن گوش هستند، گفت: افرادی که در معرض صداهای بلند قرار میگیرند، سالخوردگان، مبتلایان به بیماریهای قلبی و عروقی و اشخاصی که سیگار و الکل مصرف میکنند مستعد ابتلا به وزوز مزمن گوش هستند؛ مردان هم نسبت به زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به وزوز مزمن گوش قرار دارند.
عوارض درمان نشدن وزوز گوش
عظمایی درباره عوارض درمان نشدن وزوز گوش تاکید کرد: وزوز گوش میتواند بر کیفیت زندگی اثر منفی بگذارد و ناراحتیهایی مانند خستگی، استرس، مشکلات خواب، اختلال در تمرکز و حافظه، افسردگی و نگرانی را به همراه داشته باشد.
پرهیزات غذایی برای مبتلایان به وزوز گوش
وی یادآور شد: مبتلایان به وزوز گوش باید از مصرف زیاد پیاز، تخممرغ، غذاهای پرچرب و حجیم و نوشیدنیهایی حاوی کافئین مانند قهوه پرهیز کنند.