نباید فراموش کرد که نتانیاهو، اروپای غربی و آمریکا حضور ایران را در سوریه تحمل نمیکنند. روسیه و ترکیه نیز از حامیان و دوستان نزدیک اسرائیل هستند و با این کشور داد و ستد دارند. از همین رو به نظر میرسد ایران را که در شرایط خصمانهای با اسرائیل به سر میبرد و هدف خود را مخالفت با موجودیت اسرائیل قرار داده، دیر یا زود به مراحل نهایی میرسانند. مراحل نهایی این است که یا اعلامیه استانبول را که در آخرین جلسه کنفرانس اسلامی تصویب شده اجرا شود یا جنگی را که سالهاست تدارک آن دیده شده ممکن است رخ دهد.
امروز وضعیتی در منطقه شکل گرفته است که باعث میشود تا جمهوری اسلامی و اسرائیل نسبت خود را با یکدیگر واضحتر از گذشته روشن کنند. هدف آمریکا و اروپا از حمله به سوریه، هشدار به رژیم اسد است که همکاریهای خود با ایران را قطع کند. در این میان ترکیه نیز علیرغم آنکه مایل است درآمد توریستهای ایرانی و بازار بزرگ روسیه و اسرائیل را از دست ندهد، سعی میکند در حوزههای سیاسی - امنیتی، نزدیکی خود با غرب را حفظ کند. این همه در حالی است که ایران هزینهها و خدمات مالی و جانی فراوانی به خرج داد تا داعش را از بین ببرد. حال این کشورها در پی آن هستند که با تشکیل کنفرانس ژنو و حضور ایران در آن، بحران سوریه را آنگونه که خود میخواهند فیصله دهند.
آنچه روشن است داعش شکست خورده و مأموریت این جریان تروریستی نیز در منطقه به پایان رسیده است. موضوع دیگری که باید مورد توجه قرار داد، مسئله برجام است که در شرایط کنونی منطقه و مواضع طرف آمریکایی در قبال برجام، وضعیت موجود را تا اندازه زیادی پیچیده کرده است. البته به عقیده نگارنده برجام پایدار خواهد ماند؛ چراکه اگر برجام دچار مشکل شود، تحریمهای پیشین بازگشته و ایران در وضعیت حساسی قرار خواهد گرفت.