ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۱۰۷۷۸
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۱۹ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۳

ریشه‌یابی اعلامیه جهانی حقوق‌بشر

یکی از مهم‌ترین جزوات درسی ما، مجله «درس‌هایی از مکتب اسلام» بود که در قم توسط شماری از مدرسان و فضلای حوزه منتشر می‌شد. بعد از گذشت ...
تدبیر24: برخی نقدهای رایج بعد از انقلاب تاکید داشتند آنچه جهانیان به‌عنوان «حقوق‌بشر» مطرح می‌کنند، علیه اسلام و به‌ویژه اسلام انقلابی است. من به نسلی تعلق دارم که برخلاف حامیان چنین تفکری، تضاد و تقابل عمده‌ای میان اسلام و اعلامیه جهانی حقوق‌بشر نمی‌بینم. در سال‌های اواسط دهه 1340 که در تهران به دبیرستان می‌رفتم، به دلیل تمایلات مذهبی‌مان همراه تعداد دیگری از محصلان دبیرستان «رهنما»، حلقه‌ای مطالعاتی درست کرده بودیم و زیرنظر مرحوم آقای «عقدایی» و مرحوم «شیخ زین‌الدین» که جدای از تدریس فقه و شرعیات، به نوعی، مرشد و مربی‌مان هم بودند، یک رشته مطالعات اسلامی را انجام می‌دادیم.

یکی از مهم‌ترین جزوات درسی ما، مجله «درس‌هایی از مکتب اسلام» بود که در قم توسط شماری از مدرسان و فضلای حوزه منتشر می‌شد. بعد از گذشت بیش از 40سال، درست به‌خاطر می‌آورم که از جمله «دروس» مطالعاتی ما، مبحث «حقوق‌بشر» بود. مجله «مکتب اسلام» یک سلسله‌مقالات هر ماه منتشر می‌کرد ذیل عنوان «اسلام و اعلامیه جهانی حقوق‌بشر». جالب است که نویسندگان آن مجموعه بند به بند مفاد اعلامیه جهانی حقوق‌بشر را به خوانندگان معرفی و تشریح می‌کردند و نسبت اسلام را با آنها نشان می‌دادند. برخلاف نگاه برخی امروزی‌ها به اعلامیه جهانی حقوق‌بشر، نویسندگان «مکتب اسلام» به‌همراه مربیان اسلامی ما، اتفاقا همه حرفشان این بود که به ما نسل جوان نشان دهند که آنچه را که امروزه فخر بشریت شده تحت عنوان اعلامیه جهانی حقوق‌بشر، اسلام کامل‌تر آن را هزارو400سال پیش به بشریت عرضه داشته است. واقع مطلب و برخلاف تبلیغاتی که علیه اعلامیه می‌شود، تنها فکری که بعد از جنگ جهانی دوم در ذهن تهیه‌کنندگان آن اعلامیه نبود، آن بود که خواسته باشند تا با تدوین آن، با دین، آیین، اعتقادات و باورهای دیگران مقابله کنند یا آنها را کمرنگ جلوه دهند. تنها اندیشه‌ای که بر ذهن آنان نمی‌گذشت آن بود که به کمک و از طریق این اعلامیه خواسته باشند تا اصول و مبانی باورهای غربی را اشاعه دهند. واقعیت آن بود که در طول چهارسال جنگ‌جهانی‌دوم، تقریبا از سوی همه طرف‌های درگیر در جنگ- که منهای ژاپن، جملگی هم اتفاقا غربی بودند- جنایات و فجایع هولناکی صورت گرفته که بهترین لغت برای توصیف آنها «باورنکردنی» بود. متفقین با علم و آگاهی از اینکه مناطقی که در خاک آلمان بمباران می‌کردند نه نظامی بود نه صنعتی، اما برای درهم‌شکستن مقاومت مردم آلمان، بی‌محابا آن مناطق را زیر آتش گرفته بودند. عین همان رفتار را در سال‌های اولیه جنگ- که آلمانی‌ها دست بالا را داشتند- علیه انگلستان به‌کار گرفته بودند. موارد عدیده‌ای از بدرفتاری‌های عجیب علیه غیرنظامیان اتفاق افتاده بود. روس‌ها و آلمانی‌ها تعداد بیشماری از مردمان کشورهای دشمن را دسته‌جمعی اعدام کرده بودند. تنبیه دسته‌جمعی گاه به‌صورت اعدام دسته‌جمعی اهالی یک منطقه به‌واسطه اینکه تعدادی از آنها با دشمن همکاری کرده بودند بارهاوبارها اتفاق افتاده بود. بدرفتاری و شکنجه اسرای جنگی توسط ژاپن و دیگران، پرونده هولناک بعدی بود. کشتارهای دسته‌جمعی که ژاپنی‌ها در «منچوری»، «کره» و سایر مناطقی که در شرق دور و اقیانوسیه اشغال کرده بودند، همچون جنایات اروپایی‌ها باورنکردنی بود و بالاخره گل سرسبد همه آن جنایات، «هولوکاست» بود. درواقع، تنظیم اعلامیه جهانی حقوق‌بشر، واکنشی در قبال این جنایات و نیز تلاشی با هدف جلوگیری از وقوع مجدد چنین جنایاتی بود.

منبع:شرق
صادق زیباکلام . استاد علوم‌سیاسی

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۹
0
2
اشکال کار ما اینه که الان برای تصاحب یک شغل یا رسیدن به مقام و موقعیتی تلاش میکنیم تا اگر لیوانی در این مملکت شکست بگوییم آمریکا بود غرب بود که آن را شکست. همین سبب بروز توهم توطئه میشود و مانع تعامل ما با جهان! اما زمانی که آقای زیبا کلام از آن حرف میزنند اساسا کسی برای دنیاطلبی به دنبال تحلیل های عجیب و غریب و بعضا خنده دار از غرب نبود. واقعیت غرب بدون غرض تفسیر و مطالعه میشد.
نظر شما: