ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۱۰۹۹۱۷
تاریخ انتشار: ۰۸ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۸:۵۸

رابطه با روسیه؛ تاکتیک یا استراتژی

روسیه تا به‌ حال از ایران استفاده‌های سیاسی کرده و در این مسیر سه رویکرد در پیش گرفته است؛ نخست، رویکردی که در مقابل رژیم صهیونیستی اتخاذ کرد و به آنها اجازه هرگونه اقدامی درباره پایگاه‌های نظامی ایرانیان در سوریه را صادر کرد این درحالی است که قبل از آن نتانیاهو به روسیه سفر کرده بود.
 دوم، روسیه خواستار خروج هرچه سریع‌تر خارجی‌ها (ایران) از سوریه شد. سوم، تفاهم با عربستان در رابطه با تحریم‌هایی که علیه ایران انجام خواهد شد تا چنانچه صادرات نفت ایران کاهش یابد، عربستان با افزایش تولید نفت جبران کند تا با کاهش صادرات نفت ایران، قیمت نفت افزایش نیابد. هدف روس‌ها بازکردن باب مذاکره با آمریکا و غرب است تا بعد از جریان اوکراین و اعمال تحریم‌ها بتواند از انزوای سیاسی حاکم خارج شود. ضمن اینکه سیاست نگاه به شرق را در دستور کار خود قرارداده ولی از سوریه حداکثر استفاده را کرد تا با غرب، رژیم صهیونیستی و عربستان رابطه داشته باشد. بنابراین به دنبال منافع خاص خود است. در فضای جدید بعد از خروج آمریکا از برجام، امید زیادی به روسیه و چین نباید داشته باشیم. به‌خصوص چین که با آمریکا تفاهم‌هایی در جهت راضی کردن آنها انجام داده و به هیچ وجه مایل نیست در مقابل تحریم‌های آمریکا بایستد. این دقیقا همانند سیاستی است که روسیه دارد. روسیه در گذشته هم در شورای حکام و شورای امنیت هم‌نظر با غرب بود و در مقابل امتیازاتی هم گرفت. سپر دفاع موشکی که قرار بود در جمهوری چک باشد در رومانی شد. روسیه، اوستیای جنوبی را از گرجستان جدا کرد، غرب سکوت کرد. روسیه، گروه گوا یعنی کشورهای گرجستان، آذربایجان و اوکران را که خواهان ورود به ناتو بودند را در این کار ناکام گذاشت. درحال حاضر هم در تصمیم توافق نهایی سوریه با آمریکا خواهد بود و با اینکه احتمال ورود ترکیه هم هست. ما به رغم اینکه باید با همه همسایگان خود روابط حسنه داشته باشیم در عین حال باید حولسمان به روس‌ها باشد. یادمان نرفته روسیه حتی به خاطر رژیم صهیونیستی از تحویل اس300 به ایران سرباز زد همانطور که هم اکنون بر سر پیمان خود با رژیم صهیونیستی در عدم تحویل این سامانه موشکی به سوریه هم هست. بنابراین هرکس دنبال منافع خود است. روسیه اتفاقا از خارج شدن آمریکا از برجام چندان انتقاد صریحی در حد انتظار نداشت. اما اتحادیه اروپا ضمن اینکه از خروج آمریکا از برجام خشنود نیست ولی با ما کجدارومریز رفتار می‌کند.
 اکنون شرکت‌های بزرگ و چندملیتی حاضر به ریسک نیستند و اتحادیه اروپا در این حال تنها از شرکت‌های کوچک و متوسط حمایت می‌کند که با ایران رابطه داشته باشند ولی اینها همه در حرف است. شرکت‌هایی مثل توتال قبلا هم اعلام کرده بودند که در صورت عدم معافیت از سوی آمریکا از قرارداد خود با ایران خارج خواهند شد. اتکاء نکنیم که روسیه گره‌گشای مشکلات ما با غرب خواهد بود. روسیه استفاده بهینه خودش را می‌کند تا جایی که ظاهرا مایل نیست ایران عضو رسمی گروه شانگهای شود. هرچند خودش در این کار نقش مستقیم نداشت اما از طریق مخالفت ازبکستان و تاجیکستان عدم تمایلش تحقق پیدا خواهد کرد. جمهوری اسلامی ایران با در نظر گرفتن اینکه نمی‌توان رابطه عمیق و استراتژیک با روسیه داشت، حتی‌المقدور رابطه‌ای متداول با روسیه را دنبال کند. روسیه صددرصد قابل اعتماد نیست و برقراری رابطه استراتژیک با روسیه نیاز به بررسی و بازبینی سیاست‌های گذشته این کشور در قبال ایران دارد.


هرمیداس باوند، استاد دانشگاه
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: