امام خميني(ره) در روزهاي خيزش مردم عليه نظام خودكامه شاهنشاهي و پس از پيروزي انقلاب بارها و بارها از اتكال به خدا و وحدت كلمه به عنوان دو ركن موفقيت نهضت نام بردند.
تدبیر24» معصومه ابتکار: ايشان چه در سخنرانيهاي عمومي و چه در پاسخ به خبرنگاران اصرار داشتند از اهميت خلوصنيت و نيز ضرورت يكپارچگي و پرهيز از تفرقه صحبت كنند و مكرر به آيه واعتصموا بحبلالله جميعا ولاتفرقوا اشاره ميكردند. به نظرم اين تاكيدات و اشارات نشانگر نگرش فلسفي امام به جنبشهاي اجتماعي و سياسي مبتني بر انديشه ديني بود.
امام خميني(ره) در واقع ذات پيروزي و موفقيت را به دو عنصر نيت خالص و همدلي و همگرايي وابسته ميدانستند. چنانچه هر يك دچار خدشه شود، بر ديگري اثر منفي ميگذارد و استمرار پيروزي را نيز تضعيف ميكند. از نظر امام، اتكال به خدا و خلوص نيت به مفهوم پرهيز از شرك بود و شرك شامل پذيرش سلطه هم هست. همچنين اتكال به خدا در مقابل خودكامگي و هواي نفس قرار ميگيرد. در تعبير امام و بسياري از بزرگان دين، جهاد اكبر به معناي مبارزه با خودخواهي و رذايل اخلاقي است كه البته آفت بزرگ جريانات اجتماعي و سياسي نيز به حساب ميآيد. به همين خاطر، امام دركنار تاكيد بر مبارزه با سلطه بيگانه و حفظ استقلال كشور بر ضرورت مبارزه مستمر با هواي نفس و خودخواهي بهخصوص نزد سياستمداران و صاحبان منصبان تاكيد داشت. از ديدگاه امام، نتيجه خلوص نيت و كنار گذاشتن مطامع شخصي و فردي دستيابي به همگرايي و همدلي است. به نحوي كه مبارزه با دشمنان بيروني و دروني امكانپذير ميشود. امروز تحولات و رويكردهاي جاري در سطح جامعه نشانگر ضرورت توجه به اين وصيت امام است. به خصوص اينكه شاهديم به جاي تلاش براي همگرايي در حل چالشها و مشكلات، چگونه نفرتپراكني با هدف نا اميدي مردم، اصل قرار ميگيرد.