وی با بیان اینکه برخی از معضلات در کشور مزمن شدهاند، اظهار داشت: اینکه مرکز پژوهشها به آنها توجه و تحلیل کرده، بسیار مفید است. در بسیاری از مسائل، راهحلهایی نیز ارائه شده است. درخصوص مسائل زیربنایی، واقعبینانه بیان شده است و تایید میکنم مرکز پژوهشها براساس واقعبینی بوده است. مرکز صندوقها، کمبود آب و بانک و همچنین نقدینگی از مسائلی بوده است که مرکز پژوهشها از مدت قبل روی آن فکر کرده و راهحل ارائه داده بود.
رئیس قوه مقننه با باین اینکه در مورد تحریمها، تحلیلهای به موقعی از سوی مرکز پژهشها ارائه شد، تصریح کرد: تحلیل از راهکارها، شسته رفته و واقعبینانه بوده و پیشنهادات سامانیافتهای ارائه شده بود. مرکز پژوهشها از اولین جاهایی در کشور بود که در مورد تحریمها و نحوه مقابله با آنها گزارشی ارائه کرد. در موضوع انرژی و اینکه چگونه از انرژی خود استفاده کنیم، بحث خوبی ارائه شد.
لاریجانی ادامه داد: بیش از ۹۰۰ میلیارد تومان در حوزه انرژی و مصرف آن یارانه داده میشود. گزارشهایی که در مورد تعدیل آن ارائه شد و اینکه چرا چند برابر کشورهای اروپایی مصرف انرژی داریم، تحلیل دادهاند. در مورد بودجه نیز مرکز پژوهشها فعالانه برخورد میکند. گزارشی که در مورد امنیت غذایی و سلامت ارائه شد، بسیار مهم بود و من برای بخشهای مختلفی از کشور ارسال کردم. در مورد آب شرب تهران گزارشی ارائه شد و اشکالاتی وجود دارد. درباره مشکل آب کشور گزارش مناسبی دادند. در مورد موانع سرمایهگذاری در کشور گزارش خوبی ارائه دادند.
وی به همکاریهای علمی میان مراکز پژوهشی در کشورهای مختلف اشاره و خاطرنشان کرد: اینکه از مراکز تحقیقاتی کشورها استفاده کرده و بانک اطلاعاتی ایجاد شود، اقدام مطلوبی است. ما نباید گرتهبرداری کنیم بلکه متناسب با شرایط خودمان استفاده کنیم و باید از کشورهای شرق مانند چین، روسیه، مالزی و ژاپن نیز استفاده کنیم چون شرایطشان به ما نزدیکتر است.
وی افزود: چگونه باید در شرایط کنونی گام به پیش برداریم. همه زحمات برای ایجاد حکمرانی مطلوب است که مبتنی بر قانون است. قانون پایه حکمرانی مطلوب است.
رئیس مجلس با تاکید بر اینکه همه کسانی که در مراکز پژوهشی فعالیت میکنید، به کشور فشار وارد میکنند ولی باید از آن استفاده مطلوب کرد، ابراز داشت: یکی از همین شرایط مقطعی است که در حوزه پژوهش داریم. در شرایط عادی رویکردها براساس واردات است و به سمت تولید و منابع داخلی نمیرویم. باید از این شرایط این نقص را برطرف کرد. میان نیازهای کشور ارتباط وثیقی وجود ندارد. شرکتها و موسسات واسطه ایجاد شد ولی هنوز زمینه ارتقای استادان، مقالات آیاسآی است و کسی خود را همراه با رفع نیازهای کشور نمیکند.
وی با بیان اینکه باید بخشهای تحقیق و توسعه در کشور گسترش یابند و استادان را به آن بخشها ارتباط داد، عنوان کرد: باید از استادان، دانشگاهها، انجمنهای علمی، خانه صنعت، اتاق بازرگانی و... را جمع کرد و مدلی طراحی شود که واحدهای تولیدی به سمت پژوهشهای دانشگاهی بروند و استادان و پژوهشگران به سمت رفع نیازهای کشور بروند. مثلا بگوییم استفاده از پژوهشها در مالیاتدهی شما موثر است. باید پلی برای رفع نواقص بزنیم تا بخشهای دانشگاهی به بخشهای تولیدی وصل شوند. باید برای استادانی که برای رفع نیاز داخلی گام بردارند، امتیاز بدهیم.
وی اضافه کرد: بعضی پژوهشهایی داریم که تبدیل به مقاله آیاسآی یا یادداشت نمیشوند. ما چرا باید دست خود را ببندیم. آیاسآی در لبه علم است ولی نیازهای کشور به لبه علم ارتباطی ندارد. باید این مدل همکاری طراحی شود. باید این کار دو، سه ماهه طراحی شود و اگر نیاز به قانونگذاری دارد، به مجلس بیاورید و ما کمک میکنیم.