تدبیر24»مجموعه تلویزیونی «هنرپیشه» با رویکرد تخصصی استعدادیابی در حوزه بازیگری به کارگردانی بیژن میرباقری و تهیهکنندگی محمدمهدی عسگرپور حدود یک سال است که مراحل پیش تولید و تولید را برای پخش از شبکه نسیم طی میکند. حدود چند ماه پیش تیم تولید این مجموعه فراخوان خود را منتشر کرد و تیزرهای آن هم از اواخر آذرماه از شبکه نسیم پخش شد.
اواخر دی ماه اما خبرهایی درباره توقف تولید این برنامه مطرح شد و عسگرپور طی مصاحبهای ضمن تأیید این خبرها، تأکید کرد در حال رایزنی برای ادامه تولید این مجموعه است. حالا بیش از یک ماه است که هنوز خبری از تولید مجدد این پروژه نیست و شبکه «نسیم» نیز در این باره اطلاعرسانی جدیدی نکرده است.
کار به جایی رسید که چندی پیش ۱۵۰ نفر از منتخبان مرحله اول این برنامه شامل جوانانی که برای استعدایابی در عرصه بازیگری در این برنامه شرکت کرده و موفق به عبور از مرحله مقدماتی شده بودند، در قالب یک نامه سرگشاده در فضای مجازی، اعتراض خود را خطاب به عبدالعلی علیعسکری رییس سازمان صداوسیما نسبت به توقف این پروژه مطرح کردند. بعد از این نامه نیز شاهد هیچ واکنشی از طرف مسئولان سازمان صداوسیما نبودیم.
در همین رابطه گفتگویی با بیژن میرباقری کارگردان این مجموعه داشتیم و او از تلاشهای یک ساله این تیم برای تولید برنامهای گفت که رقابت در آن میتوانست چهرههای جدیدی را به سینما و تلویزیون معرفی کند.
طرحی که از «خانه سینما» در ذهن عسگرپور بود
بیژن میرباقری در توضیحاتی از ابتدای پیوستن خود به پروژه «هنرپیشه» گفت: وقتی من به پروژه دعوت شدم محمدمهدی عسگرپور به عنوان تهیهکننده انتخاب شده و تیم برنامه حدود یک سال بود که در حال طی مراحل مختلف تولید برای انجام این پروژه بودند. البته این طرح از زمان خانه سینما در ذهن وی بود و میخواست به نوعی ظرفیت و علاقه به بازیگری را به چالش بکشد. بعد از حضور من نیز جلسات مختلفی برگزار و طراحی بخشها و ابعاد مختلف این مسابقه آغاز و مفاد محتوایی و محورهای آن تنظیم شد.
وی با اشاره به هدف برنامه «هنرپیشه» تصریح کرد: عسگرپور تلاش داشت این برنامه فراتر از جنبههای سرگرمی باشد و مقوله آموزش بازیگری اهمیت بسیاری در طراحی این برنامه برایش داشت.
میرباقری به شرایط تولیدی این پروژه هم اشاره و بیان کرد: حدود ۵ هزار نفر به فراخوان ابتدایی پاسخ دادند و در برنامه شرکت کردند که برای مرحله اول ۱۵۰ نفر را انتخاب کردیم که می بایست طی تست دیگری به ۳۶ نفر میرسیدند و سپس رقابت را با آنها ادامه میدادیم.
وی افزود: برنامهریزی برای حضور شرکتکنندگان شهرستانی در این پروژه هم با سختیهای فراوانی مواجه بود چون سعی کردیم شریط اقامتشان را فراهم کنیم و شرکتکنندگان پس از انتخاب شدن در مرحله اول ظرف مدت سه هفته زیر نظر استادان حرفهای در حوزه بازیگری آموزش دیدند. در این مرحله سه استاد در نظر گرفته بودیم که سیما تیرانداز از جمله این استادان بود که چون نامش اطلاع رسانی شده بود در اینجا هم اسم او را میگویم.
تیم ۲۰ نفره نویسندگان «هنرپیشه»
وی با اشاره به حضور یک تیم ۲۰ نفره در حوزه نویسندگی عنوان کرد: ما یک تیم ۲۰ نفره نویسنده داشتیم و بخش عمدهای از متنها زیر نظر ایوب آقاخانی و من نوشته میشد. این نویسندهها شاگردان فرهاد توحیدی بودند که قرار بود تمام متون نمایشی مسابقه را هم بنویسند و کارهای نمایشی شرکتکنندهها با همراهی این نویسندگان نوشته شود تا مسابقه از سطحی جدی برخوردار شود.
کارگردان «هنرپیشه» با اشاره به دیگر آیتمهای این برنامه که سعی شد برنامهای حرفهای را در همه بخشها عرضه کند، اظهار کرد: ما آیتمی داشتیم که در آن بزرگان عرصه بازیگری نکات و تجربههایی را نسبت به این حوزه مطرح میکردند که از اخلاق حرفهای بازیگری تا اصول مهم را در بر میگرفت.
معاون سیما بهشدت استقبال میکرد اما...
فارغ از این جزییات اما مهمترین ابهام درباره مجموعه «هنرپیشه» توقف ناگهانی تولید و پخش آن است که میرباقری در پاسخ به این ابهام توضیح داد: آقایان علی عسکری رییس سازمان صداوسیما و احسانی مدیر شبکه نسیم باید در این باره پاسخگو باشند رییس صداوسیما باید به احساسات این جوانان ما پاسخگو باشد که بعد از یک فرآیند طولانی مدت در این برنامه شرکت کردند آموزش دیدند و به دوره بعد راهیافتند و به رغم امیدی که داشتند حالا بلاتکلیف ماندهاند. تیزرهای این مسابقه حدود یک ماه روی آنتن شبکه نسیم رفت و طبیعی است که شوق و ذوقی را برای جوانان ایجاد کرده بود اما ظاهرا سازمان صداوسیما نگرشی پیدا کرد که برنامه استعدادیابی با محوریت بازیگری ضرورتی ندارد.
این کارگردان یادآور شد: مرتضی میرباقری معاون سیمای رسانه ملی نسبت به تولید این مسابقه استقبال زیادی نشان داد و از بخشهای متعدد آن خیلی تعریف کرد و گفت این برنامه اتفاق مثبتی را به وجود میآورد و چهرههای جدیدی را به سینما و تلویزیون تزریق خواهد کرد، حتی متصور بود که این برنامه در یک بازه زمانی ۵ ساله ادامه پیدا کند.
کارگردان «هنرپیشه» تصریح کرد: شاید وجود رقابت بین برنامههای استعدادیابی علت توقف این برنامه باشد اما اگر دیدگاه سازمان این است که برنامه استعدادیابی در زمینه بازیگری وجود نداشته باشد، چطور برنامههای دیگری مثل «کی هنرپیشه است» در شبکه دو و یا دیگر شبکهها ساخته میشود؟ به نظرم حضور اپلیکیشنهای رقیب هم که حامی مالی این برنامهها هستند دلیل دیگری است که میتواند موجب توقف برنامه ما شده باشد.
میرباقری در ادامه گفت: گویی در چنین شرایطی رقابت بر سر این است که کدام برنامه زودتر به آنتن میرسد! اکنون این پروژه متوقف است و تقریبا به اندازه یک اکیپ بزرگ فیلمسازی در این پروژه بیکار شدهاند. هرچند بدتر از بیکاری این عوامل جوانانی هستند که به امیدی در این پروژه شرکت کرده بودند و حالا ناامید شدهاند. ناامید کردن جوانان در شریطی که ما مدام دم از امید میزنیم کار درستی نیست و با چنین تصمیماتی گویی رفتار ناامیدانه را تزریق میکنیم.
وی در پایان در پاسخ به اینکه این جوانان میتوانند در برنامههای مشابه همچون «عصر جدید» که اکنون روی آنتن است شرکت کنند یا خیر؟ گفت: این جوانان زیر نظر استادان بازیگری آموزش دیدهاند و کارشناسانی چون همایون اسعدیان کارگردان سینما و تلویزیون در «هنرپیشه» حضور داشتند. از طرف دیگر مگر معیار آموزش در حوزه بازیگری با معیار کسی که شیرینکاریهای دیگر میکند یکی است؟ برنامه «هنرپیشه» برنامهای تخصصی در حوزه بازیگری است که معیارها و استانداردهای آن مشخص است.