این روزها فشارها از سوی دلواپسان روی دولتمردان بیشتر و بیشتر میشود.
تدبیر24» این روزها فشارها از سوی دلواپسان روی دولتمردان بیشتر و بیشتر میشود. هر روز به بهانهای دولت را تحت فشار قرار میدهند این بار با توجه به FATF و ناکارآمد بودن این لوایح، نمایندگان دلواپس مجلس درصدد هستند تا دولت را گرفتار کنند. در این میان آنها به صراحت نامی از اسحاق جهانگیری برده و او را هدف حمله خود قرار دادهاند.«آرمان» برای واکاوی این موضوع گفتوگویی با غلامرضا ظریفیان فعال سیاسی اصلاحطلب داشته که در ادامه میخوانید.
برخی مطرح کردهاند که لوایح FATF به ضرر منافع کشور است.
بحث بر سر تامین منافع ملی کشور درباره FATF بسیار زیاد است که وزرای اقتصادی کشور در دولت و افرادی که با نظام بینالملل سر و کار دارند با این لوایح به شکل بسیار زیادی درگیر هستند. میان موافقان و مخالفان درباره این لوایح بحث و گفتوگوهای بسیاری وجود دارد. موافقان این لوایح نهایتا این را هم اشاره کردهاند که لایحهای در عالم نیست که صرفا به نفع یک کشور خاص باشد بلکه این لوایح فرصتها و تهدیدهایی را ایجاد میکند که شامل بسیاری از لوایح بینالمللی میشود؛ باید دید که کدام یک از شرایط کنونی کشور در واقع به نفع کشور است.
مخالفان این لوایح مطرح کردهاند که FATF ابزار آمریکا برای هوشمندسازی تحریمهاست.
پذیرش این لوایح هیچ تعلقی به منافع ملی آمریکا و یا بیگانگان ندارد. در همین راستا باید گفت که عدم تصویب آن، فرصتهایی را برای آمریکا ایجاد میکند و بهانههایی را برای برخی از کشورهایی که به منافع ملی ما علاقهای ندارند تا بتوانند به بهانه عدم تایید این لوایح موانع جدی را در ارتباط با مبادلات و نظام ارزی ما ایجاد کنند. این لوایح فیالنفسه از نظر ایجابی شاید منفعتی برای کشور نداشته باشد اما از نگاه سلبی میتواند حتی کشورهایی را که قصد دارند در شرایط کنونی با ما همکاری کنند مشکلاتی را برای آنها ایجاد میکند.
اخیرا مقام معظم رهبری در دیداری که با اعضای مجلس خبرگان داشتند فرمودند: «وقتی فلان کنوانسیون یا معاهده در کشور مورد بحث است و موافقان و مخالفان استدلالها و دیدگاههای خود را مطرح میکنند دو طرف نباید یکدیگر را به همراهی با دشمن متهم کنند و به جان هم بیفتند» اما ما شاهد موضوع دیگری هستیم. افرادی که خود را پشت فرمایشات رهبری پنهان میکنند دائما در صدد اتهام به افراد موافق لوایح چهارگانه هستند.
بیانات مقام معظم رهبری بسیار صریح و روشن بود و شرایط کشور نیاز به انسجام و عزم ملی برای عبور از سختیها و مشکلات دارد. ما شاهد هستیم که مسئولان و مردم همگی نگران هستند که در این مبارزه سختی که آمریکاییها برای ما ایجاد کردند چه اقدامی میتوان کرد. به نظر میآید که با کمک، همدلیها، همفکریها و همراهیهای با مسئولان میتوانیم از این گردنهها عبور کرده و با انسجام ملی به راحتی از مشکلات عبور کنیم اما در صورت آنکه با مسئولان همراهی نداشته باشیم با مشکل روبهرو خواهیم شد. انسجام ملی یکی از موفقیتهای بزرگی است که آمریکا در تلاش داشت تا در جنگ اقتصادی آن را بشکند اما شاهد بودیم که موفق نشد. بنابراین فکر میکنم که منطق فضای کنونی و شرایط بینالمللی ایجاب میکند که به فرصتهایی که این لوایح به ما داده است استفاده کرده تا از این گردنهها عبور کنیم.
چرا برخی مقصر تمام مشکلات را دولت میدانند؟
باید توجه داشت که نباید جامعه را به سوی تشویش سوق دهیم و خیال نکنیم که با متهم کردن دولت مشکلات کشور حل میشود. استقلال کشور یک امری نیست که کسی بتواند به راحتی آن را به حراج بگذارد، بهخصوص در مورد استقلال و عزت کشوری که وفاق حداکثری در جامعه دارد.
اخیرا تعداد محدودی از نمایندگان در نامهای به مجمع از دولت نسبت به حمایتش از FATF گلایه داشتند.
جریان حداقلی در حال فعالیت است و به هر بهانهای دنبال برخی منافع است. البته قطعا بخشی از اینها انگیزه خیر هم دارند اما به نظر میرسد که بخشی از این نامه عدم درک امضاکنندگان از موضوع است و شاهد بودید که این گروه 3-4 ساعت چگونه به برخی از اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام پیامکهای هشدار دهندهای ارسال کردند و میتوان گفت که این رفتارها از یک جا هدایت میشود.
در این نامه نام از آقای جهانگیری آورده شده و گویی درصدد تخریب معاون اول ریاست جمهوری برآمدند چراکه از او درخواست پاسخگویی داشتند.
هجمه به آقای جهانگیری از چند ماه پیش آغاز شده و به اشکال مختلف تلاش کردند تا فضایی را ایجاد کنند تا او از دولت فاصله بگیرد اما شاهد بودید که بزرگان کشور مانع این کار شدند و مصلحت دیدند که فردی که در زمینههای متفاوت دارای توانمندیهایی است در شرایط کنونی در تعیین شرایط و امور قرار بگیرد. این که آقای جهانگیری درخواست تسریع رسیدگی این لوایح را از بخشهای تصمیمگیر داشته باشند یک امر طبیعی به نظر میرسد چرا که او پس از رئیسجمهور در کشور دارای موقعیتی است که میتواند چنین خواستهای داشته باشد. اما این موضوع که نمایندگان مجلس از او خواستار پاسخگویی درباره خواستهاش شدهاند، منطقی به نظر نمیرسد. اینکه انگشت این اتهام را به سمت جهانگیری بگیریم و مساله را از موضوع خارج کنیم درست نیست به خصوص که این اقدام، اقدامی است که در شرایط کنونی خواسته بخش بزرگی از جامعه است و تنها هم به دولتمردان منتهی نمیشود. بلکه بسیاری از دستاندرکاران عرصه سیاست خارجی، دستاندرکاران اقتصاد کشور، احزاب و بسیاری از صاحبنظران نهایتا معتقدند که به مصلحت کشور است که این اقدام صورت گیرد. اگر برخی تصور میکنند آقای جهانگیری است که بر این امر پافشاری میکند، تصور درستی نیست و آدرس غلط دادن است. آقای اسحاق جهانگیری یکی از تکیهگاههای دولت است که نقطه قوت دولت کنونی هم به شمار میآید و طبیعی است که برخی درصدد اعمال فشار بر فردی باشند که تکیهگاه مهمی در دولت است.