استنلس استیل 420 یک نوع فولاد است که از آلیاژهای آهن، کروم و کربن تشکیل شده است. این نوع فولاد دارای مقاومت خوب در برابر زنگ زدگی و خوردگی است و به طور عمده در صنایع مختلف مانند تولید ابزارهای برش، تولید ساعت، تولید ابزار دقیق و قطعات پزشکی استفاده میشود. همچنین، به دلیل قابلیت تحمل حرارت بالا، استفادههای صنعتی دیگری نظیر تولید قطعات موتورهای داخل سوخت و همچنین در صنعت هوافضا نیز دارد. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید، قصد داریم به معرفی ورق استیلی از گرید 400 یعنی استیلهای مارتنزیتی و بگیر (دارای خاصیت مغناطیسی) بپردازیم. و ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و فیزیکی استیل 420 را مورد بررسی قرار دهیم.
ورق استیل 420 شباهت بسیاری به استیل 410 دارد و همانند آن شامل 12 تا 14 درصد کروم میشود. این درصد کروم به عنوان مادهای گرانبها میتواند در قیمت ورق استیل 420 تأثیرگذار باشد. مهمترین تفاوت ورق 420 با 410 در میزان کربن بیشتر موجود در ترکیب آن است.
استیل 420 به عنوان یک استیل بگیر، هم در حالت آنیل و هم در حالت سختشده خاصیت مغناطیسی دارد. یکی از وجوه مشترک این ورق استیل با دیگر استیلهای مارتنزیتی امکان سختکاری آن با عملیات حرارتی است. این ویژگی از نظر مکانیکی سبب افزایش سختی فلز میشود اما از سوی دیگر جوشپذیری آن را کاهش میدهد.
لازم به ذکر است که این مطلب تنها چکیدهای درباره مشخصات فنی استیل ضد زنگ 420 است پیشنهاد میشود برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره این گرید استیل به این صفحه ورق استیل 420 فروشگاه شهر استیل مراجعه نمایید.
در کل ورق استیل 420 سختترین استیل با درصد کروم 12 است. همچنین اگر پولیش شود، بیشترین از بیشترین مقاومت به خوردگی برخوردار میشود. بنابراین در شرایطی که تا حد زیادی مقاومت در برابر خوردگی و سختی بطلبد، خرید ورق استیل 420 توصیه میشود.
ناگفته نماند ورق استیل 420 با نام استیل برشی مشهور شده است زیرا برای ساخت ابزارهای برش نظیر چاقو، قیچی و انواع تیغهها نخستین انتخاب است.
میدانیم که آهن عنصر پایه در انواع فولاد از جمله فولادهای زنگ نزن (استنلس استیل) است. سایر عناصری که با آن ترکیب میشوند تا ورق استیل 420 به دست آید، کربن، کروم، منگنز، سیلسیم، فسفر و گوگرد هستند. مقادیر آنها در گرید 420 به این صورت است:
چگالی این فلز برابر با 7.8 گرم در سانتیمتر مکعب است. دمای ذوب آن نسبتا بالاست و بین 1450 تا 1510 درجه سلسیوس تعریف شده است. این فلز مقاومت به خوردگی بالایی دارد. البته در مقایسه با آلیاژهایی که دارای نیکل هستند، مقاومت به خوردگی آن کمتر است. در مجاورت موادی که خورندگی متوسط دارند، میتواند گزینهای عالی باشد.
مقاومت این فلز به حرارت زیاد است. به صورت پیوسته تا دمای 620 درجه سلسیوس و به صورت متناوب تا دمای 735 درجه سلسیوس اکسید نمیشود. در مقایسه با استیلهای گرید 300 مقاومت به حرارت آن کمتر است. با این حال در سختکاری عملیات حرارتی مقاومت و قابلیت خوبی دارد.
میزان جوشپذیری در ورق استیل 420 همانند سایر ورقهای گرید 400 (مارتنزیتی) محدودیتهایی دارد. جوشپذیری ورق استیل 420 حتی از گرید 410 نیز کمتر است. البته با برخی ترفندها و رعایت برخی الزامات میتوان میزان جوشپذیری را تاحدی افزایش داد و شرایط آن را بهبود بخشید. یکی از کارهایی که برای این منظور انجام میشود، عملیات پیشگرم است. به این معنا که فلز را در دمای 260 درجه سلسیوس قرار میدهند تا از ایجاد ترکهای سرد حین جوشکاری پیشگیری کنند.
پس از جوشکاری نیز قرار دادن آن تحت عملیات حرارتی ضرورت دارد. ورق استیل 420 در حالت آنیل بسیار نرم است و میتوان در این حالت آن را شکل داد یا برای تنظیم ضخامت تحت فرایند کشش قرار داد.
اشاره کردیم که این ورق استیل با عنوان استیل برشی شناخته میشود. عمده کاربردهای آن در تولید ابزارهایی است که برای برش استفاده میشوند. مواردی که نام میبریم آشناترین نمونههایی هستند که در آنها از استیل 420 استفاده میشود:
ورق استنلس استیل 420 در صنایع مختلف کاربردهای متنوعی دارد. برخی از کاربردهای این ورق عبارتند از:
استنلس استیل 420 دارای مقاومت خوب در برابر خوردگی است و به طور خاص در محیط های با رطوبت و حاوی اسید مانند صنایع شیمیایی و پالایشگاه ها مناسب است. علاوه بر این استنلس استیل 420 مقاومت خوبی در برابر سایش، ضربه و فشار دارد، که آن را به گزینه ای مناسب برای قطعات مکانیکی و ابزارهای سخت مانند تولید کننده های پلاستیک تبدیل می کند. لذا استیل 420 قابلیت استفاده در صنایع متعدد را دارد. ورق استیل 420 نسبت به بسیاری از فولاد های دیگر با هزینه مناسب تولید می شود، که آن را به گزینه اقتصادی تر برای بسیاری از صنایع مختلف مانند صنعت خودرو، ساختمان سازی و صنعت عمومی تبدیل می کند. در این مقاله درباره مشخصات فنی استیل 420 و کاربرهای آن در صنایع مختلف صحبت شد امیدواریم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید.