محمدحسین افضلی(فرهنگی بازنشسته): کودکان با توجه به روحیه استقلال طلبی که در وجودشان است،دوست ندارند به آنان مدام امر و نهی کرده و زیر رگبار آموزش مستقیم قرارشان دهند.
منظور از آموزش،تنها یاد دادن مطالب درسی نیست،بلکه رفتاری، کرداری،گفتاری،اجتماعی،اخلاقی و... را نیز شامل می شود.
اگر بخواهند به کودکان چنین مواردی را به صورت مستقیم، تاکیدی یا حتی با زور تفهیم کنند،اکثر آنان جبهه گرفته و تلاش می کنند معکوس عمل کنند.
والدین یا معلمانی که راه آموزش غیرمستقیم را در پیش گرفته و صاحب خلاقیت در این زمینه بودهاند،بسیار موفق عمل کرده و کودکان را تحت تاثیر قرار داده اند.
بی شک،یکی از بهترین معلمانی که با روش خاص خودش توانست توجه کودکان را به خود جلب کرده و آنان را درست آموزش دهد، مرحوم استاد نیرزاده بود که سالها پیش با زبان تفریح و موسیقی و سرگرمی اقدام به آموزش الفبا به کودکان میکرد.
رسانه های تصویری،به خصوص تلویزیون و پلتفرم ها که تماشاگران زیادی دارند،می توانند در این خصوص موثر باشند.
متاسفانه بسیار دیده شده که در برنامه ها و سریال های تلویزیونی مختص کودکان و نوجوانان،به زور می خواهند موردی اخلاقی و رفتاری را به خورد آنان دهند که اشتباه محض بوده و نتیجه ای در بر ندارد.
پلتفرم نماوا سریالی به نام «دیو و ماه پیشونی» دارد که برای کودکان و خردسالان تولید و پخش شده ولی بزرگسالان را نیز جلب کرده. این مجموعه بسیار محبوب بوده و مورد توجه بسیاری از کودکان و خانواده ها قرار گرفته است.
مدیران نماوا و دست اندرکاران ساخت «دیو و ماه پیشونی» توانسته اند با استفاده از علم روانشناسی کودک و اخلاق،علاوه بر جذب مخاطبان ویژه خود،اعتماد والدین را هم جلب کرده و به آنان اطمینان دهد که این مجموعه،به هیچ وجه بدآموزی نداشته و ندارد.به همین دلیل خانواده ها نگران نیستند که فرزندان شان بیننده چنین مجموعه ای باشند.
اطلاعات عمومی،به خصوص درباره،هنر،ادبیات و فرهنگ نیز باید کم کم به کودکان و به صورت غیرمستقیم آموزش داد تا با فرهنگ کشوری که در آن زندگی می کنند آشنا شوند.
مجموعه «دیو و ماه پیشونی۲»ضمن اینکه جنبه سرگرم کنندگی بالایی برای کودکان و خردسالان دارد،به گونه ای وظیفه آموزش غیرمستقیم به این گونه از مخاطبان را نیز به عهده دارد.
اسامی برخی از شخصیت های این سریال،برگرفته از ادبیات کهن ایران زمین،به خصوص شاهنامه است.از این طریق کودکان کم کم با فرهنگ و ادب ایران آشنا شده و می شوند.
در بعضی از قسمت های «دیو و ماه پیشونی۲» کاری جالب و شایسته انجام می شود،یعنی معرفی بزرگان ایران زمین با صحنه های نمایشی،آن هم نه به صورت گزارشی،بلکه تنیده شده در داستان. این اقدام موثر حسین قناعت کارگردان سریال واقعا درسآموز است و الگویی برای بقیه سریال سازان.
به عنوان مثال در یکی از قسمت های این سریال،شخصیت فرد مهمی چون حسن رشدیه را در قالب داستان به مخاطبان معرفی کرده و از خدمات وی به ایران و کودکان می گوید.
مطمئنا بسیاری از مردم،به ویژه کودکان و نوجوانان با شخصیت حسن رشدیه آشنا نبوده و نیستند.به همین دلیل در مجموعه «دیو و ماه پیشونی۲»،به مخاطبان نشان داده می شود که این شخصیت والا که بسیار در راه هدف اش رنج نیز برده،موسس مدارس مدرن در ایران است.
این مهم اهمیت بسیاری دارد و مدیران نماوا و دست اندرکاران «دیو و ماه پیشونی» با هوشمندی،به صورت مختصر زندگی چنین شخصیتی را در داستانی طراحی و اجرا کرده اند که ارتباط مستقیم با آموزش و کودکان دارد.
مطمئنا اگر امروز معلمی از بینندگان همیشگی این سریال درباره حسن رشدیه بپرسد،اطلاعات نسبی از این شخصیت بزرگ و خدمات مهم اش دارند که به او ارائه دهند.
گفتنی است سریال «دیو و ماه پیشونی۲» به تهیهکنندگی مهدی یاری و با مجری طرحی صادق یاری از طریق پلتفرم نماوا عرضه شده است. مهدی سلطانی سروستانی، میرطاهر مظلومی، نگین معتضدی، سوسن پرور، آشا مهرابی، سیروس همتی، سیاوش چراغی پور، الهام جدی، ستایش موسوی و رامین ناصرنصیر و... بازیگران سریال هستند.