تدبیر24 : با روی کار آمدن دولت یازدهم شاهد اتفاقات مثبتی در حوزه سیاست خارجه بودیم که رسیدن به توافق ژنو در پرونده هستهای کشورمان شاید مهمترین بازتاب آن باشد. پس از آن شاهد روی آوردن بسیاری از مقامات و هیاتهای پارلمانی خارجی به ایران بودیم تا جایی که پس از 10سال وزیر خارجه ایتالیا به ایران سفر کرد تا با محمدجواد ظریف و حسن روحانی دیدار کند. همزمان با این سفر نخست وزیر ایتالیا نیز در پاسخ به سوال یک خبرنگار، اظهاراتی را درخصوص ایران بر زبان آورد. او گفت باید درباره تمایل حسن روحانی به اصلاح و ایجاد فضای باز، شرط بست. انریکو لتا افزود: باید درخواستها برای نظارت بر برنامه هستهای ایران را حفظ کرد. نخست وزیر ایتالیا که در کنفرانس مطبوعاتی پایان سال میلادی در رم سخن میگفت ادامه داد: بخش بزرگی از وضعیت بیثباتی در سالهای گذشته در کل خاورمیانه به تصمیمات محمود احمدینژاد در ایران ارتباط داشت. لتا تاکید کرد: شک و تردیدی ندارم که تمایل ایران برای حل بحران سوریه اقدام مثبتی است. انتخاب حسن روحانی بهعنوان رئیسجمهور ایران، فرصتی برای تغییر است. نخستوزیر ایتالیا توضیح داد: معتقدم به نفع همه است که برای موفقیت این تغییرات و مشارکت در پیشرفت آن در ایران، شرطبندی کنند. وی ادامه داد: ایتالیا از موضوع احترام ایران به تعهداتش به جامعه بینالمللی در زمینه نظارت بر برنامه هستهایاش، یک اینچ عقبنشینی نخواهد کرد.
اما این اظهارات نخست وزیر ایتالیا در مذمت عملکرد دولت اصولگرا و رئیسجمهور پیشین ایران به مذاق گروههای حامی این جریان خوش نیامد. برخی از اصولگرایانی که شاید صرفا بنا به اقتضای شرایط نمیتوانند به صراحت حمایت خود را از عملکرد محمود احمدینژاد اعلام کنند، در سخنانی به این اظهارات مقام ایتالیایی واکنش نشان دادند. خبرگزاری فارس هم پیش از همه با تهیه و انتشار سلسله گزارشات و مصاحبههایی پیشتاز رسانههای این جناح سیاسی شد. اسماعیل جلیلی نماینده مسجد سلیمان در مجلس و نایب رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت، اظهارات نخستوزیر ایتالیا را از نظر عرف دیپلماتیک نادرست خواند و آنها را مصداق بارز دخالت در امور داخلی کشورمان دانست و گفت: مقامات ایتالیایی و سایر کشورها حق دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران را ندارند. جلیلی با تاکید مجدد بر اینکه هیچ مقام خارجی حق دخالت در امور داخلی ایران و اظهارنظر پیرامون مسائل ایران را ندارد، اظهار کرد: برخی بیثباتیها در خاورمیانه به دلیل سیاستهای مداخلهجویانه غربیها به وجود میآید. نایب رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت به مقامات ایتالیایی توصیه کرد که به جای دخالت در امور داخلی ایران فکری برای حل مشکلات اقتصادی کشور خود بکنند.ابوالقاسم جراره نماینده بندرعباس در مجلس و عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان هم در واکنش به اظهارات اخیر انریکو لتا نخستوزیر ایتالیا گفت: امروز استقلال کشورها در تمامی امور بینالمللی پذیرفته شده است.
وی با اشاره به برگزاری انتخابهای متعدد در ایران افزود: انتخاب مسئولان در کشور ما با خواست و نظر مردم صورت میگیرد و تشخیص روی کار آمدن افراد بر عهده مردم است. عضو شورای مرکزی فراکسیون اصولگرایان توصیه کرد که مقامات ایتالیایی به جای اظهارنظر درباره ایرانیها به فکر خود و کشورشان باشند و به جای دخالت در امور داخلی ایران مشکلات خودشان را حل کنند. وی در پایان تاکید کرد: رؤسای جمهور ایران از سوی مردم انتخاب میشوند و برای ملت و منافع ملی گام برمیدارند. قدیری ابیانه هم درباره این بخش از صحبتهای لتا که گفته بود«بخش بزرگی از وضعیت بیثباتی در سالهای گذشته در کل خاورمیانه به مرتبط با تصمیمات محمود احمدینژاد در ایران بود» به فارس گفت: کشورهای غربی وقتی ناچار میشوند سیاست خود را تغییر دهند، اینطور وانمود میکنند که تغییر در سیاست آنها به خاطر تغییر در سیاستهای داخلی کشور ماست. قدیری ابیانه افزود: نخستوزیر ایتالیا باید در وهله اول از سیاستهای کشور خود و برلوسکنی به خاطر دخالت در کشورهای دیگر انتقاد کند. سفیر سابق کشورمان با بیان اینکه برلوسکنی ایتالیا را به فساد کشاند و وجهه ایتالیا را از بین برد، متذکر شد: اطاعت آنها از آمریکا و اسرائیل زیبنده ملت ایتالیا نیست و بحران ایتالیا ناشی از این سیاستهاست. وی با اشاره به اینکه دشمنی کشورهای غربی با ایران بهخاطر مواضع احمدینژاد نبوده است، یادآور شد: وقتی احمدینژاد در زمان جنگ یک رزمنده بود،کشورهای عربی و غربی مثل ایتالیا از تجاوز عراق به ایران حمایت کرده و با انقلاب اسلامی دشمنی داشتند. قدیری ابیانه ادامه داد: وقتی انقلاب اسلامی پیروز شد و جمهوری اسلامی 34 انتخابات برگزار کرد، غربیها نفس انتخابات و مردمسالاری را برای خود خطرناک میدانستند، اما مدعی شدند به دلیل شیعه بودن انقلاب ایران و عرب نبودن ایرانیها مخالفند. اما خبرهایی هم درخصوص سفر هیات پارلمانی ایتالیا به ایران و حتی سفر نخستوزیر ایتالیا به کشورمان هم منتشر شده است. اخیرا یک هیات پارلمانی اروپایی با دعوت چند نماینده اصولگرای مجلس به ایران آمده بودند که توسط رسانههای همین جریان حاشیههایی برای آن آفریده شد و این مساله باعث شده تا سفر احتمالی هیات پارلمانی ایتالیا از هماکنون مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
حقیقتپور تصریح کرد: من به دولتهای غربی توصیه میکنم که در ارتباط با ایران با دم شیر بازی نکنند چراکه با اینگونه رفتارهای خود بازی خطرناکی را شروع خواهند کرد. نایبرئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس اظهار داشت: آمریکاییها 34 سال رفتار انقلابی ملت ایران را تست کردهاند و من به ایتالیاییها پیشنهاد میکنم تجربهای را که آمریکاییها در ارتباط با ملت ایران داشتهاند را تکرار نکنند. وی خاطرنشان کرد: ما نباید به سایر کشورها اجازه دخالت در امور داخلی خود را بدهیم و اگر به آنها این اجازه داده شود که از ما عبور کنند حقوق ما را زیر پای خود له خواهند کرد. وی با بیان اینکه نخستوزیر ایتالیا قصد دارد تا به تهران سفر کند افزود: ما باید سفر وی به تهران را مدیریت کنیم و اجازه ندهیم که وی هم فحش بدهد و هم بر سر سفره اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بنشیند. حال باید دید سفر هیات پارلمانی ایتالیایی به ایران چه حواشیای با خود خواهد داشت و اصولگرایان چه برنامهای برای این سفر چیدهاند.