ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
سه‌شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 22
کد خبر: ۱۴۳۴۰
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۴ دی ۱۳۹۲ - ۱۱:۵۰

‫پژو بدون ایران چند میلیارد ضرر کرد؟‬

برآورد های انجام ده نشان می دهد شرکت خودروسازی پژوی فرانسه در نتیجه قطع همکاری با ایران که تحت فشار آمریکا انجام شده ۴ میلیارد دلار زیان کرده است.
‫به گزارش تدبیر24 به نقل از پرس تی وی، بر اساس برآورد های انجام شده، شرکت خودروسازی پژوی فرانسه پس از قطع همکاری خود با شرکت ایران خودرو که تحت فشار یکی از شرکای آمریکایی اش صورت گرفت، متحمل ۴ میلیارد یورو خسارت شده است.

تصمیم فوریه ۲۰۱۲ پژو تحت فشار شرکت جنرال موتورز آمریکا اتخاذ شد. این شرکت آمریکایی پس از نقش آفرینی در این تصمیم پژو موفق به دریافت کمک مالی هنگفتی از دولت آمریکا گردید.

تصمیم پژو در مورد قطع همکاری با شرکت ایران خودرو، همچنین موجب بیکار شدن ۸ هزار نفر از کارکنان این شرکت شده است.

هرچند رهبران اتحادیه های صنفی در فرانسه از مقامات خواسته اند در این باره توضیح دهند، اما رسانه های فرانسوی عمدتا ترجیح داده اند در خصوص این موضوع و نقش مهمی که تحریم ها علیه ایران در آسیب زدن به شرکت پژو داشته اند، سکوت پیشه کنند.

برخی از کارکنان شرکت پژو از طریق اعتصاب غذا اعتراض خود به اقدام شرکت پژو در توقف همکاری با شرکت ایرانی را نشان داده اند.

احمد اوباختی، یکی از کارکنان پژو گفت: «تمام کارکنان نمی توانند درک کنند که چرا پژو از بازار ایران دست کشیده است. اگر پژو از نقطه نظر مسائل اقتصادی و نه مسائل سیاسی این کار را انجام می داد، من به خاطر اعتصاب غذای ۳۷ روزه و تلاش برای واحد تولیدی مان اینجا نبودم.»

لورنس سویج، وکیل فرانسوی با ابراز نگرانی نسبت به وضعیت بازار کار در فرانسه گفت: «شاید با کارکنان در ایران بهتر از کارکنان فرانسوی رفتار می شود، زیرا واضح است که دولت فرانسه زیاد نگران نیروی کار خود نیست.»

در سال ۲۰۱۱، ایران ۱۳ درصد بازار فروش سالیانه محصولات شرکت پژو را به خود اختصاص داده بود.

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
United Arab Emirates
|
۲۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۰/۲۴
0
0
بهتر که رفت. باید دولت تدبیر جاش چند تا خودروساز آلمانی و حتی آمریکائی درجه یک را بیآورد و از مونتاژ کاری هم دست برداریم. یعنی چی؟ تا بحال هر ساله یا دوساله چهار میلیارد یورو به پژو می دادیم؟ پس اینهمه ادعای تولید داخل چی شد؟! جدا خجالت آور است.
نظر شما: