ضعف سازماندهي در جريان اصلاحات؟!
جواد لاريجاني در گفتوگويي كه داشت، عنوان كرده است: «جريان اصلاحات چند ضعف اساسي داشت؛ نخستين ضعف، ضعف فكري بود يعني داراي نظم و پايه فكري خاص نبود، دوم از لحاظ سازماندهي، قدرت و توان مقابله و تشخيص انحراف را ندارند و متاسفانه جريان اصلاحات توسط يك جريان سكولار به گروگان گرفته شد.» مشخص نيست دليل اينكه لاريجاني از گروگان گرفته شدن اصلاحطلبان از سوي جرياني سكولار سخن ميگويد چيست و از كجا به اين تشخيص رسيده است كه اين طيف قدرت تشخيص و مقابله با انحراف را ندارد. البته شايد براي بررسي اين موضوع بايد به تعريف لاريجاني از انحراف رجوع كرد. در باب ساماندهي هم كه رئيس ستاد حقوق بشر قوهقضاييه آن را ضعف جريان اصلاحات بيان كرده بايد اشارهاي شود به وحدت اصلاحطلبان در برهههاي مختلف كه در نمونه آخر همين سازماندهي منجر به پيروزي كانديداي مورد حمايت آنها يعني حسن روحاني در انتخابات رياستجمهوري شد اما سازماندهي اصولگرايان نياز به توضيح ندارد و در چند سال اخير با انشقاقهايي كه در اين اردوگاه رخ داده، به نظر ميرسد ضعف سازماندهي را بايد به جريان مورد حمايت آقاي لاريجاني گوشزد كرد كه از هماكنون بار ديگر هر طيف براي انتخابات مجلس دهم ساز خودش را بدون توجه به ديگر اعضاي اردوگاه مينوازد!
به ناطق نوري توهين شد!
لاريجاني در بخش ديگري از اين گفتوگو درباره اينكه برخي معتقدند براي بحث رياست مجلس دهم آقاي ناطقنوري بايد به عرصه سياسي ورود كند، توضيح داد: «آقاي ناطق نوري از نيروهاي بسيار باارزش نظام است كه سوابق انقلابي خيلي خوبي دارد اما در جريان انتخابات سال88 بدون هيچ دليلي به ايشان توهين شد و اين توهين او را خيلي آزرده كرد لذا حيف است كه آقاي ناطق نوري در گردونه سياسي كشور نباشد و معتقدم فعال شدن ايشان كار بسيار خوبي است. مانعي ندارد جناحهاي مختلف بخواهند به او نزديك شوند ما آقاي ناطق را آقاي ناطق ميدانيم. علاقه او به نظام، انقلاب اسلامي، وليفقيه و امام ثابت شده بنابراين بازگشت ايشان به حوزه فعاليت سياسي بيشتر، كه البته ايشان هيچگاه كنار هم نبوده است، چيز خوبي است.» اما در باب اظهارات آقاي لاريجاني، چند ابهام براي خواننده پيش خواهد آمد؛ اول اينكه چرا در 4سال گذشته نسبت به توهينهايي كه به آقاي ناطق نوري شده بود سكوت كردند و اكنون كه بحث حمايت اصلاحطلبان از رئيس سابق مجلس مطرح ميشود اينگونه درباره شيخ نور صحبت ميكنند. جالب اينكه عنوان داشته اشكالي ندارد جناحهاي مختلف بخواهند به آقاي ناطق نوري نزديك شوند؛ تصور ميشود اين جمله هم ارتباطي با همين موضوع يعني تمايل و تلاش اصلاحطلبان براي راضي كردن ناطق نوري جهت حضور در انتخابات مجلس دهم دارد و تاكنون دعوتي رسمي از سوي اصولگرايان در اين مورد را شاهد نبوديم بنابراين احتمال دارد لاريجاني با اين گفتار درصدد كمرنگ كردن كوتاهي اصولگرايان است يا شاید به خوبي ميداند همين اصولگرايان بودند كه سبب شدند شيخ نور 4سال سكوت كرده و به عرصه فعاليت علني وارد نشود. به نظر ميرسد آقاي محمدجواد لاريجاني كمي دير به ياد آقاي ناطق و آزرده بودن او افتاده باشد!
انحراف فكري از نحله غلات
جواد لاريجاني با بیان اینکه جريان انحرافي كه در دولت آقاي احمدينژاد شكل گرفت ريشه و صبغه در جريان فتنه داشت، اظهار کرد: «تحليل من اين است كه چرخه انحراف در فكر، نفاق در عمل و خروج از مدار اتفاق افتاد و ما اين چرخه را در رفتار آقاي احمدينژاد ميبينيم چراكه ابتدا در او يك انحراف فكري ايجاد شد كه من آن را از نحله غلات ميدانم؛ مرحوم شيخ مفيد روي اين نحله خيلي تحقيق كرد، آنها يك شخصيت ديني را ميگيرند و مقدم بر شرع قرار ميدهند و در تشيع اين موضوع درباره امام زمان(عج) اتفاق افتاده است يعني علاقه ما به امام زمان از باب اقامه دين است و حب و بغض ما بايد براساس اقامه دين باید باشد اما اگر حضرت را مقدم بر دين قرار دهيم اين آغاز انحراف است؛ دومين ويژگي نحله غلات اين است كه لزوم اجراي احكام شرع را بويژه در حوزههاي عمومي شل ميگيرند.» به هر حال آقاي لاريجاني و ديگر اصولگرايان كه امروز به احمدينژاد اشكالاتي وارد ميكنند بايد به خاطر بیاورند كه در دو انتخابات 84 و 88 از همين فرد حمايت كردند. اكنون توصيه ميشود پيش از محكوم كردن دولتي كه حامي آن بودند شفافتر به پاسخگويي به افكار عمومي پرداخته شود كه چرا احمدينژاد گزينه مورد حمايت آنها در دو انتخابات بود؟
نوبت به روحاني رسيد، كمكها صدقه شد
از بخشهاي قابل تامل ديگر مصاحبه فارس با جواد لاريجاني آنجاست كه او با بيان اينكه بايد ديگران را به حساب بياوريم به نكتهاي درباره غلط بودن اقتصاد كميته امدادي يا اقتصاد صدقهاي اشاره و خاطرنشان كرد: «اقتصاد بايد بر مبناي كار، توليد و فعاليت معنادار باشد البته بحث يارانهها بحث جدايي است و قرار نيست كه براي هميشه به مردم پول داده شود. بنا بود ما يارانهها را هدفمند كنيم و تا يك مقطع خاصي به مردم كمك شود اما اخيرا ديدم كه دولت ميخواهد به مردم سبد كالا بدهد. اين همان روش آقاي احمدينژاد است كه به مردم در ماه 40هزار تومان پول ميداد لذا اين سبد كالاها اقتصاد ما را صدقهاي ميكند. ميتوانستيم كل اين پول را به بهزيستي و كميته امداد بدهيم.» در پاسخ به این سخن باید گفت؛ اين سوال وجود دارد كه چرا در اين سالها كه اقتصاددانان نسبت به تبعات اقتصادي ارائه غيرعلمي و غيركارشناسانه يارانه به مردم هشدار ميدادند اقدامي صورت نگرفت و همين موضوع وضع اقتصادي كشور را به جايي رساند كه دولت يازدهم ناگزير به ارائه سبد كالا به اقشار كمدرآمد شود؟ لاريجاني بايد پيش از قضاوت درباره علل ارائه سبد كالا، به بررسي وضعيت اقتصادياي بپردازد كه تحويل دولت روحاني شد و برخي آن را به حساب تحريمها گذاشتند!
آرمان امروز
مطهره شفيعي