با نگاهی به این اتفاقات می توان دریافت که چند ماهی است مرحله جدیدی از عملیات های تروریستی و قتل شهروندان ایرانی در منطقه آغاز شده است. این موج کشتار، ایرانیان را بدون تمایز میان یک نظامی و غیرنظامی، مقام مسؤول یا شهروند عادی هدف قرار می دهد.
تدبیر24: در هفته های اخیر در جدید ترین اقدام تروریستی علیه ایران، یکی از دیپلمات های ایرانی در یمن به دست افراد مسلح ناشناس کشته شد. مهاجمان قصد ربودن وی را داشتند که در پی مقاومت سرسختانه اش،او را به ضرب گلوله کشتند.
قبل از این هم یکی دیگر از دیپلمات های ایرانی در یمن به دست مهاجمان ناشناس ربوده شده بود و تلاش ها برای آزادی وی به سرانجام نرسیده است.
علاوه بر این دو شهروند ایرانی، حملات تروریستی علیه شهروندان ایرانی در لبنان و عراق نیز روی داده است. قبل از آن هم، مرزبانان ایرانی در شرق کشور هدف حملات مسلحانه شماری از مهاجمان قرار گرفته و به شهادت رسیدند.
با نگاهی به این اتفاقات می توان دریافت که چند ماهی است مرحله جدیدی از عملیات های تروریستی و قتل شهروندان ایرانی در منطقه آغاز شده است. این موج کشتار، ایرانیان را بدون تمایز میان یک نظامی و غیرنظامی، مقام مسؤول یا شهروند عادی هدف قرار می دهد.
مهمترین عملیات های تروریستی علیه شهروندان ایرانی در منطقه در ماه های اخیر به این شرح است:
- ربودن نور احمد نیکبخت کارمند سفارت ایران در صنعا (تیر ماه 1392)
- کشتار 17 مرزبان ایرانی در شهر سراوان در شرق ایران ( آبان ماه 1392)
- حمله تروریستی به سفارت ایران در بیروت و کشتن 6 ایرانی در این حادثه از جمله رایزن فرهنگی ایرانی ( آبان ماه 1392)
- کشته شدن 15 تکنسین ایرانی در عراق در حمله گروه های تروریستی ناشناس (آذرماه 1392)
- قتل علی اصغر سیدی دیپلمات ایرانی در یمن (دی ماه 1392)
اما راز این موج از عملیات های تروریستی علیه شهروندان ایرانی چیست؟ دلیل این موضوع را می توان افزایش هزینه های ادامه حکومت بشار اسد رئیس جمهوری سوریه دانست.
از چند ماه پیش تاکنون روند درگیری و جنگ داخلی در سوریه به سمت پیشروی و موفقیت های ارتش سوریه در کنار از میان رفتن احتمالات سقوط یا کناره گیری بشار اسد از قدرت می رود.
براساس شرایط موجود نیز هیچ مانعی در مقابل ادامه حکمرانی اسد وجود ندارد و بشار تا اطلاع ثانوی در کاخ ریاست جمهوری در دمشق خواهد بود.
براساس چنین وضعیتی، فعالیت های مسلحانه و فشارهای دیپلماتیک نتوانسته اند حکومت اسد را متلاشی کنند. همچنین گزینه حمله نظامی خارجی برای سرنگونی حکومت سوریه هم از میان رفته است.
در چنین شرایطی، مخالفان جبهه ایران-سوریه تلاش می کنند ادامه حکمرانی اسد برای تهران، هزینه زا باشد و این هزینه آفرینی را از بخش های مختلف دیپلماتیک (مخالفت با توافق هسته ای ژنو – مخالفت با حضور ایران در مذاکرات ژنو -2) تا اقدامات عملی در قالب کشتن شهروندان و مقامات ایرانی در منطقه واقعیت ببخشند.
اکنون در منطقه دو جناح ایرانی و سعودی، در برابر هم صف آرایی کرده اند و کشتارهای اخیر تلاشی است از سوی جناح مقابل برای تغییر موازنه.