تدبیر24 : بحثهای فراونی پیرامون گفتمان اعتدال که روحانی مطرح کرد وجود دارد. اما باید گفت اعتدال بیشتر از آن که یک گفتمان باشد نوعی رویکرد محسوب میشود و در شرایط فعلی بیش از هر چیز نیازمند رویکرد اعتدال از جانب اصلاحطلبان و اصولگرایان برای ایجاد زمینههای وحدت در بین دیدگاههای مختلف در کشور هستیم. با رویکرد اعتدال میتوان برنامههای اصلاحی را پیش برد و نباید به دنبال تعریف جدید از اعتدال بود. اگر تاریخ 100سال اخیر ایران را مورد بررسی قرار دهیم متوجه میشویم که کشور ما فراز و فرودهای بسیاری داشته است.
در واقع با یک رویکرد تحلیلی متوجه میشویم که عوامل بسیاری موجب شکست،آسیب یا ضربه خوردن حرکات مردمی شده است که یکی از این عوامل خارج شدن از مسیر اعتدال و ورود به ورطه تندرویها و خشونت بوده است. این اتفاقات باید به عنوان آسیب مدنظر قرار گیرند. در شرایط امروز کشور باید از هر رفتاری که موجب افتادن در مسیر رادیکالیسم میشود، خودداری کرد و اصولیترین رویکردی که میتواند از این آسیبها جلوگیری کند، رویکرد اعتدال است. هر جناح صرفنظر از اصلاحطلب یا اصولگرا چنانچه رویکرد اعتدالی را مبنای رفتار و حرکتهای خود قرار دهد میتواند با آرامش و فراغ بال مسیر خود را دنبال کند و از کشیده شدن حرکتها به مسیر تندروی و خشونت جلوگیری نماید.
رویکرد اعتدالی به اقتضای شرایط و موقعیت در سیاست خارجی هم میتواند در مسیری گام به گام و رو به جلو زمینه گشایشهای بیشتری را در فضایی که در چند سال گذشته علیه ایران شکل گرفته، ایجاد کند. اولین گام و نقطه عطف در توافقات ژنو شکستن فضای بیاعتمادی بود. با این تحلیل در فضای داخلی نیز مناسبترین رویکردی که به دولت کمک میکند تا اهداف و برنامههایی که قول تحقق آنها را به حامیان و مردم کشور داده است عملی کند، همین رویکرد اعتدالی در پیش گرفته شده توسط دولت است.
در چنین فضایی مجال از تندروها گرفته شده و آنها را در رسیدن به اهدافشان ناکام خواهد گذاشت. این رویکرد مناسبترین رویکردی است که در آینده با تداوم آن موجبات تحقق مطالبات اصلاحطلبانه مردم ایران فراهم خواهد شد زیرا با تجربه تاریخی و آن چه که در 100سال گذشته بر ما گذشته است، خارج شدن از مرز اعتدال میتواند بیشترین صدمه را به اهداف حرکتهای اصلاحطلبانه مردم وارد کند.