تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

جهانبخش خانجانی» جريان اصلاحات كه در تداوم حركت تاريخي ملت ايران در انقلاب مشروطه، انقلاب شكوهمند اسلامي و حماسه بزرگ دوم خرداد همچنان بر مشي اصلاحي و رفرميستي خود تاكيد و اصرار دارد
اتحاد مثلث!

اتحاد مثلث!

فیاض زاهد - محمد مهاجری» وضعيت جديدي كه در سپهر سياست ايران رخ نموده تا حد كم نظيري استثنايي است. براي اثبات و انتقال اين باور تلاش مي‌شود در اين نوشته به برخي ابعاد آن اشاره شود
سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 05
کد خبر: ۲۱۸۱۱
تاریخ انتشار: ۲۴ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۰:۴۵
دکتر صادق زيباكلام استاد دانشگاه تهران

«چالش» ايران در سازمان ملل

صرف نظر از آنکه حميد ابوطالبي چقدر در اشغال سفارت و گروگانگيري نقش داشته يا نداشته، کل ماجراي سفارت و گروگانگيري همان قدر براي آمريکايي ها دردناک است که تراژدي کودتاي 28مرداد براي ايرانيان.
تدبیر24: در اين نکته کمتر ترديدي مي توان داشت که آقاي روحاني و تيم سياست خارجي ايشان پيش بيني نمي کردند که انتصاب آقاي حميد ابوطالبي، بدل به طوفاني بر سر راه ايران و ايالات متحده شود. اما اکنون براي هرگونه رايزني و استمزاج نظر طرف مقابل، دير شده است. ابوطالبي رسما معرفي شده و هرگونه تغييري در اين خصوص از جانب دولت آقاي روحاني با مخالفت شديد منتقدان دولت مواجه خواهد شد. در واقع مخالفان تنش زدايي با آمريکا و نيز مخالفان توافق هسته اي با غرب، بعد از مدت ها که با دلخوري شاهد پيشرفت روحاني بوده اند و عملابه جز مخالفت و انتقاد کار ديگري انجام ندادند، اکنون بعد از ماه ها فرصت خوبي يافته اند. بعد از مدت ها که به نظر مي رسيد روحاني در حال گذران «ماه عسل» با غربي ها و به ويژه با کاخ سفيد است، مخالفان دولت با شور و اشتياق شاهد بروز يک مشاجره جدي ميان تهران- واشنگتن شده اند. مخالفان دولت اميدوارند که بحران ماجراي ابوطالبي اگر جلو توافق بيشتر هسته اي را نگيرد، دست کم، فضاي حسن نيت و اعتمادي که ميان دو تيم مذاکره کننده بعد از نزديک به 34 سال به وجود آمده را تا حدودي خدشه دار کند. به همين خاطر است که به شدت مشغول بزرگ نمايي موضع و حيثيتي سازي آن هستند تا مبادا آقاي روحاني بپذيرد که فرد ديگري به جاي ابوطالبي معرفي کند. اما اين فقط تندروهاي ايراني نيستند که بعد از ماه ها «کسادي بازار»، به يک «شب عيد» رسيده اند. در آمريکا هم همه کساني که دل خوشي از توافق هسته اي نداشتند اوباما را زير فشار گذارده اند تا تحت هيچ شرايطي ابوطالبي را نپذيرد.

در واقع، ابوطالبي بهانه اي شده براي تندروهاي ايران و آمريکا تا تلاش کنند مناطقي را که ظرف چند ماه گذشته از دست داده بودند، بازپس بگيرند! ايراني ها مي گويند ابوطالبي نقشي در جريان تصرف سفارت و گروگانگيري نداشته است. در آن سوي آب هم تندروها فرصت و زمان را از دست نداده اند. درست سه روز پس از تصويب طرح «تد کروز» در سنا، شماري از نمايندگان کنگره نيز پنجشنبه طرح مشابهي را به صحن آوردند تا حق ورود به آمريکا از نماينده پيشنهادي ايران سلب شود. حاجت به گفتن نيست هم در «سنا» و هم «کنگره»، صحنه گردانان و کساني که به شدت با لابي گري، اين دو طرح را به تصويب رساندند سناتورها و نمايندگاني بودند که پيش تر تلاش هاي زيادي براي تصويب تحريم هاي جديد عليه ايران داشتند. بر اساس لايحه اي که در کنگره به تصويب رسيده هر فردي که بنا بر ادعاي کنگره «در اقدامي تروريستي عليه آمريکا دخالت داشته باشد، حق ورود به آن کشور به نمايندگي يک کشور در سازمان ملل را نخواهد داشت.»

چاره چيست؟ آنچه مسلم است به نظر مي رسد نه اوباما در واشنگتن نه روحاني در تهران بناي عقب نشيني و سپردن فرمان مذاکرات به تندروها را ندارند. در عين حال هم از اين واقعيت، گريزي نيست که مخالفان مذاکرات و توافق هسته اي بهانه مناسبي پيدا کرده اند. اقدام دو طرف بايد در گام اول، جلوگيري از تاثير بحران ابوطالبي بر روند مذاکرات باشد. گام بعدي آن است که روحاني بايد اصراري بر اينکه حتما ابوطالبي به نيويورک بروند، نشان ندهد. اوباما هم به نظر نمي رسد که عجله اي براي تصويب و به اجرا گذاشتن مصوبه کنگره داشته باشد. مي ماند درک اين نکته که صرف نظر از آنکه حميد ابوطالبي چقدر در اشغال سفارت و گروگانگيري نقش داشته يا نداشته، کل ماجراي سفارت و گروگانگيري همان قدر براي آمريکايي ها دردناک است که تراژدي کودتاي 28مرداد براي ايرانيان.


بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: