ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
چهارشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 23
کد خبر: ۲۲۲۸۳
تاریخ انتشار: ۳۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۴:۳۴

سریع‌ترین دوچرخه کپسولی جهان/عکس

دانشجویان انگلیسی در حال طراحی سریع‌ترین دوچرخه جهان با هدف شکستن رکورد پیشین هستند.
تدبیر24: دوچرخه جدید 40 برابر آئرودینامیک‌تر از دوچرخه Bugatti Veyron و دارای سرعت بیشینه 145 کیلومتر در ساعت خواهد بود.
 
سامانه Arion1 Velocipede توسط تیمی از دانشجویان مهندسی بریتانیا در حال طراحی است و آن‌ها مدعی‌اند این سیستم سریع‌ترین وسیله نقلیه با نیروی انسانی در طول تاریخ خواهد بود.
 
تیم «Velocipede» از دانشگاه لیورپول امیدوار است طرح جدید بتواند رکورد سرعت 133.7 کیلومتر در ساعت را که در سپتامبر سال 2013 توسط دانشگاه‌ فناوری دلفت و دانشگاه Vrije آمستردام به جا گذاشته شده بود، پشت سر بگذارد.
 


گفته می‌شود، Arion1 تا ماه مه 2015، طراحی، تولید و آماده مسابقه خواهد بود و رکورد پیشین را در سپتامبر 2015 و در «چالش جهانی سرعت قدرت انسانی» در نوادا به مبارزه می‌طلبد. تمامی این دوچرخه در یک پوسته فیبر کربن سبک‌وزن قرار دارد؛ این امر به آن شکلی ساده ارائه می‌دهد و امکان حرکت آسان‌تر از خلال هوا را فراهم می‌کند.
 
شکل نامعمول پوسته بیرونی دوچرخه جدید رفتار آئرودینامیکی وسیله نقلیه را به دلیل این که مقاومت هوا بزرگ‌ترین چالش در حفظ سرعت است، ارتقا می‌بخشد. این طرح از همان مفهوم شکل «قطره اشک» که بال‌های هواپیما برای شکستن آسان مقاومت هوا از آن بهره می‌برند، استفاده می‌کند.
 
بخش جلویی وسیله نقلیه کوچک است و دوچرخه‌سوار تا آنجا که ممکن است برای به حداقل‌رساندن مقاومت هوا، نزدیک به زمین می‌نشیند. گفته می‌شود فاصله کاربر از زمین فقط 13 سانتی‌متر خواهد بود و به تولید 400 وات نیروی خالص انسانی برای رسیدن به سرعت بیشینه نیاز است.
 
انتشارات کربن سامانه مزبور ، بوده و وزن آن نیز کمتر از 25 کیلوگرم گزارش شده است.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: