یک فعال زیست محیطی گفت: پس از عقبنشینی ناباورانه و دردناک بلوط زارهای زاگرس، اینک نوبت سمندر لرستانی است که در معرض انقراض قرار گیرد.
تدبیر24: حامد نظری بیان کرد: بعد از مفرغها، حالا نوبت سمندرهای لرستان است تا از آن سوی مرزها سر درآورند و زینتبخش کلکسیونهای شخصی و باغوحشهای کشورهای اروپایی، آمریکا، کره جنوبی، چین و ژاپن شوند.
وی اضافه کرد: اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت، از در حال انقراض بودن گونه وحشی و بینظیر سمندر لرستانی خبر داده است. اتحادیه یاد شده، نام سمندر لرستانی را در فهرست صد گونه جانور در حال انقراض قرار داده و از بین رفتن مناطق زندگی، آلودگی و خرید و فروش غیرقانونی، حیات این دوزیست زیبا را بهطور جدی تهدید میکند.
نظری ادامه داد: اولین بار پدر و پسری آلمانی تعدادی از این گونه منحصربهفرد را به دلایل نامعلومی به اروپا بردند اما دیری نپایید که از همه نقاط جهان، چشمها به سوی "حاجی باریک آو" رنگارنگ دوخته شد، جانوری دوست داشتنی که تنها زیستگاهش آبهای سرد آبشاری لرستان و خوزستان در منطقه زاگرس است.
این فعال محیط زیست تصریح کرد: در پی آن سمندرها از خیابان مولوی تهران سر درآوردند. در حالی که خرید و فروش سمندر لرستانی در کشورهای خارجی جز برای مطالعات علمی ممنوع است، اما با دریغ و تأسف فراوان در داخل کشور خرید و فروش آزادانه این گونه نایاب وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: شکارچیان محلی، سمندر لرستانی را که گفته میشود فقط حدود هزار عدد از آن باقی مانده است، به بهایی ناچیز به فروش میرسانند تا تهرانیها آن را از خیابانهای سطح شهر، تنها با پرداخت مبلغی ناچیز و تنها برای چند روز، به اسارت آکواریوم و تنگهای بلور سفرههای هفت سین خود درآورند.
نظری گفت: خرید و فروش اینترنتی هم بلای جان این خزنده زیبا و بیپناه شده است. بازاری به وسعت جهان برای فروش موجودی تنها به طول ۱۴ سانتیمتر. سمندر لرستانی در خارج از کشور تا 900 دلار قیمتگذاری شده است. پس از عقب نشینی ناباورانه و دردناک بلوط زارهای زاگرس، اینک نوبت سمندر لرستانی است که در معرض انقراض قرار گیرد.
این محقق خاطرنشان کرد: سرمایههای ملی یکی پس از دیگری، علاوه بر بلایای طبیعی، آماج طمع انسانی، بیتدبیری و بیمسئولیتی شماری از مسئولان و به اصطلاح حافظان محیط زیست شده است.
وی با بیان اینکه نجات سمندر لرستانی در گرو عزم ملی و بهویژه همکاری و همدلی مردم لرستان، خوزستان و همه دوستداران و فعالان عرصه محیط زیست و سازمانهای مردم نهاد(سمنها) است، گفت: اگر امروز به فکر نجات این گونه ارزشمند نباشیم، فردا بسیار دیر خواهد بود و باید نشانی خالهای زرد و نارنجی و سیاه و سفیدش را از لابهلای کتابها جستجو کنیم و جستوخیزهای سحرانگیزش را در رسانههای تصویری و دیجیتال پی گرفت و فرزندان ما دیگر هیچگاه، هیچ "مارمولک رنگی" را در کنار آبشاری یا بر روی تخته سنگی نخواهند دید.