ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۲۶۱۶
تعداد نظرات: ۳ نظر
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۲:۲۴

نقدی بر ابتکار یک جانبه هسته ای

اگر غرب واقعاً در پی آن است که دریابد ایران در آنچه می‌گوید حسن‌نیت دارد یا نه، باید توجه کند گامهایی که ایران تاکنون برداشته و به‌ازای آن هم هیچ نخواسته به‌مراتب عمیق‌تر از آن چیزی بوده که . . .

 تدبیر24 : آقای ناصر هادیان چند روز قبل در مقاله‌ای پیشنهاد داده است ایران برای نشان دادن حسن‌نیت خود در مذاکرات هسته‌ای یک گام اعتمادساز در مقابل آنها بردارد ب‌آنکه درمقابل آن چیزی بخواهد.

هادیان این ایده خود را ابتکار یک‌جانبه نامیده و گفته است که هدف از این کار نه سازش برای تعامل خردگرایانه، که نشان دادن حسن‌نیت به‌منظور ایجاد دست بالا برای ایران، هم در مذاکرات و هم در دیپلماسی عمومی است.


نخستین نکته‌ای که درباره این پیشنهاد می‌توان گفت این است که این پیشنهاد به هیچ وجه جدید نیست. در واقع دیدگاه اصلی گروه 1+5 به‌ویژه جناح رادیکال آن یعنی انگلیس و فرانسه، در همه مذاکراتی که ظرف دو سال گذشته با ایران انجام داده‌اند همین بوده است که ایران باید برای شروع مذاکرات یک گام اعتمادساز بردارد، بدون اینکه در مقابل آن مابه‌ازای ویژه‌ای طلب کند. اساساً به همین دلیل بوده است که غربی‌ها نام گفت‌وگوهای خود با ایران را Talk می‌گذارند و عقیده دارند این گفت‌وگوها تبدیل به مذاکره نخواهد شد مگر آنکه ابتدا ایران بپذیرد که باید یک گام اعتمادساز که متوقف کننده نگران کننده‌ترین بخشهای برنامه آن باشد (فردو ــ اراک) بردارد. طرفهای غربی تابه‌حال مکرراً در مذاکرات این بحث را مطرح کرده‌اند که چون ایران نقض کننده تعهداتش تحت معاهده عدم اشاعه بوده باید پیش‌قدم شود و گام اول را بردارد و به‌ازای آن توقع هیچ پاداشی هم نداشته باشد. این هم جزو مواضع ثابت طرف غربی بوده است که مذاکرات واقعی تازه آن‌وقتی آغاز می‌شود که ایران این روند را پذیرفته و گام اعتمادساز مد نظر غربی‌ها را همان‌طور که آنها می‌خواهند برداشته باشد. بنابراین آقای هادیان به‌هیچ‌وجه ایده جدیدی روی میز نگذاشته است. پیشنهاد ایشان همان درخواست سنتی و البته بسیار رادیکال غرب در مذاکرات از ایران است که ایران هرگز آن را به‌دلایلی مهم نپذیرفته است.


اولاً به این دلیل که این امر به‌معنای اعتراف صریح ایران است به اینکه در جایگاه متهم قرار دارد.


ثانیاً به این علت که به‌عقیده ایران یک روند نتیجه‌بخش الزاماً باید گام به گام و مبتنی بر عمل متقابل باشد، والّا اگر ایران زیر بار روندی از تعهدات یک‌جانبه برود این روند بی‌پایان خواهد بود.


ثالثاً به این دلیل که گام اولی که غرب از ایران می‌خواهد در واقع کل چیزی است که ایران روی میز گذاشته و قصد مذاکره بر سر آن را دارد.


دومین مسئله این است که اگر غرب واقعاً در پی آن است که دریابد ایران در آنچه می‌گوید حسن‌نیت دارد یا نه، باید توجه کند گامهایی که ایران تاکنون برداشته و به‌ازای آن هم هیچ نخواسته به‌مراتب عمیق‌تر از آن چیزی بوده است که آقای هادیان پیشنهاد می‌کند. مهمترین و آخرین نمونه تداوم روند تبدیل UF6 20 درصد غنا، به اکسید اورانیوم (U3O8) است که عملاً باعث شده ظرف یک سال گذشته ذخیره اورانیوم 20 درصد ایران در حد ثابتی باقی بماند.

برای کشورهای غربی که دائماً ایده اسراییلی «انباشت تا نقطه فرار» را به‌عنوان هدف برنامه غنی‌سازی 20 درصد ایران مطرح می‌کنند، چه نشانه‌ای بهتر از این می‌توانست وجود داشته باشد که ثابت کند هدف ایران تولید سوخت برای راکتورهایش است نه انباشت مواد بسیار غنی‌شده برای فرار به‌سوی سلاح در زمانی معین در آینده. اما جالب است که ببینیم غربی‌ها به این ابتکار عمل ایران چگونه واکنش نشان دادند. تنها اتفاقی که افتاده این است که طرفهای غربی بسیار ساده از کنار موضوع گذشته و اعلام کرده‌اند که این رفتار ایران محصول ترس از خط قرمزی است که اسراییل در مقابل آن ترسیم کرده است! به‌عبارت دیگر، گام اعتمادساز ایران، صرفاً اقدامی از موضع ضعف تفسیر شده به این دلیل که ذهنیت حاکم بر طرف مقابل اساساً موضوع هسته‌ای ایران را چیزی غیر از یک معامله وحشت ــ که در آن هیچ طرفی امتیاز نمی‌دهند مگر اینکه بترسد و فقط به‌میزانی امتیاز می‌دهد که ترسیده است ــ نمی‌داند و نمی‌بیند.

مهمتر از اینها، این است که بپرسیم فرضاً اگر ایران به پیشنهاد آقای هادیان عمل کند چه اتفاقی خواهد افتاد و آیا واقعاً این کار قدرت چانه‌زنی ایران در مذاکرات و قدرت انتقال پیام آن در دیپلماسی عمومی را افزایش می‌دهد؟ تجربه 10 سال مذاکره درباره برنامه هسته‌ای ایران چنین چیزی به ما نمی‌گوید. اگر فقط یک درس از این 10 سال بتوان گرفت آن درس این است که هرگونه رفتار منعطف بدون مبنا از سوی ایران صرفاً اشتباهات محاسباتی غرب درباره اثرگذاری فشارها را تقویت کرده و به تشدید فشارها و افزایش درخواست‌ها منجر شده است. خوب است آقای هادیان نگاهی به نوع رفتار آمریکا و اروپا از 24 خرداد به این سو بکنند. به‌رغم همه پالس‌ها و آدرس‌های مثبت علنی و مخفی که ارسال شده، واکنش آمریکا چیزی جز تشدید تحریم‌ها، افزایش درخواست‌ها و سرایت دادن بحث توقف از فردو به اراک و اخیراً هم نواختن شیپور جنگ علیه متحد اسراتژیک ایران در منطقه یعنی سوریه نبوده است. آیا آقای هادیان می‌تواند هیچ‌چیز امیدوار کننده‌ای در واکنش آمریکا نسبت به پیروزی شیخ روحانی به ما نشان بدهد که ما را متقاعد کند فضای مثبتی شکل گرفته و ارزش آن را دارد که گامهای جدیدتر و بزرگ‌تری از سوی ایران برداشته شود؟ مسلماً هیچ نشانه‌ای وجود ندارد.هم وضعیت فعلی و هم تجربه تاریخی به ما می‌گوید طرف غربی تنها در یک صورت پیشنهادهایش را بهبود می‌بخشد و فشارهایش را کم می‌کند و آن هم زمانی است که حس کند فشارها مؤثر نیست و زمان برای یک معامله برد ــ برد در حال از دست رفتن است. این همان روند استراتژیکی است که پیشنهاد 5 اوت 2005 را تبدیل به پیشنهاد ژوئن 2008، پیشنهاد ژوئن 2008 را تبدیل به پیشنهاد بغداد و پیشنهاد بغداد راهم تبدیل به پیشنهاد آلماآتی کرد. 
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
انتشار یافته: ۳
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۲
کاظم
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۶
1
0
درودبرنویسنده.
غفران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۰۷
0
0
آفرین به نویسنده لین یعنی تحلیل
پاسخ ها
کاظم
| Iran (Islamic Republic of)
ای بابا ماهم که همین راگفتیم پس اون منفی مال کیه؟نکنه اوباماهم این سایترامیبینه ونظرمیده!
نظر شما: