تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

جهانبخش خانجانی» جريان اصلاحات كه در تداوم حركت تاريخي ملت ايران در انقلاب مشروطه، انقلاب شكوهمند اسلامي و حماسه بزرگ دوم خرداد همچنان بر مشي اصلاحي و رفرميستي خود تاكيد و اصرار دارد
اتحاد مثلث!

اتحاد مثلث!

فیاض زاهد - محمد مهاجری» وضعيت جديدي كه در سپهر سياست ايران رخ نموده تا حد كم نظيري استثنايي است. براي اثبات و انتقال اين باور تلاش مي‌شود در اين نوشته به برخي ابعاد آن اشاره شود
سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 05
کد خبر: ۲۷۹۶۶
تاریخ انتشار: ۱۵ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۴۰
دكتر داوود هرميداس باوند كارشناس حقوق بين‌الملل

مذاکرات وین6، آخرین فرصت توافق

اصرار غرب مبني بر تعطيلي كامل سانتريفيوژها نسبت به گذشته كاهش پيدا كرده است و همگان اميدوارند كه تا چند روز آينده گشايش مثبتي در روند مذاكرات ايجاد شود . . .
تدبیر24: مذاكرات وين6، آخرين فرصت يا شايد بهتر بتوان عنوان داشت؛ بهترين فرصت براي توافق هسته‌اي است. در واقع اين كارشناسان و حتي مذاكره كنندگان هستند كه معتقدند وين6 بهترين فرصت براي توافق در خصوص پرونده هسته‌اي ايران است چرا كه تابستان امسال ماموريت كاترين اشتون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا پايان مي پذيرد. با پايان پذيرفتن ماموريت وی طبعا ادامه مذاكرات بدون حضور او کمی مشکل می‌شود چرا كه او بيشترين درك و البته ارتباط را با پرونده هسته‌اي ايران در چند سال اخیر داشته است. از سوي ديگر بانوي اول اتحاديه اروپا بيش از هر كسي مايل است با يك كارنامه موفق، مسند سياست خارجي اروپا را ترك كند. به هر حال اين تمام ماجرا نيست. در ماه‌هاي آتي اوباما رئيس جمهور ايالات متحده نیز با مشكلات متعددي روبروست؛ انتخابات ميان دوره‌اي مجلس در آمريكا در حالي برگزار مي‌شود كه حزب دموكرات اكثريت كرسي‌ها از دست داده و در مجلس سنا هم تنها 4 كرسي بيش از جمهوريخواهان دارد.

بنابراين در آينده رئيس جمهور ايالات متحده هم به شدت تحت فشار نيروهاي داخلي قرار خواهد گرفت. بايد بدانيم باراك اوباما تا كنون كارنامه درخوري در مسائل اوكراين،سوريه، عراق و ديگر نقاط جهان نداشته و اين احتمال وجود دارد كه از سوي كنگره تحت فشار قرار بگيرد. به يك معنا مي‌توان عنوان داشت وين6 براي او و ديپلمات‌هايي مانند برنز و ساليوان آخرين فرصت بخت‌آزمايي است. از مجموع اين مسائل حاشيه‌اي مي‌توان به خوبي دريافت كه غرب با تمام توان براي توافق در اين مذاكرات شركت مي كند. شركت هيات 14نفره آمريكا در مذاكرات «وين6» گواه توجه مقامات اين كشور به مذاكرات و آينده آن است.

حال كه دو طرف بر مذاكرات برد - برد تا پايان تيرماه پاي مي‌فشارند مي‌توان اميدوار بود كه ماحصل اين تلاش و اراده توافق هسته‌اي باشد. البته بايد دانست محصول اين توافق هر چه باشد مخالفاني را در دو سوي ميدان دارد و اتفاقا كار سخت از فرداي روز انتشار متن احتمالي توافق وين6 آغاز مي‌شود. احتمال مي‌رود مخالفان توافق در داخل ايران، جناح وابسته به نتانياهو در رژيم صهيونيستي، نئوكان‌ها در آمريكا و برخي حاميان آنها در برخي از كشورها به مخالفت جدي با اين توافق برخيزند.البته از هم اكنون جناح وابسته به نتانياهو مخالفت خود را آشكار كرده است. حال با توجه به تجربه‌ها و پيش‌‌زمينه‌هاي قبلي به جرات مي‌توان ادعا كرد پس از انتشار توافق احتمالي در وين6 اين گروه‌ها به شدت مقابل آن موضع بگيرند.

همگان به خوبي مي‌دانند بحراني‌تر شدن پرونده هسته‌اي ايران يك پيامد بسيار مهم دارد و آن معطل ماندن برخی امور است چنانكه در 8 سال گذشته به واسطه سياست خارجي وقت اقتصاد به مسائل بسیاری دچار شد. اكنون تمام تلاش دستگاه ديپلماسي عادي شدن پرونده هسته‌اي ايران است هرچند در وين6 اين پرانتزها هستند كه سرنوشت مذاكرات را تعيين مي كنند. پرانتزهايي كه بيشتر از جنس ميزان غني‌سازي و تعداد سانتريفیوژها هستند.حال كه چند روز بيشتر تا مهلت 6ماهه توافقنامه اقدام مشترك باقي نمانده مذاكره‌كنندگان تلاش مي‌كنند تا از تعداد اين پرانتزها بكاهند. اكنون به نظر مي‌رسد اصرار ايران بر داشتن 20هزار سانتريفيوژ كه تنها چند هزار از آنها در فاز صنعتي قرار دارند و اصرار غرب مبني بر تعطيلي كامل سانتريفيوژها نسبت به گذشته كاهش پيدا كرده است و همگان اميدوارند كه تا چند روز آينده گشايش مثبتي در روند مذاكرات ايجاد شود. طبعا باز شدن در مذاكرات، در تحريم ها را از سوي ديگر مي‌بندد؛ بنابراين در مجموع مي‌توان عنوان داشت كه ايران و غرب هر دو به وين6 به چشم يك بليت بخت‌آزمايي مي‌نگرند.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: