به گزارش سرویس بین الملل تدبیر24، محمود عباس در مذاکراتی که با میانجیگری مصر برای پایان جنگ غزه در قاهره برگزار میشود بازگشتی کلیدی دارد و در حالی که اسرائیل، مصر و حماس به دنبال تمهیداتی دائم برای نوار غزه هستند وی به عنوان یک رکن اصلی بالقوه در حال ظهور است.
اسرائیل ارتباط مستقیمی با حماس ندارد زیرا این گروه حق وجودیت اسرائیل را به رسمیت نمیشناسد و روابط مصر نیز که تحت ریاست جمهوری عبدالفتاح سیسی است با این گروه به دشمنی گراییده است. از این رو نتانیاهو هفته گذشته به خبرنگاران اعلام کرد همکاری با تشکیلات خودگردان در بازسازی غزه و جریان یافتن کمک های بشر دوستانه حائز اهمیت است.
نیویورک تایمز در ادامه تحلیل خود از مذاکرات غزه می نویسد : اودی دیکل، یکی از مذاکره کنندگان اصلی اسرائیل که اکنون در موسسه مطالعات امنیت ملی در تل آیو مشغول به کار است گفت اکثریت نفرات حاضر در کابینه اسرائیل از ایده «پشت و رو» کردن این سازش حمایت کردهاند.
دیکل گفت: «بدون اینکه واضح و بلند اعلام کنیم جهت این است که اسرائیل خود را با این سازش تطبیق دهد و سعی کند منافعی را به دست آورد.»
آقای لپید، یکی از وزرای مرکزگرای اسرائیلی طرحهای خود را برای نظم جدید جاه طلبانه در روزهای اخیر مطرح کرده که از جمله آنها برگرداندن کنترل غزه به تشکیلات خودگردان است. تشکیلات خودگردا کنترل غزه را در سال 2007 از دست داد و این اتفاق منجر به جدایی هفت ساله و تلخ این دو حزب فلسطینی شد. ولی آقای عباس از لحاظ سیاسی در بین مردم خود ضعیف شده است و برخی از وزرای اسرائیلی برای بازگرداندن وی به غزه شتابزده اند بدون اینکه به نیروهای تشکیلات خودگردان اجازه دهند بر گذرگاه مرزی رفح نظارت داشته باشند. علاوه بر این کابینه کج خلق ائتلافی اسرائیل بر سر موضوع صلح دارای اختلاف نظر است و به گفته برخی منتقدان این کابینه هیچ دیدگاه متحدی در این خصوص ندارند. دیکل گفت این واقعیت که وزرای مختلف به بیان طرحهایی پرداختهاند به این معناست که کابینه هیچ طرحی ندارد!
اقدام دیپلماتیک آقای لپید خواستار کنفرانسی بین المللی به میزبانی مصر است که امریکا، اروپا، روسیه، اردن، تشکیلات خودگردان، اسرائیل و کشورهای میانهروی عربی از جمله عربستان سعودی را در بر داشته باشد تا برای خلع سلاح غزه کار کنند و تشکیلات خودگردان را به آنجا بازگردانند.
لپید گفت این طرح در کابینه اسرائیل مورد بحث قرار گرفته و کشورهای عربی واکنشهای جالبی به آن نشان دادهاند، با این حال وی به جزئیات اشارهای نکرد.
تزیپی لیونی، وزیر دادگستری و مذاکره کننده اصلی اسرائیل با فلسطینیها هفته گذشته به ارائه پارامترهای خود برای مذاکرات پرداخت که در برگیرنده بازگرداندن تشکیلات خودگردان به غزه میشود. وی گفت «به عنوان بخشی از یک توافق نهایی» مسائل مربوط به لنگرگاه و فرودگاه باید با سازمان آزادی بخش که زیر نظر آقای عباس است به بحث گذارده شود. وی در پاسخ به این سوال که آیا نتانیاهو با پیشنهاد وی موافق است به صورت ابهام آمیز گفت این اصول، نظر بسیاری از دوستان من در کابینه است.
به نظر میرسد نفتالی بنت، رهبر راستگرای حزب خانه یهودی جزء این نفرات نباشد. وی در مصاحبه روز دوشنبه خود در تلویزیون اسرائیل گفت عباس «شریک ترور است» و اینکه ایدهی وجود کشور فلسطین دیگر وجود ندارد. وی با اشاره به نام محبوب محمود عباس گفت: در خصوص آن عبارتی که ابو مازن را مادر ترزا میخواند، ما خود را فریب داده ایم.
اویگدور لیبرمن وزیر خارجه اسرائیل خواستار پیروزی قاطع بر حماس شده است. افرایم عنبر، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک بگین-سدات در دانشگاه بار-ایلان نیز گفت اسرائیل عباس را برای کنترل عملی غزه آنقدر قدرتمند نمیداند ولی اسرائیل تمایلی به تسخیر مجدد غزه ندارد. وی همچنین افزود: چیزی که اسرائیل میخواهد صرف حداقل هزینه است.