تدبیر24: زهرا عبدالهی روز چهارشنبه در یاسوج افزود: بر اساس مطالعات میدانی و بررسی های انجام شده کمبود ریزمغزی ها، آهن و انواع ویتامین ها به ویژه در کودکان دو تا پنج سال، دانش آموزان و زنان باردار در این استان ها رو به افزایش است.
وی بیان کرد: رفع و کاهش این چالش اساسی نیازمند یک عزم جدی ملی و همکاری و تعامل بیش از پیش بین بخشی در سطح کشور و این استان هاست که باید سایر متولیان و زیرمجموعه های دخیل در موضوع تغذیه بخش بهداشت را بیشتر یاری دهند.
عبدالهی، برخی سازمان ها و ارگان های دخیل در زمینه امنیت غذایی را شامل جهاد کشاورزی به لحاظ تولید و تامین مواد غذایی، صنعت، معدن و تجارت در زمینه کنترل قیمت و توزیع و سایر دستگاه های فرهنگی و آموزشی از جمله آموزش و پرورش به جهت فرهنگ سازی و افزایش دانش غذایی اعلام کرد.
وی اظهار کرد: البته این استان ها همراه با تحول و بهبودی که در دو دهه اخیر در سایر استان ها کشور در زمینه امنیت غذایی ایجاد شده ،بهبود نسبی یافتند ولی همچنان با توجه به شاخص های مورد نظر جزو استان های بسیار نا امن غذایی قرار دارند.
عبدالهی با اشاره به میزان کوتاهی قد در این استان های محروم از جمله کهگیلویه وبویراحمد اشاره کرد و افزود: میانگین کوتاهی قد در برخی این استان ها بیش از دو برابر شاخص کشوری است.
وی افزود: شاخص کشوری میانگین قد هم اکنون شش درصد است که در استان کهگیلویه وبویراحمد این میزان با دو برابر افزایش حدود 12 درصد است.
عبدالهی ادامه داد: این در حالی است که میزان کوتاهی قد در کشور در دو دهه اخیر حدود 20 درصد بوده است که نشان می دهد تحولی خوبی در این راستا انجام شده ولی به همان میزان نیز شاهد بحران و ناامنی غذایی در استان های محروم هستیم.
عبدالهی به معضل بزرگ دیگری در این استان ها اشاره کرد و افزود: علاوه بر مشکل امنیت غذایی و کمبود ریزمغزی ها این استان ها از جمله کهگیلویه وبویراحمد نیز با افزایش میزان چاقی و بروز برخی بیماری های قلبی و عروقی به دلیل مصرف بی رویه غذاهای پرچرب ، شیرینی جات و فست فود ها نیز مواجه هستند.
وی تصریح کرد: هم اکنون با مطالعات انجام شده بیش از 47 درصد مرگ میرها در استان کهگیلویه وبویراحمد ناشی از بیماری های قلبی و عروقی و فشارخون بالاست.
عبدالهی افزود: کم تحرکی و مصرف مواد دخانی نیز بر مشکلات و بروز انواع بیماری ها از جمله دیابت و فشارخون بالا در استان ها افزوده است.
وی افزود: چنانچه در 10 سال گذشته بیش از 40درصد کودکان و دانش آموزان کشور با مشکل کم خونی و کمبود انواع ویتامین ها مواجه بودند اکنون این معضل تا حدودی کاهش یافته ولی در برخی شاخص ها هنوز با بحران مواجه هستیم.
این مسوول غذایی وزارت بهداشت افزود: اکنون بیش از 70 و گاهی تا 100 درصد دانش آموزان کشور با مشکل و کمبود ویتامین D مواجه هستند.
وی از برنامه ریزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی برای کاهش معضل امنیت غذایی در کشور به ویژه استان های ناامن خبر داد و گفت: طرح توزیع مکمل مگادوز ویتامین ˈدیˈ به میزان 50 هزار واحد در طول 9 ماه تحصیلی در سطح مدارس کشور و همزمان با آغاز سال تحصیلی جدید یکی از راهبردهای اساسی برای مقابله با سوء تغذیه و کمبود ریزمغزی ها در بین دانش آموزان است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: اولویت انجام این مهم با استان های محروم و ناامن غذایی است.
عبدالهی اجرای برنامه شیر مدرسه و اضافه کردن برخی مکمل ها از جمله ویتامینD به آرد و نان به عنوان قوت غالب مردم را از سایر برنامه های وزارت بهداشت برای پیشگیری از سوء تغذیه به ویژه در سطح مدارس دانست.