تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

جهانبخش خانجانی» جريان اصلاحات كه در تداوم حركت تاريخي ملت ايران در انقلاب مشروطه، انقلاب شكوهمند اسلامي و حماسه بزرگ دوم خرداد همچنان بر مشي اصلاحي و رفرميستي خود تاكيد و اصرار دارد
اتحاد مثلث!

اتحاد مثلث!

فیاض زاهد - محمد مهاجری» وضعيت جديدي كه در سپهر سياست ايران رخ نموده تا حد كم نظيري استثنايي است. براي اثبات و انتقال اين باور تلاش مي‌شود در اين نوشته به برخي ابعاد آن اشاره شود
سه‌شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - 2024 November 05
کد خبر: ۳۳۳۷۴
تاریخ انتشار: ۰۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۱

دیكتاتور نیستیم

محمدرضا باهنر
تدبیر24: محمدرضا باهنر فرد شاخص و تعیین‌كننده جامعه اسلامی مهندسین است. اما این شاخص بودن منحصر به تشكل‌اش نشده است. او در مجالس چند دوره گذشته جزو نمایندگانی بوده است كه كارشناسان آشنا به حوزه مجلس از آنها تعبیر به جریان‌سازان مجلس می‌كنند.

بحث درمورد رفتار محمدرضا باهنر این روزها درحالی جدی می‌شود كه برخی از رسانه‌ها تلاش دارند اینگونه القاء كنند كه محمدرضا باهنر با علی لاریجانی دارای اختلاف است خود او می‌گوید: هیچ اختلافی با علی لاریجانی بر سر مساله استیضاح ندارد. پس چرا برخی از رسانه‌ها دوست دارند اینگونه القاء كنند كه دو فرد تاثیرگذار در مجلس با هم اختلاف دارند. محمدرضا باهنر، نایب‌رئیس مجلس معتقد است: «هیات‌رئیسه و رئیس مجلس در عین اینكه اعتقادات سیاسی دارند عدالت را در جریان اخیر و دیگر مسائل رعایت كرده‌اند. رئیس مجلس و هیات‌رئیسه دیكتاتور نیست، استفاده از این كلمات با روح مجلس در تضاد است».

 جلسه معرفی نماینده مجلس در هیات نظارت بر مطبوعات حواشی زیادی داشت. برخی از نمایندگان معتقدند كه هیات‌رئیسه و به‌طور شاخص آقای لاریجانی رفتاری دیكتاتورمآبانه داشته است، آیا آنها تعداد زیادی از نمایندگان هستند؟


این تعداد زیاد و كم را شما رسانه‌ها از خودتان مطرح می‌كنید. اتفاقا آنهایی كه معتقدند، هیات‌رئیسه و ریاست محترم مجلس جناب آقای لاریجانی برخورد تبعیض‌آمیز با نمایندگان داشته‌اند تعداد بسیار اندكی از نمایندگان هستند. حتی من می‌توانم بگویم این تعداد انگشت‌شمار است. كسانی كه این آمار ارائه می‌دهند و می‌گویند مجلس از  عملكرد ریاستش ناراضی است باید از خود آنها بپرسید. من چند دوره است كه نماینده‌ام؛ می‌دانم در وقایع استیضاح دكتر فرجی‌دانا هیات‌رئیسه به وظایف قانونی‌اش عمل كرد. هیات‌رئیسه مجلس موظف است به آئین‌نامه عمل كند. نحوه عمل به آئین‌نامه را هم رسانه‌ای و هر فردی و حتی هر نماینده‌ای با توجه به عقایدش به یك گونه مشخص تعبیر و تفسیر نماید. اینجا داستان كاملا مشخص است، در قوانین مجلس آمده است كه اگر به رئیس‌مجلس یك تذكر آئین‌نامه‌ای داده شد، می‌شنود و قبول می‌كند یا نمی‌كند به خود رئیس مجلس یا اعضای هیات‌رئیسه ربط دارد. درست است كه ما قسم خوردیم به آئین‌نامه عمل كنیم اما باید با برداشت شخص خود به آئین‌نامه عمل كنیم. رئیس مجلس نه دیكتاتور است و نه آئین‌نامه مجلس را زیر پا گذاشته است.

 این برداشت شخصی كه گفتید به چه معناست. مگر مختارید بر اساس برداشت شخصی عمل كنید؟

بله، تشخیص شرایط در مجلس با هیات‌رئیسه و رئیس مجلس است. البته بسیاری از موارد آئین‌نامه مجلس روشن است و قابل تفسیر نیست، در بعضی از موارد كه نظرات متشابه آئین‌نامه است رئیس جلسه موظف است به آئین‌نامه عمل كند.

 برخی از نمایندگان معتقدند عملكرد هیات‌رئیسه، به‌خصوص رئیس مجلس سیاسی بوده است؟

سیاسی بودن با آن بحثی كه شما مطرح كردید متفاوت است. رئیس مجلس و هیات‌رئیسه در طول استیضاح اخیر تنها به آیین‌نامه عمل كردند و چیزی فراتر از آن نبود. اما در مورد سیاسی بودن دید اعضای هیات‌رئیسه و رئیس مجلس باید گفت، رئیس مجلس و هر یك از اعضا می‌توانند دیدگاه سیاسی داشته باشند و بر آن اساس اقدام كنند. حتی من می‌گویم باید نمایندگان دید سیاسی و جناحی داشته باشند. اگر سیاسی نباشند كه نماینده مجلس نیستند. مجلس جای سیاسی‌كاری است اما هیات‌رئیسه و رئیس مجلس در عین اینكه اعتقادات سیاسی دارند عدالت را رعایت كرده‌اند. رئیس مجلس و هیات‌رئیسه دیكتاتور نیست، استفاده از این كلمات با روح مجلس در تضاد است.

 چطور هیات‌رئیسه می‌تواند هم نظر شخصی و سیاسی داشته باشند هم عدالت را رعایت كند؟

چرا نتواند؛ مجلس جای فعالیت سیاسی و سیاسی كاری اعضا است. هیات‌رئیسه هم نماینده مجلس است كه اعتقادات شخصی خودش را دارد. منتهی عدالت و انصاف را باید راعایت كند من معتقدم هیات‌رئیسه و رئیس مجلس عدالت و انصاف را درخصوص استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری كه مدنظر شماست، داشته‌اند. این صحبت‌ها و این افتراها را عده كمی در مجلس مطرح می‌كنند كه به نظر من متاسفانه توسط رسانه‌ها تقویت می‌شوند و به‌گونه‌ای تصویر می‌شود كه اینها اكثریت مجلس هستند كه معتقدند رئیس مجلس در قضیه استیضاح وزیر علوم نادرست عمل كرد. اگر واقعیتش را بخواهید برخلاف نظر شما رسانه‌ها، هیات‌رئیسه تلاش كرد تا استیضاح روند قانونی‌اش را درپیش بگیرد، هیچ تخلف آئین‌نامه‌ای هم صورت نگرفت، استفاده از كلماتی چون دیكتاتور در شأن مجلس و نمایندگان نیست چون با وظیفه مجلس در تضاد است. به هر حال اكثریت نمایندگان محترم مجلس این نظر را هم نداشته‌اند اگر عملكرد رئیس مجلس بد بود ایشان دوباره انتخاب نمی‌شد. بنابراین توصیه می‌كنم نظر عده‌ای معدود و شاید بتوانم بگویم چند نفر را به كل مجلس تعمیم ندهید. مگر كسی در مجلس می‌تواند حضور پیدا كند بعد بگوید من سیاسی نیستم.

 منتقدان می‌گویند جهت‌گیری‌های سیاسی و جناحی در قضاوت هیات‌رئیسه تاثیرگذار بوده است؟

اشتباه می‌كنند. این قضایا را باهم خلط نكنید. یك نماینده نمی‌تواند سیاسی نباشد. عضو هیات‌رئیسه هم نماینده مجلس است، فراتر كه از آن نیست، منتهی مسئولیت دارد كه مطابق آئین‌نامه عمل كند. به نظر من دكتر لاریجانی و دیگر اعضای هیات‌رئیسه در طول استیضاح اخیر مطابق آئین‌نامه رفتار كردند. باید تكرار كنم كه  اینكه شما می‌گویید قضاوت كل مجلس نیست. جهت‌گیری در تصمیمات هیات‌رئیسه جناحی نیست اگر جناحی باشد خلاف شرع است. اگر كسی خلاف‌شرع عمل كرد آن‌وقت بحث‌ها صحیح است.

 درمورد استیضاح وزیر علوم، نظر فراكسیون اصولگرایان درخصوص استیضاح را چگونه تفسیر می‌كنید آیا این بحث را قبول دارید؟

فراکسیون اصولگرایان برای استیضاح وزیر مصمم بود و از آنجا که تصمیم مخالفان و موافقان نزدیک به هم بود، تصمیم خردمندانه‌ای در این زمینه گرفته شد و موضع‌گیری یک جا نکردند و اعلام کردند که اعضا آزاد هستند لذا هرکس براساس برداشت و موضع خود در این زمینه عمل کرد.

 آیا میان رهروان و فراكسیون اصولگرایان درخصوص استیضاح اختلاف‌نظر وجود داشت؟


اینکه تبلیغ می‌کنند، بین رهروان و اصولگرایان در‌زمینه استیضاح رقابت وجود داشته اینطور نبوده زیرا که خیلی از استیضاح‌کنندگان جزو اعضای فراکسیون رهروان بودند. بالاخره هر نماینده‌ای نظر شخصی خودش را دارد. در میان رهروان هم آرا آزاد بود. ما در رهروان ولایت کسانی را داشتیم که به شدت موافق وزیر بودند و کسانی را هم داشتیم که به شدت مخالف وزیر بودند و اینها دیگر فعالیت‌های مجلسی است و به‌طور معمول مشکلی پیش نمی‌آید.

 آیا در فراكسیون رهروان ولایت، انشقاق رخ داده است؟


خیر، از كجا شما این حرف را می‌زنید؟

 برخی از نمایندگان مجلس این حرف‌ها را می‌زنند.


منابع شما موثق نیست. این خواب‌هایی است كه برخی برای فراكسیون اصولگرایان و رهروان دیدند و البته هیچ‌گاه تعبیر نمی‌شود.

 مجلس راه دیگری جز استیضاح نداشت. این استیضاح نشان داد كه مجلس چندان با دولت همراه نیست؟


قاطبه مجلس با دولت همراه است. معمولا استیضاح در شرایطی رخ می‌دهد كه مجلس راه دیگری نداشته باشد.

 یعنی راه دیگری نبود، الان وزارتخانه وزیر ندارد و بسیاری از دانشگاهیان معتقدند كه استیضاح وزیر كار سیاسی نمایندگان بود؟

عرض كردم كسی نباید با فعالیت سیاسی نمایندگان مخالفت كند.

 اما استیضاح یك بحث تخصصی است نه جناحی؟!


من فقط قبول دارم كه همه رفتار نمایندگان جناحی نبود. همه نمایندگان مجلس به این قضیه سیاسی نگاه نكرده‌اند. تعداد معدودی به این قضیه نگاه كاملا سیاسی داشته‌اند، متاسفانه حرف‌های آنها فقط شنیده می‌شود رابطه مجلس با دولت خوب است. اعضای هیات‌رئیسه، نواب و رئیس مجلس تلاش بسیار زیادی انجام دادند که مشکلات به حق نمایندگان که مطرح بود قبل از طرح استیضاح حل شود و در این رابطه نیز جلسات متعددی میان استیضاح‌کنندگان و وزیر علوم و برخی افراد از ریاست‌جمهوری برگزار شد که بسیاری از مباحث تئوری از سوی وزیر مربوطه پذیرفته می‌شد اما در مقام عمل به نتیجه نمی‌رسید. ما دوست نداشتیم وزیر علوم استیضاح شود و از دولت یازدهم در یك‌سالگی‌اش حذف شود. اعضای هیات‌رئیسه، نواب و رئیس مجلس تلاش بسیار زیادی انجام دادند که مشکلات به‌حق نمایندگان که مطرح بود قبل از طرح استیضاح حل شود و در این رابطه نیز جلسات متعددی میان استیضاح‌کنندگان و وزیر علوم و برخی افراد از ریاست‌جمهوری برگزار شد که بسیاری از مباحث تئوری از سوی وزیر مربوطه پذیرفته می‌شد اما در مقام عمل به نتیجه نمی‌رسید.

 آیا استیضاح وزیر، موجب نمی شود عملكرد دولت با مشكل مواجه شود؟


خیر، انجام استیضاح و رفت‌وآمد یک وزیر توفانی به ارکان اجرایی وارد نمی‌کند و امیدواریم دولت یازدهم، وزیری دقیق‌تر و همسوتر با مجلس معرفی کند.

 به‌هر حال برخی می‌گویند كه عملكرد وزرا با این اتفاق تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد؟


چرا باید تحت تاثیر قرار بگیرند؟

 ترس از استیضاح؟!


خیر، سوال و استیضاح وظیفه ذاتی مجلس است. وظیفه ذاتی نمایندگان ایجاب می‌كند كه سوال بپرسند و تحقیق كنند، وزیر را بخواهند؛ اتفاقا اگر وزیر متوقف شود، یعنی با وظیفه‌اش آشنا نیست.

 برخی از رسانه‌ها می‌گویند؛ بسیاری از سوالات، سیاسی است!


خیر، بسیاری از سوالات غیرمرتبط با حوزه وزارت و عملكرد وزیر است. هیات‌رئیسه در این یك سال تلاش كرد از میزان سوالات غیرمرتبط بكاهد، چون با عوض شدن دولت درخواست‌های مردم زیاد می‌شود به نوعی مردم می‌خواهند پیگیر مشكلات خود باشند و این انتظار را به نمایندگان ارائه می‌دهند. نمایندگان هم تحت فشار هستند. بدین ترتیب تنها كاری كه می‌توانند انجام دهند سوال از وزیر است. چون نماینده قدرت اجرایی ندارد. اما باید دانست، به هر حال تعداد اندكی از نمایندگان، سوالات سیاسی هم دارند. اما نباید این عملكرد را به تمام مجلس تعمیم داد. كاری كه امروز رخ می‌دهد و جای گله دارد این است كه به همه به یك صورت نگاه می‌شود. در یك سال گذشته رابطه میان دولت و مجلس و دیگر قوا تعاملی‌تر از گذشته شده است. نباید توقعی را به‌وجود بیاوریم که مجلس صرفا باید دولت را تحسین کند طبیعتا یک نماینده نمی‌تواند صرفا بخاطر اینکه یک طرح در منطقه دیگری پیگیری می‌شود از مطالبه ولی‌نعمتان خود چشم‌پوشی کند به‌علاوه باید درنظر داشت که خود این گفت‌وگو‌ها هم روشنگری تلقی می‌شود و تبیین مسائل است که هیچ اشکالی هم به آن وارد نیست. ا گر نماینده مردم حرف مردم را مطرح نکنند آن‌وقت موكلانش می‌گویند نماینده ما خواب است بنابراین نمی‌توان از مردم توقع كشوری فکرکردن داشته باشیم لذا باید خود این طرح سوال‌ها را وظایف نمایندگان تلقی کرد.

 آیا میان شما و آقای لاریجانی اختلافی بر سر استیضاح وزیر علوم پدید آمد؟


در موضوع استیضاح فرجی‌دانا بین بنده و لاریجانی انشعابی در فراکسیون رهروان ایجاد نشد.  نباید از این مساله به انشعاب تعبیر شود. هرازچند گاهی حرف‌هایی درباره انشعاب گفته می‌شود که ان‌شاءا... تعبیر پیدا نمی‌کند. در فراکسیون رهروان هم آراء آزاد بود. در فراکسیون رهروان کسانی هم داشتیم که موافق وزیر بودند و کسانی نیز بودند که به شدت مخالفت می‌کردند. این از فعالیت‌های مجلس است که مشکلی پیش نمی‌‌آید. به تعبیر من رابطه مجلس با دولت الان خوب است برخلاف تبلیغاتی كه برای برهم زدن این رابطه صورت می‌پذیرد.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: