ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
سه‌شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 22
کد خبر: ۳۴۵۸۶
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۵:۴۷
بررسی دولت حیدر العبادی

کپی برداری دولت جدید عراق از طرح دولت آشتی ملی هاشمی

سر انجام پس از کش و قوس‌های فراوان کابینه جدید عراق توانست رای اعتماد خود را از مجلس این کشور اخذ کند. به نظر می‌رسد کابینه جدید عراق پایانی بر بحران سیاسی داخلی این کشور باشد و از طرف دیگر اجماع قدرت‌های تاثیر گذار خارجی را هم فراهم کند.
تدبیر24: در فاصله یک ماه ماه گذشته فضای سیاسی عراق از حالت انفجار به حالت ثبات رسیده است. که این ثبات مدیون حکمیت مرجعیت است. نوری المالکی نخست وزیر دو دوره گذشته عراق به تند روی‌های قومی مشهور بوده است مخصوصا در دوره دوم نخست وزیری خود، که این امر باعث فاصله گرفتن کرد‌ها از اکثریت پارلمان تشیع عراق شد.

به گزارش پیام نو سر انجام انتخابات پارلمان برگزار شد و حزب الدعوه که نوری المالکی دبیر کلی آن را به عهده دارد توانست اکثریت کرسی‌های پارلمان را در اختیار بگیرد و مطابق قانون اساسی می‌بایست نخست وزیر عراق می‌شد. اما کرد‌ها به همراه اقلیت سنی پارلمان حاضر به قبولی نخست وزیری مالکی نبودند این تحولات در حالی صورت می‌گرفت که گروه تروریستی داعش در شمال عراق همچنان به پیشروی‌های خود ادامه می‌داد.

سر انجام مرجعیت عراق و شخص آیت الله سیستانی به دعواهای سیاسی ورود کردند و در حالیکه مطابق قانون اساسی مالکی می‌بایست نخست وزیر شود از او خواستند که برای حل بحران به وجود آمده از نامزدی برای این پست صرف نظر کند. سر انجام تمامی احزاب پارلمان عراق بر نخست وزیری حیدر العبادی که او هم از ایتلاف دولت قانون بود توافق کردند.

العبادی در اولین نطق تلویزیونی خود طرح دولت آشتی ملی را مطرح کرد طرحی که در نزدیک‌ترین کشور به عراق از لحاظ سیاسی و اجتماعی جواب داده بود. ایران در سال گذشته با شرایط بسیار سختی که ناشی از تحریم‌های بین المللی درجامعه و اتخاذ برخی تصمیم‌های غلط در سطح بین الملل برایش پیش آمده بود با اجرای این طرح که هاشمی رفسنجانی مبتکر آن بود ودر مقاطعی و به ویژه پس از واگرایی سیاسی جامعه ایران در دولت احمدی نژاد آن را پیشنهاد داد؛ توانست چه از لحاظ اجتماعی در بین مردم و چه از لحاظ بین المللی در بین سایر کشورهای جهان روند رو به رشدی را طی کند العبادی با استفاده از این تجربه اعلام کرد که از تمامی احزاب و گرایش‌های موجود در عراق در تشکیل دولت استفاده خواهد کرد و هدف او از این طرح مقابل با دشمن خارجی یعنی گروهک تروریستی داعش است.

با اعلام ترکیب کابینه جدید عراق این طرح رنگ واقعیت به خود گرفت. حسین شهرستانی یکی از پر قدرت‌ترین افراد در پارلمان عراق است و از لحاظ اجتماعی نیز دارای نفوذ زیادی است. یکی از علل نفود و قدرت وی در عراق به علت نزدیکی و نسبت خویشاوندی او با آیت الله سیستانی است. طایفه و یا عشیره شهرستانی به قدری به آیت الله سیستانی نزدیک است که کلیه امور و دریافت وجوه این مرجع شیعه در ایران نیز توسط افراد منتسب به این فامیل انجام می‌شود. از همین رو تا کنون در همه دولت‌ها شهرستانی نقش تعیین کننده‌ای در اتخاذ سیاست‌های نفتی این کشور داشته است و در دوره قبل که وی دیگر وزیر نفت نبود و سمت رسمی او به عنوان مشاور نخست وزیر در امور انرژِی بود باز هم در تمامی قرارداد‌های مهم نفتی و سیاست‌های نفتی عراق حرف اول و آخر را می‌زد. اما این بار با توجه به شرایط حساس داخلی و نیازمند بودن پاک شدن اذهان احزاب دیگر مبنی بر اینکه دیگر هیچ گونه رفتار انحصار طلبی در دولت وجود ندارد حسین شهرستانی از وزارت نفت عراق خداحافظی کرد. با این حال او برای پست وزارت آموزش عالی به مجلس معرفی شد و توانست رای اعتماد پارلمان را به دست بیاورد. به نظر می‌رسد که مشکلات داخلی عراق با تدبیر مرجعیت و امید به طرح دولت ملی در حال به اتمام رسیدن است.



منبع: پیام نو / بسیم لاله
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: