عصرگاهی به نیت حضور در آرامگاه خواجه اهل راز؛ پای در خیابان منتهی به آرامگاه شاعر شیرین سخن گذاشتیم تا در خیابانی که امروز به گفته برخی مسوولان صرفا گذرگاه پیاده ها شده آسوده و بی هراس از خودروهایی که خیابان را با پیست اشتباه گرفته اند ساعتی را دور از هیاهو و شلوغی سپری کنیم.
تدبیر24: در بدو ورود به خیابان، خبری از خوروهای در حال تردد نبود اما در جای جای این خیابان که بیشتر به پارکینگ شبیه است، خودروهای متعدد با پلاک های رنگارنگ پارک شده بودند.
در این بین، تردد متعدد موتورسیکلت هایی نیز که مانند خودروها مجبور نیستند برای رسیدن به چهار راه ادبیات چندین کوچه و خیابان را دور بزنند در این مسیر جلب توجه می کرد.
کمی جلوتر و نزدیک در ورودی آرامگاه با دست فروشانی روبرو می شویم که بساط خود را پهن کرده اند و عده ای نیز دور آنها حلقه زده اند، یکی قیمت می پرسد، یکی چانه می زند، یکی پول می شمارد، یکی اجناس را زیر و رو می کند، خلاصه یک بازارچه هفتگی کامل است و بس.
وقتی نگاهی به سرتاسر خیابان می اندازی، متوجه می شوی که مسدود کردن این خیابان و تبدیل آن به پیاده رو نه تنها آرامش را به این خیابان نیاورده بلکه بی نظمی را نیز بر فضای آن حاکم کرده است.
حضور این دست فروشان و پارک خودروها، با توجه به جایگاه و شان حافظ شیرازی هم مورد گلایه مسوولان این مجموعه فرهنگی و هم گردشگران و دیدار کنندگانی است که روزانه از این مکان دیدن می کنند.
در فاصله نه چندان دور از آرامگاه خواجه اهل راز، دیدارکنندگان آرامگاه سعدی شیرازی هم با وضعیتی مشابه آنچه مقابل حافظیه وجود دارد روبرو هستند با این تفاوت که مقابل در ورودی آرامگاه سعدی، علاوه بر دست فروشان، مسافربرهای شخصی و برخی رانندگان تاکسی نیز با فریادهایی مسافران را به سمت خود فرا می خوانند ضمن اینکه با پارک های دوبل و سوبل خودرو های خود موجب برخی اتفاقات ناخوشایند شده اند.
سرپرست امور فرهنگی و ارتباطات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس در این باره گفت: انجام برخی فعالیت ها مقابل مجموعه های فرهنگی حافظیه و سعدیه،نه زیبنده شهر شیراز و نه در شان نام و جایگاه این دو شاعر بزرگ است.
'پیام قرابی ' در گفت و گو با ایرنا افزود: این دو شاعر بلندآوازه، از شخصیت های جهانی هستند و محبوبیت و جایگاهی جهانی دارند.
وی گفت: علاوه بر دست فروشانی که مقابل این دو مکان خصوصا در نزدیک آرامگاه حافظ بساط پهن کرده اند، برخی غرفه ها و نمایشگاه ها نیز در فصول مختلف در خیابان منتهی به آرامگاه حافظ برپا می شود که نیز زیبنده و جالب نیست.
قرایی افزود: ما مخالف فعالیت دست فروشان نیستیم اما فضای مقابل حافظیه و سعدیه با توجه به جایگاهی که این دو مکان فرهنگی دارند جای مناسبی برای این کار نیست و بازتاب و تاثیر مثبتی ندارد.
وی گفت: هم مسوولان شهرداری و هم راهنمایی و رانندگی می توانند با ورود جدی تر مانع تبدیل شدن این مکان ها به بازارچه یا پارکینگ خودرو شوند.
قرابی خاطرنشان کرد: ساماندهی این مشکلات نباید به شکل مقطعی و زودگذر باشد بلکه این مشکلات باید به شکل ریشه ای و دائم حل شود.
مدیر مجموعه تاریخی و فرهنگی حافظیه نیز ضمن گلایه از فعالیت دست فروشان مقابل این مجموعه فرهنگی گفت: مشاهده چنین صحنه هایی نه زیبنده شهر شیراز و نه در شان این شاعر پرآوازه جهانی است.
'امین تجلی 'در مصاحبه با ایرنا افزود: ساماندهی این وضعیت نیازمند همکاری و تلاش مجموعه های مختلف است که امیدواریم این همکاری هرچه زودتر شکل گیرد تا شاهد ساماندهی این وضعیت باشیم.
وی گفت: زمانی که تصمیم گرفته شد از تردد خودرو در خیابان مقابل مجموعه فرهنگی حافظیه جلوگیری شود، بحث تبدیل این مسیر به کوی فرهنگی هم مطرح شد اما امروز همین کوی فرهنگی تبدیل به بازارچه و پارکینگ خودرو شده است.
مدیر مجموعه تاریخی و فرهنگی حافظیه افزود: علاوه بر این، برخی نمایشگاه ها مانند نمایشگاه اوقات فراغت جوانان که در این خیابان برپا می شود هم متناسب با فضای آن نیست و برخی فعالیت ها جنبی این نمایشگاه ها شان این مکان فرهنگی را زیرسوال می برد.
وی گفت: ساماندهی این وضعیت نیازمند همکاری مجموعه های مختلف و برخورد جدی و قانونی است.
تجلی افزود: درخواست دیدار کنندگان از ما ساماندهی این وضعیت است اما انجام این کار نه در حیطه اختیارات ما است و نه ابزارهای لازم برای انجام این کار را در اختیار داریم.
مدیر مجموعه فرهنگی سعدیه هم ضمن انتقاد از فعالیت دست فروشان در مقابل آرامگاه این شاعر بزرگ، رقابت ناسالم برخی رانندگان تاکسی و مسافربرهای شخصی برای جلب مسافران و گردشگرانی که به این مجموعه فرهنگی می آیند را از جمله مشکلات پیش روی این مجموعه فرهنگی و تاریخی دانست.
'محبوبه رستمی ' افزود: روزانه تعداد قابل توجهی گردشگر داخلی و خارجی از آرامگاه سعدی دیدار می کنند که در بدو ورود با چنین صحنه های نه چندان مطلوب روبرو می شوند.
وی گفت: پیشینه حضور برخی دست فروشان در این مکان آنقدر طولانی هست که آنها احساس مالکیت برمنطقه می کنند و به نظر می رسد مسوولان و متولیانی که وظیفه برخورد با اینگونه مشاغل را دارند هم مالکیت آنها را به رسمیت شناخته اند.
رستمی افزود: تلاش ها و اقدام ما برای برچیدن بساط این افراد تاکنون راه به جایی نبرده و تنها موفقیت ما این بوده که توانسته ایم فاصله آنها با در ورودی آرامگاه را قدری بیشتر کنیم.
وی گفت: همین مشکل را در مورد تاکسی ها و مسافربرهای شخصی هم داریم و پس از مدت ها تلاش توانسته ایم آنها را متقاعد کنیم که در مقابل در ورودی آرامگاه تاکسی خود را پارک نکنند.
رستمی افزود: در پاره ای مواقع بین این رانندگان دعواها و درگیری هایی بر سر مسافر روی می دهد و الفاظ ناخوشایندی بین آنها رد و بدل می شود که به هیچ وجه در شان فضای فرهنگی این مجموعه تاریخی و فرهنگی نیست.
مدیر مجموعه فرهنگی سعدیه گفت: اگرچه برخی مواقع ماموران سد معبر شهرداری و بازرسان تاکسیرانی اقدام به جمع آوری بساط دستفروشان و برخورد با رانندگان مختلف می کنند اما این اقدام مقطعی است و باز هم شاهد حضور این افراد هستیم.
او گفت: درخواست و تقاضای ما از مسوولان و متولیان امر این است که نسبت به ساماندهی دائمی این وضعیت اقدام کنند.
مدیر اجرایی و بازرسی سازمان تاکسیرانی شیراز هم به ایرنا گفت: ما تخلفات برخی رانندگان تاکسی را می پذیریم و برخوردهایی هم شده است اما از هر 10 خورویی که در مقابل آرامگاه سعدی اقدام به جابجایی مسافر می کنند هفت خودرو مربوط به مسافربرهای شخصی است که ما قادر به برخورد با آنها نیستیم.
'اسماعیل تقی پور' افزود: اکثر مشکلات اینچنینی توسط مسافربرهای شخصی که در هیچ کجا بنا نیست پاسخگوی رفتار خود باشند ایجاد می شود.
وی گفت: برای برخورد با مسافربرهای شخصی، پلیس باید با جدیت بیشتری ورود کند و جلو فعالیت های غیرقانونی آنها را بگیرد.
تقی پور افزود: اما سازمان تاکسیرانی شهرداری شیراز این اطمینان را به شهروندان می دهد که در صورتی که تخلفی توسط بازرسان این سازمان مشاهده شود و یا موارد تخلفی از سوی شهروندان گزارش شود که مربوط به فعالیت تاکسی ها باشد با جدیت پیگیری و برخورد قانونی خواهد شد.
شهردار منطقه سه هم گفت: بحث برخورد با دست فروشانی که در معابر و مکان های غیر مجاز اقدام به فروش اجناس و کالاهای خود می کنند در دستور کار این شهرداری است.
'حسام قلعه دار ' افزود: با توجه به حساسیتی که دو مجموعه حافظیه و سعدیه دارند، برخورد با دست فروشانی که در مقابل این دو مکان دست فروشی می کنند در دستور کار شهرداری منطقه سه قرار دارد و با جدیت بیشتری برخورد می شود.
وی گفت: هرچند به برخی از ماموران سد معبر شهرداری و خودروهای آنها بارها توسط برخی افراد دست فروش آسیب هایی وارد شده اما اجازه نمی دهیم که فعالیت این افراد سایر شهروندان را دچار مشکل کند.