ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
يکشنبه ۲۹ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 20
کد خبر: ۳۵۶۴۲
تاریخ انتشار: ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۴:۵۰

ایران و روسیه هواپیمای جت میسازند

ایران هم اکنون به ساخت ایران 140 در مجتمع صنایع هواپیما سازی هسا در اصفهان، مشغول است که تحت لیسانس دفتر طراحی آنتوتونف روسیه است.
تدبیر24: ایران و روسیه قصد دارند هواپیمای جت دو موتوره از نوع تی یو ۲۰۴ بسازند.

پایگاه اینترنتی اچ سی آویاشن گزارش کرد، دفتر طراحی توپولوف در مسکو در نظر دارد جت دو موتوره از نوع تی یو 204 از سری اس ام را در ایران تولید کند.

هر دو کشور در تلاشند تا خود را از وابستگی به تجهیزات هوایی طراحی و تولید غرب برهانند.

روزنامه تایمز چاپ مسکو هم نوشت، این مساله در دیدار نمایندگان بازرگانی دو کشور در یازدهمین نشست شورای روابط بازرگانی ایران و روسیه در اوایل هفته جاری در تهران مطرح شد. این نشست در ابتدا بر روی توافق امضا شده در ماه اوت درخصوص نفت در مقابل کالا متمرکز شده بود که براساس آن روسیه روزانه 50 هزار بشکه نفت از صادرات نفت ایران را می خرد و در مقابل کالا، خدمات و تجهیزات به ایران می دهد.

مسئله فروش تی یو 204 روسی به ایران، در گذشته فاش شده بود و در آن موقع آمریکا از روسیه خواست که این توافق را برهم بزند چرا که معتقد بود بخشی از مالکیت معنوی موتورهای پی اس 90 ای 2 که بر روی این هوانورد نصب است، از شرکت آمریکایی پرات و ویتنی است.

ایران هم اکنون به ساخت ایران 140 در مجتمع صنایع هواپیما سازی هسا در اصفهان، مشغول است که تحت لیسانس دفتر طراحی آنتوتونف روسیه  است.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: