تدبیر24: هومن افشار اظهار کرد: خراسان رضوی دارای ظرفیتهای بسیاری در زمینه فناوری اطلاعات است، ولی بهرهبرداری مناسبی در این حوزه وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه کارآفرینی به معنای ایجاد کار خلاقانه مبتنی بر سود و به تبع آن اشتغالزایی است، افزود: متاسفانه نگاه به کارآفرینی در کشور صرفاً اشتغالزایی است و این امر سبب میشود تا بعضا جوایز کارآفرینی نصیب کسانی شود که بیشترین رانتخواری و اخذ تسهیلات بدون ضمانت اجرایی کافی را در کشور دارند.
افشار تصریح کرد: برخی به بهانهی اشتغالزایی تسهیلات با نرخ سود پایین دریافت میکنند و نقدینگی را از بانکها جذب میکنند اما در حقیقت زمینه بیکاری صدها هزار نفر را در کشور به وجود میآورند و هرساله به بهانههای واهی درخواست حمایت را از دولت دارند اما پرسش اصلی این است که اینگونه حمایتها تا کی و تا چند سال ادامه خواهد داشت؟ بنابراین نمیتوان این افراد را کارآفرین دانست.
این فعال بخش فنآوری اطلاعات با اشاره به اینکه در کشور ما تعریف کارآفرینی ایجاد اشتغال هر چه بیشتر است، عنوان کرد: صنعت IT به پرسنل زیادی نیاز ندارد بنابراین با رویکرد موجود در کشور این صنعت آنگونه که باید مورد حمایت قرار نمیگیرد و این در حالی است که پرسودترین صنعت در دنیا فنآوری اطلاعات است.
وی تاکید کرد: اختصاص منابع مالی به یک گروه و صنایع خاص در کشور نمیتواند شعار حمایت از شرکتهای دانش بنیان را تحقق بخشد، اما اقدامات اخیر دولت جدید نگاه متفاوتی به حمایت شرکتهای دانش بنیان را نشان میدهد.
افشار درباره چالشهای صنعت IT خاطرنشان کرد: نبود متولی واحد و نظم خاص برای صنعت IT در کشور یکی از مهمترین چالشهای این حوزه بوده، که سبب صدور بخشنامههای مغایر با قانون در این حوزه میشود و فعالیت شرکتها را محدود میکند.
این کارشناس حوزه آیتی افزود: سازمان همیاریها، سازمان فناوری اطلاعات شهرداری، اتحادیه کامپیوتر مشهد و سازمان نظام صنفی رایانهای خراسان رضوی متولی IT هستند و این تعدد متولی مشکلات زیادی را به وجود میآورد.
این کارشناس ارشد مدیریت اجرایی گفت: نبود حمایت بانکها و سرمایهگذاری اشخاص حقیقی و حقوقی به دلیل نگاه اشتباه مبنی بر کم سود بودن صنعت IT، یکی از دغه دغههای اصلی این صنعت است.
افشار با اشاره به اینکه دولت در این صنعت نقش حمایتی دارد اضافه کرد: پرداخت تسهیلات با سود بالا به شرکتهای نرمافزاری از سوی دولت و بانکها نشان از نگاه محتاطانه آنان به این صنعت است.
از اعمال قوانین نیز خبری نیست!این متخصص صنعت IT عنوان کرد: با توجه به اینکه قرار بوده مطابق قانون مصوب، شرکتهای نرمافزاری که از سازمان صنعت، معدن و تجارت پروانه بهرهبرداری دارند از معافیت مالیاتی برخوردار باشند، اما این قانون به دلایل متعدد از جمله آنکه شرکتهای نرمافزاری تولیدی محسوب نمیشوند، اجرا نمیشود.
وی بیان کرد: باید برای جمعآوری استعدادهای حوزه IT و فنآوری اطلاعات حوزهها و تشکلهایی به وجود آوریم و بستر و شرایط مناسبتری را برای پارک علم و فناوری ایجاد کنیم.
افشار تاکید کرد: انتخاب یک متولی واحد، پرداخت تسهیلات مالی، معافیت حق بیمه سهم کارفرما، کاهش بروکراسی و ایجاد زیرساخت مناسب برای تشکیل اتحادیهها از جمله مواردی بوده که می تواند به شکوفای این صنعت پرسود دنیا کمک کند.
در کشورهای پیشرفته شرکتهای فعال در حوزه IT نه تنها از حمایتهای دولتی استفاده نمیکنند بلکه ترجیح میدهند که خود و به تنهایی نسبت به تولید، بازاریابی و فروش محصولاتشان گام بردارند اما در کشور ما نه تنها حمایتی وجود ندارد بلکه زمینه رشد چنین شرکتهایی اساساً با وجود مشکلات و قوانین متعدد و دست و پاگیر ریشه کن میشود.