ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۳۶۳۵
تاریخ انتشار: ۲۶ شهريور ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۶

افزایش اختیارات وزیر امور خارجه

تغيير و تحولات در وزارت خارجه در مقاطع زماني متفاوتي صورت گرفته است. براي مثال معاونت اقتصادي در دوره‌يي تشكيل شد و مباحث اقتصادي از معاونت‌هاي منطقه‌يي وزارت خارجه جدا شد و زيرنظر معاونت اقتصادي رييس‌جمهور قرار گرفته بود.

تدبیر24: بار دوم معاونت اقتصادي منحل شد و مباحث اقتصادي به معاونت‌هاي منطقه‌يي برگشت داده شد. اصل اختلاف نظر در اين بود كه يك مسوول منطقه‌يي در سطوح معاونت و مديركل‌هاي وزارت خارجه بايد پرونده يك كشور را به‌طور كامل در اختيار داشته باشند تا از همه ابزارهاي ديپلماسي سياسي، فرهنگي، اقتصادي بهره‌مند شوند و سياست كشور نسبت به آن كشور مد نظر تعقيب كنند.

جدا شدن معاونت اقتصادي وزارت خارجه و واگذاري آن به رياست‌جمهوري، بهره‌گيري از افراد متخصص و متبحر در اين حوزه بود به نحوي كه در مقطعي اين امور به آقاي دكتر عادلي واگذار شد اما آقاي احمدي‌نژاد همه اين مقولات را به اين دليل كه يك فضاي جديدي در مناسبات منطقه‌يي و بين‌المللي شكل گرفته بود، كنار گذاشت و معاونت بين‌الملل را در رياست‌جمهوري ايجاد كرد تا بتواند روابط اقتصادي و سياسي با برخي كشورها كه روابط ويژه‌يي با ايران داشتند را افزايش دهد و هم آنكه تحريم‌هاي ضد ايراني را دور بزند. معاونت بين‌الملل در جهت يافتن راهكارهايي براي عبور از تحريم‌ها راه‌اندازي شد و جدا از كشورهايي نظير چين، ونزوئلا و هند كه خريدار عمده نفت ايران بودند بقيه كشورها كمتر مورد نظر اين معاونت قرار گرفت و فعاليت‌هاي تخصصي و سرمايه‌گذاري دراز مدت در اين معاونت خيلي مورد توجه قرار نگرفت.

معاونت بين‌الملل رياست‌جمهوري در مقاطعي و با برخي از كشورها توانست به موفقيت‌هايي دست يابد اما با توجه به تنوع كارها اين معاونت كه عمدتا براي عبور از بحران‌ها و دور زدن تحريم‌ها راه‌اندازي شده بود، نمي‌توانست به بقيه بخش‌ها و حوزه‌ها رسيدگي كند به نحوي كه كشور همچنان نيازمند سرمايه‌گذاري در خارج از كشور و تنظيم يك اقتصاد پويا و منسجم در بخش‌هاي مختلف است و نمي‌شود كار اقتصادي با جهان را صرفا در حد واردات و صادرات تعريف كرد. به نظر مي‌آيد وزارت خارجه از موضوع انحلال معاونت بين‌الملل رياست‌جمهوري رضايت زيادي داشته باشد. اختيارات وزارت خارجه افزايش پيدا مي‌كند و مي‌تواند به اين ترتيب در تنظيم روابط با كشورها از همه ظرفيت‌ها و ابزارها و اهرم‌ها استفاده كند و با ديد بلندمدت‌تري، برنامه‌ريزي داشته باشد. از سوي ديگر افزايش سرمايه‌گذاري خارجي در ايران يكي از مهم‌ترين كارهايي است كه وزارت خارجه مي‌تواند پيگير آن باشد و تشكيل معاونت اقتصادي در اين زمينه بسيار مي‌تواند به دستگاه ديپلماسي كمك كند. در همين راستا مديريت‌هاي منطقه‌يي وزارت خارجه مي‌توانند هماهنگي و كمك‌هاي بسياري را با دولت داشته باشند.

*
صباح زنگنه كارشناس ارشد وزارت خارجه

منبع:

آفتاب

بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: