تدبیر24: «نسرین علیزاده» اظهار کرد: هر چه میزان مصرف قند، نمک و چربی در برنامهی غذایی افراد کمتر باشد احتمال ابتلا به بیماریهای مختلف کاهش مییابد.
وی ادامه داد: احتمال ابتلا به دیابت، پرفشاری خون، بیماریهای قلبی و عروقی، گوارش و انواع سرطان با مصرف زیاد این سه ماده مضر افزایش مییابد.
علیزاده با تأکید بر ضرورت مصرف غذاهای مقوی و مغذی به جای غذاهای آماده، کنسروی و فرآوری شده، گفت: مواد غذایی نظیر سوسیس و کالباس، کنسروها، کمپوتها، آبمیوههای صنعتی و انواع خوراکیها و شیرینیهایی که در کارخانجات صنایع غذایی تولید میشود از انواع افزودنیها و مواد نگهدارنده تهیه شده که حاوی مقادیر زیادی شکر، نمک و روغن است.
وی افزود: در تهیهی فستفودها و محصولاتی نظیر سوسیس و کالباس، حتی اگر از مرغوبترین مواد اولیه استفاده شده باشد، بهعلت آن که مقادیر زیادی نمک و چربی وجود دارد، سلامت انسان را به طور جدی به خطر میاندازد.
علیزاده خاطرنشان کرد: با پرهیز از مصرف قند و شکر، نمک و چربی و استفاده از غلات کامل و سبوسدار، مرغ و ماهی، سبزیها و میوههای تازه، مقادیر مناسب از روغنهای سالم گیاهی نظیر آفتابگردان، کنجد، زیتون و ذرت و ماست و پنیر کم چرب، سلامت خود را حفظ کنید.
وی یادآور شد: اثر نمک بر فشار خون بهعلت وجود عنصر سدیم است و در افرادی که سطح سدیم خون بالا و پتاسیم پائین است خطر افزایش فشار خون که عامل بیماریهای قلبی عروقی و سکته است، وجود دارد.
علیزاده گفت: سدیم در غذاهای فرآوری شده نظیر نان، گوشتهای فرآوری شده، چیپس و پفک و انواع سس وجود دارد.
وی ادامه داد: افزایش مصرف پتاسیم به حد مجاز فشار خون را تا حدی کاهش میدهد و منابع غذایی پتاسیم شامل انواع مغزها(گردو، بادام، پسته، سبزیجات و میوههایی نظیر خرما، موز و حبوبات است.
علیزاده خاطرنشان کرد: ورم، سرطان معده، پرفشاری خون، سکتههای قلبی عروقی و آسم از عوارض و عواقب جبرانناپذیر مصرف زیاد نمک است.
وی با بیان اینکه نمک مصرفی باید به میزان مناسب و از نوع تصفیهشدهی یددار باشد، گفت: هنگام خرید نمک به جملهی «نمک یددار تصفیه شده» بر روی بستهبندی دقت کنید و از خرید هر گونه نمک بدون استانداردهای نمک خوراکی یددار با عنوانهای «صادراتی صنعتی» و یا «نمک دریا» به شدت خودداری کنید.
علیزاده خاطرنشان کرد: برای حفظ ید در نمک، باید آن را دور از نور، رطوبت و درون ظرف در بستهی سفالی یا شیشهای، چوبی و پلاستیکی با رنگ تیره نگهداری کرد.
به گزارش ایسنا، مسئول بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی خاطرنشان کرد: برای حفظ ید، نمک باید در انتهای پخت به غذا اضافه شود.
علیزاده گفت: لیموترش، آب نارنج و سبزیهای معطر سه جایگزین مفید و مناسب به جای نمک است.
وی اظهار کرد: برای پیشگیری از بیماریهای قلبی عروقی و افزایش فشار خون باید از مصرف زیاد نمک خودداری و برای بهبود طعم غذا از جایگزینهای مواد غذایی استفاده کرد.
مسئول بهبود تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسانشمالی افزود: پرهیز از مصرف مواد غذایی نظیر خیار شور، انواع چیپس و پفک، شوریها، ماهی دودی، سوسیس و کالباس، غذاهای پرچرب در پیشگیری از افزایش فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی موثر است.
علیزاده خاطرنشان کرد: افرادی که محدودیت مصرف نمک دارند، باید از مصرف مواد حاوی جوششیرین بهعلت مقادیر فراوان سدیم به شدت خودداری کنند.