ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 21
کد خبر: ۳۷۴۴۳
تاریخ انتشار: ۲۰ مهر ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۸

جامعه پذیرای بیکاری تک‌رقمی نیست

شیوه­های استخراج آمار و جمع‌آوری اطلاعات بخشی و تخصصی، اعتنا و اتکا به آمار در مراکز آمار را افزایش دهیم. دوم اینکه چون نرخ بیکاری در زنان، جوانان و...
تدبیر24: آمارهایی که از سوی مراکز رسمی مخصوصا مرکز آمار درخصوص اشتغال و بیکاری اعلام
می­شود، همخوانی با واقعیت­های بازار کار ندارد و این نوع آمارهای اعلامی ممکن است ناشی از اختلاف‌نظر‌های فنی یا ناشی از کاربرد روش­های متفاوتی باشد که مرکز آمار به کار می‌گیرد. البته این مسئله به ضعف آماری در کشور ما برمی‌گردد. مراکز رسمی آمار کشور از قبیل مرکز پژوهش­های مجلس هم به این آمار انتقاد دارند. حتی مراکز پژوهش­های دانشگاهی نظری متفاوت از مرکز آمار دارند. اولین دیدگاه این است که با بازنگری در
شیوه­های استخراج آمار و جمع‌آوری اطلاعات بخشی و تخصصی، اعتنا و اتکا به آمار در مراکز آمار را افزایش دهیم. دوم اینکه چون نرخ بیکاری در زنان، جوانان و  فارغ التحصیلان بسیار بالاست نمی­توانیم، بپذیریم که نرخ بیکاری عمومی در کشور ما تک‌رقمی شده است. چون هم‌اکنون نرخ بیکاری جوانان 15 تا 25 سال بیش از 25 درصد، در زنان بیش از 40 درصد و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی حدود  30 درصد است. این موارد تا حدودی نرخ عمومی بیکاری را زیر سوال می­برد. از طرفی کشور با مشکلات دیگر از جمله رکودی روبه‌روست که بر بازار حاکم شده است  و همچنین تعطیلی بنگاه­های کوچک را شاهد هستیم. از همه مهم‌تر دولت برنامه­ای برای کاهش بیکاری در کشور ارائه نکرده است؛ در چنین حالتی نمی­تواند مدعی شود که نرخ بیکاری با یک وضعیت رکود شدید و عدم برنامه خاص کاهش پیدا کرده است. بنابراین مجموعه­ این عوامل نشان می­دهد که جامعه پذیرای نرخ بیکاری تک‌رقمی نیست. چراکه شرایط به‌گونه­ای نیست که بتوان چنین آماری را پذیرفت. با توجه به اینکه آمار بیکاری از سن جمعیت فعال استخراج می­شود، باید سوال جدی از مرکز آمار پرسید که چرا با وجود اینکه جمعیت ما دوران رشد را می­گذراند و حتی ممکن است تا سه چهار سال آینده هم این وضعیت را در کشور داشته باشیم؛ به‌طوری که از سال  گذشته و تا کنون بیش از یک میلیون کارجو در بازار کار کشور داشتیم؛دلایل کاهنده بودن جمعیت فعال در کشور چیست و این پرسش جدی از مرکز آمار است که چرا مرکز آمار طی چند سال اخیر جمعیت فعال کشور را کاهنده اعلام می­کند. هم‌اکنون اعتقاد بر این است که جمعیت فعال کشور بیش از 26 میلیون نفر است . این درحالی است که مرکز آمار مدعی است که جمعیت زیر 23 میلیون نفر است. اینجا محل اختلاف اصلی است که آنها مشارکت مردم و گروه‌های مختلف در حوزه­ اقتصادی را به‌عنوان جمعیت فعال محاسبه می­کنند و روز‌به‌روز آن را کاهنده اعلام می­کنند. این باعث شده که جمعیت بیکار از مجموع جمعیت فعال کاهش پیدا کند. درصورتی که ما جدی­ترین گروه­ها را درخصوص کارجویان شامل جوانان، زنان، فارغ‌التحصیلان دانشگاهی داریم، به‌گونه­ای که اتفاقا زنان طی چند سال گذشته به صورت خیلی جدی‌تر و فزاینده­تر به عنوان کارجو در کشور ما مطرح شده­اند.
* کارشناس بازار کار
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: