تدبیر24: فیاض زاهد -روحانی در برخورد با بورسیههای غیرقانونی جدی است این را فیاض زاهد در تحلیل صحبتهای دیروز روحانی به ندای ایرانیان میگوید. دکتر حسن روحانی دیروز در خصوص وضعیت بورسیهها گفت: «یک بار وزیری را معرفی کردهایم، گفتند رای اعتماد نمیآورد و ما گفتیم اهلا و سهلا، پس ما فرد دیگری را به عنوان سرپرست معرفی کردیم و گفتند او را به مجلس معرفی نکنید که رای نخواهیم داد. باز هم گفتیم اهلا و سهلا. پس سومی را معرفی کردیم و رای اعتماد گرفت، اما در کمتر از یک سال یعنی حدود ۹ ماه به قضاوت رسیدند که باید کنار برود.» در همین رابطه سایت «ندای ایرانیان» گفتگویی با دکتر فیاض زاهد استاد دانشگاه و صاحبنظر سیاسی انجام داده که در ادامه میخوانید:
رئیس جمهور میگوید که عزماش برای برخورد با بورسیههای غیر قانونی جدی است. آیا شما این موضع جدی رئیس دولت را صحیح میدانید؟
وقتی که مجلس شورای اسلامی با وزیر علوم آن برخورد ناشایست و بهتر بگویم سیاسی و جناحی را انجام داد، به نظر من برخورد آقای روحانی با قضیه بورسیههای غیر قانونی کاملا درست است.
مسئله این نیست که برخورد آقای روحانی درست است یا غلط. سوا من این است که آیا حسن روحانی میتواند با بورسیههای غیرقانونی مبارزه کند؟
روحانی و دولتش اراده برخورد با بورسیههای غیر قانونی را دارد. اما باید در نظر داشت که حجم تخلفات بسیار بالا و غیر قابل باوری در دوره وزارت علوم دولتهای نهم و دهم رخ داد. عاملش هم دیدگاه احمدینژاد و تیم همراه او نسبت به علم بود. وقتی احمدینژاد در جلسه رای اعتماد و استیضاح کردان، مدارک علمی را کاغذ پاره خواند باید هم منتظر چنین فاجعهای مینشستیم.
برای عبور از این بحران دولت باید چه کاری انجام دهد؟
دولت شجاعت برخورد با تخلفات گذشته را دارد. مجلس و نمایندگان هم شجاعت خود را اثبات کنند. برای عبور از رکود علمی کشور دانشگاهها باید پیش قدم شوند. برخی لابیهای خاص سیاسی که موجب شد رشد علمی کاذب در کشور پدید آید و مهمترین دلیل رکود بود. دولت هم با انتخاب نجفی و ایستادن تا استیضاح وزیر سابق بر وعده خود نشان داد که ثابت قدم است.
یعنی معتقدید دولت همچنان بر مسیر مبارزه با فساد دروزارت علوم گام برمی دارد و میتواند این مسیر را ادامه دهد؟
بله. بورسیههای غیرقانونی و اضافه شدن افراد غیر علمی و ضعیف به دانشگاه و هیئت علمی تخلفات بزرگی بودند که نمیتوان از آن گذشت. تخلفات دولت احمدینژاد دلیل دیگری نداشت جز تفکرات این دولت. وقتی به اعضای هیئت علمی برنج روغن میدادند و اوج درخواستهای هیئت علمی را مسافرت و پول ارزیابی میکردند، باید هم شاهد چنین فجایعی باشیم. مقصر این فاجعه نمایندگانی بودند که چشم خود را بر واقعیات موجود در دانشگاهها بستند و هنوز هم میبندند.
یعنی با این ترکیب مجلس، دولت یازدهم نمیتواند کاری انجام دهد؟
چرا نتواند.
مجلس چندان همراه نیست. دولت چه کار باید بکند؟
مجلس همراه باشد یا نباشد دولت میخواهد به بورسیهها و هیات علمیهای غیرقانونی واکنش نشان داده و متخلفان را از دانشگاه بیرون کند. دولت باید برای حفظ حیثیت و اعتبار دانشگاه چنین کاری را انجام دهد.
این کار برای دولت هزینه دارد. استیضاح وزیر علوم یکی از آن هزینهها بود؟
رئیس جمهور نشان داد که هر هزینهای را پذیرفته است و از این به بعد هم خواهد پذیرفت. بنابراین برخورد با دولت چندان فرقی در ماجرا ایجاد نمیکند. مقصر اصلی وضعیت بورسیههای غیرقانونی، مجلس است. برخی از نمایندگان متاسفانه از وضعیت گذشته منتفع شدند. دولت دارد در حیاط خلوت برخی از سوء استفاده کنندگان گام بر میدارد. دولت باید این حیاط خلوت سوء استفاده کنندگان را بر هم بزند.