تدبیر24: «تلاش برای مذاکره از طریق رسانهها به جای میز مذاکره و بیان علنی مطالبات سیاسی بخصوص چنانچه با زیاده خواهیهای غیر منطقی همراه باشد، نه تنها کمکی به پیشبرد مذاکرات و رسیدن به توافق نهایی تا قبل از موعد مقرر نمیکند، بلکه مسیر دشوار فعلی را هرچه سختتر و ناپیمودنیتر مینماید» این را عباس عراقچی در پاسخ به اظهارات اخیر وندی شرمن گفت. هر چند کارشناسان بر این باورند که دو طرف برای رسیدن به توافق آمادگی کامل را دارند اما برخی هم بر این مساله تشکیک وارد کردهاند. محمد علی سبحانی سفیر اسبق ایران در لبنان و اردن به ندای ایرانیان میگوید: «آنچه که در رسانهها منتشر میشود گمانه زنی است. چه بسا مسائلی که از نظر رسانهها حل شده تلقی میشود اصلا مورد بحث هم نباشند. به هر حال همه میدانند که مذاکرات محرمانه است.»
بحث بر سر رفع تحریمها و یا موضوع تعداد سانتریفیوژها، مهمترین جدال داخلی مذاکره کنندگان در ایران و آمریکا است. به نظرشما مذاکرات چگونه به سرانجام میرسد؟
آنچه امروزاکثر کارشناسان معترف هستند، تصمیم جدی دو طرف برای رسیدن به نتیجه است و اینکه به یک معنا آنها تلاش میکنند تا به توافق خوب دست پیدا کنند. اگر هر ناظر بیطرفی به سخنان رئیس جمهور در مجمع عمومی سازمان ملل بنگرد بیتردید به این نکته پی خواهد برد که دو طرف تلاش میکنند که به سالها بحران غیر ضرور پایان دهند. رئیس جمهور در برنامهها و سخنرانیهای خود با صراحت از توافق در دسترس و از به نتیجه رسیدن مذاکرات صحبت میکنند. با توجه به اظهارات دو طرف و واقعیات موجود به نظر میرسد که رسیدن به توافق در موعد مقرر یعنی ۳ آذر چندان دور از دسترس نیست. اما در مورد دلایل اختلاف یا آنچه که گفته میشود توافق شده است، آنچه که در رسانهها منتشر میشود گمانه زنی است. آنچه که در رسانهها منتشر میشود گمانه زنی است. چه بسا مسائلی که از نظر رسانهها حل شده تلقی میشود، اصلا مورد بحث هم نباشند. به هر حال همه میدانند که مذاکرات محرمانه است. صرفا و تنها مواردی که قطعی میشوند از سوی دو طرف اعلام میشوند. بنابراین من ترجیح میدهم وارد این بخش از گمانه زنیها نشوم.
بر اساس چه اطلاعاتی معتقدید که توافق میان ایران و ۶ کشور مذاکره کننده در دسترس است و تا ۳ آذر ماه این اتفاق خواهد افتاد؟
البته نباید فراموش کرد که گفتوگوهای نسبتا طولانی و سختی پیش روی مذاکره کنندگان است. به عقیده من مذاکرات فعلی دور آخر تصمیم گیری طرفین است و در نهایت ۳تا قبل از پایان آذر دو طرف سعی میکنند به جمع بندی نهایی برسند. احتمال دارد در ساعتی نزدیک به ساعت پایانی مذاکرات مذاکرات به نتیجه برسد.
یعنی معتقدید اختلافاتی که هر دو طرف به آن اشاره میکنند، قابل حل است؟ یا به تعبیری دیگر به زودی حل خواهند شد؟
معتقدم بیش از این بحث کردن بر سر جزییات برای ما فایده ندارد. هیچ کس نمیتواند اطلاعاتی قابل استناد و محکم از روند مذاکرات ارائه دهد. این مذاکره کنندگان هستند که میتوانند راجع به مسائل حل شده و نشده صحبت کنند. آنچه که من اطلاع دارم از نوع برخورد هر دو طرف ۵+۱ و ایران است که با توجه به آن متوجه میشوم که بخش عمده توافق صورت گرفته است.