تدبیر24: اواخر سال 1377 بود که بحث حفر 3 چاه آب برای تأمین آب مجتمع پالایشگاه گاز ایلام بر سر زبان اهالی دهستان "سراب" ایوان افتاد که نگرانی کشاورزان و مردم منطقه را برانگیخت و همه مردم اظهار نگرانی کردند که زمینهای کشاورزی که منبع درآمد آنها هستند کم آب و یا بیآب میشوند و تهدیدی برای منطقه هستند، ولی با وجود همه این نگرانیها 3 چاه در دامنه کوه "شیرزول" منطقه سراب ایوان حفر شد که رفتهرفته و بعد از گذشت چند سال از آن اراضی کشاورزی منطقه را با خشکیای نسبی مواجه کرد.
این مشکل ریشه در مکانیابی غیرکارشناسی این طرح دارد و گویا مسئولان آن زمان استان در تلاش بودهاند بدون توجه به عواقب این طرح مجوز احداث پالایشگاه گاز را بگیرند و انتقاد اهالی در فضای نامهنگاریهای اداری گم شد و امروز کم نیستند اراضی را که به واسطهی آن طرح دیمی شدند.
آب این چاهها از طریق 20 کیلومتر خط انتقال به پالایشگاه گاز ایلام منتقل میشود که روزانه بین 1500 تا 2000 متر مکعب آب از این چاهها استخراج میشود.
یکی از اهالی دهستان "سراب" گفت: مردم منطقه در آن زمان خیلی به احداث و حفر این چاهها اعتراض کردند ولی دادشان به جایی نرسید چراکه نگران کشاورزی و کسبوکارمان بودیم و به هر جا که مراجعه میکردیم میگفتند که پیگیری میکنیم، درست میشود و نگران نباشید.
«علی مهدیان» معاون فرماندار ایوان دراینباره اظهار کرد: سالهای آخر فرمانداری آقای « ریاض خیتال» و اوایل تصدی آقای قیصوری در سالهای 77 و 78 بود. زمانی که بحث احداث پالایشگاه گاز در ایلام مطرح شد در هیئت دولت با آن مخالفت میشود، چراکه مشکل تأمین آب این مجتمع بزرگ صنعتی قابلتوجه بوده است، ولی برای ایجاد صنعتی فراوان در استان محرومی چون ایلام با وجود اینکه این پالایشگاه توجیه اقتصادی را خیلی مدنظر نداشت و آب منطقهای غرب را مأمور تأمین آب این پالایشگاه کردند.
وی ادامه داد: در راستای انجام این مأموریت با توجه به وضعیت مساعد آبهای زیرزمینی دامنههای کوه "شیر زول" در منطقه سراب ایوان برای اجرای این طرح انتخاب شد.
مهدیان تأکید کرد: در آن زمان مانند امروز مشکل آب نداشتیم و وضعیت آب خیلی خوب بود ولی با این وجود بازهم مردم منطقه "هلشی" ایوان و کشاورزان منطقه با تهیه طوماری و امضاء آن مخالفت خود را با حفر این چاهها در دامنههای شیرزول اعلام کردند.
وی بابیان اینکه سیاست دولت در آن زمان آن گونه بود که احداث پالایشگاه گاز در منطقه چوار نیازمند تأمین آب است و این آب هم از بخت بد مردم روستای سراب ایوان از آنجا تأمین شد، تصریح کرد: قرار شد سد "گلال" در منطقه چوار برای تأمین آب پالایشگاه گاز در بلندمدت احداث شود که تاکنون اجرایی نشده است.
معاون فرماندار ایوان و بخشدار مرکزی اسبق این شهرستان تصریح کرد: منابع آبهای زیرزمینی جزء منابع تجدید ناپذیر هستند و کاهش سطح آبهای زیرزمینی نیز بر روی این چاهها تأثیر گذاشته و با کاهش سطح آنها مواجه شدهایم.
وی تأکید کرد: کمبود آب منطقه و خشکیدگی جنگلهای شیرزول از نتایج این طرح در منطقه است.
مهندس«غلامرضا بانپروری» مدیر مطالعات آب منطقه ای استان به خبرنگار ایسنا گفت: در منطقه سراب ایوان 3 حلقه چاه آب آهکی برای تامین آب شرب و صنعت پالایشگاه گاز ایلام حفر شد.
وی ادامه داد: چاه S1 با عمق 180 متر و سطح برخورد آب در 25 متری و آب دهی 18.5 لیتر در ثانیه که در سال 84 آزمایش پمپاژ شده است.
مدیر مطالعات آب منطقهای ایلام با بیان اینکه چاه S2 با عمق 180 متر و سطح برخورد آب در 20 متری و آب دهی 21 لیتر در ثانیه که در سال 84 آزمایش پمپاژ شد، تصریح کرد: چاه S3 با عمق 196 متر و سطح برخورد آب در 45 متری و آب دهی 8.5 لیتر در ثانیه که در سال 82 آزمایش پمپاژ شده است.
بانپروری ادامه داد: چاه S1 به آب و فاضلاب ایوان برای شرب مردم شهر و ورود به شبکه شهری تحویل داده شد.
«محمدتقی رشیدی» مدیر روابط عمومی آب و فاضلاب شهری استان ایلام نیز گفت: از 3 حلقه چاه حفر شده در منطقه سراب ایوان که برای تأمین آب مجتمع پالایشگاه گاز ایلام یکی در سال 91 تحویل آب و فاضلاب شهری استان شد که برای تأمین آب شرب شهر ایوان مورد استفاده قرار گرفت و در اوایل تحویل این چاه 12 لیتر آب در ثانیه استخراج میشد که متاسفانه با کاهش سطح آبهای زیرزمینی میزان دبی آب به 5 لیتر آب در ثانیه رسیده است.
«ملکی» مدیر روابط عمومی پالایشگاه گاز ایلام نیز اظهار کرد: لولههای مورد استفاده در پالایشگاه گاز 2 جداره هستند که جداره داخلی مواد گازی و جداره بیرونی از طریق بخار آب لوله را محافظت و خنک میکند.
قسمت عمده مصرف آب چاههای منطقه سراب ایوان در پالایشگاه صرف عملیاتهای فرآیندی پالایشگاه و بخشی از آن نیز صرف آبیاری چمنهای محوطه پالایشگاه میشود و با توجه به اینکه پالایشگاه بدون آب یعنی توقف فرآیند کاری مجتمع، پس این کار کارشناسی شده است.