آموزش کودکان برای فردای بهتر سرزمین

آموزش کودکان برای فردای بهتر سرزمین

شینا انصاری - روز جهانی و هفته ملی کودک فرصتی است برای پرداختن به دغدغه‌ها، مشکلات، بحران‌ها، علاقه‌مندی‌ها و حقوق کودکان، این جوانه‌های زندگی و امیدهای آینده. کودکان در نقاط زیادی از دنیا در حالی اولین قربانی سیاست، فقر، خشونت و جنگ هستند
جهان در آستانه‌ی بازچینش رقابت

جهان در آستانه‌ی بازچینش رقابت

محمدمهدی محمدی-رقابت‌پذیری در سال ۲۰۲۵ تنها یک رتبه‌بندی نیست، بلکه نمایی است از آنچه جهان به سمتش می‌رود: ثبات، شفافیت، و هوشمندی سیاست. کشورمان اگر بخواهد سهمی در آینده اقتصادی جهان داشته باشد، باید نه‌تنها در زمره بازیگران مهم این تغییر جهانی و همکار در سازمان های جدید بین اللملی قرار بگیرد، بلکه باید طراح مسیر خود با پایبندی به موازین و استراتژی های خود باشد. مسیری که از درون طراحی، اصلاح و اجرا می‌شود، نه از بیرون تحمیل.
چهارشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۴ - 2025 November 05
کد خبر: ۴۱۲۸۴
تاریخ انتشار: ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۲۷

خودمراقبتی با کاهش مصرف نمک

یک کارشناس تغذیه گفت: مصرف نمک در ایران دو تا سه برابر مقدار توصیه شده سازمان‎جهانی بهداشت است.
تدبیر24: عاطفه فلاح در منطقه لرستان، بیان کرد: حداکثر مقدار مصرف نمک، روزانه پنج گرم است، در واقع این مقدار نمک، میزان سدیم مورد نیاز روزانه بدن را تأمین می‎کند.

وی ادامه‌داد: نمک دارای ماده مؤثر سدیم است که یکی از موادمغذی مورد نیاز برای سوخت ‎و ساز موادغذایی در بدن، انتقال پیام‎های عصبی و کارکرد صحیح عضلات است.

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت‎ودرمان سلسله افزود: سدیم به مقدار محدود مورد نیاز روزانه بدن بوده و مصرف متعادل آن لازم است و در برخی شرایط مانند اسهال و استفراغ یا فعالیت شدید بدنی و هوای گرم نیاز بدن به املاح، بویژه سدیم به علت از دست رفتن مایعات بدن افزایش می‎یابد.

وی خاطرنشان کرد: در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه‎ها هم سالم بوده و عملکرد خوبی داشته باشند مشکلی ایجاد نمی‎شود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و موادغذایی شور مشکلاتی از جمله فشارخون بالا، سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و ادم یا ورم در فرد ایجاد می‎شود.

فلاح تصریح‌کرد: درحقیقت همه این عوارض ناشی از مصرف زیاد نمک است. باید توجه داشت که سدیم علاوه بر نمک، به طور طبیعی تقریبا در تمام موادغذایی وجود دارد. بنابراین میزان نمکی که به غذا اضافه می‎شود باید در حداقل مقدار(کمتر از سه گرم) باشد.

وی تأکید کرد: نکته قابل توجه دیگر این است که همان مقدار بسیار کم نمک نیز فقط باید از نوع تصفیه‎شده یددار باشد.

وی یادآوری کرد: نگهداری و ذخیره نمک یددار به مدت طولانی (بیش از یکسال) موجب از دست رفتن بخشی از ید آن می‎شود.

این کارشناس تغذیه توصیه کرد که برای حفظ ید، نمک را دور از نور و رطوبت و در ظرف دربسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و شیشه‎های رنگی و تیره نگهداری کرد و برای اضافه کردن آن به غذا در زمان طبخ، نمک را در انتهای پخت اضافه کرد تا ید آن در حداکثر مقدار حفظ شود.

وی گفت: هنگام خرید نمک همواره باید به وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت روی بسته‎بندی نمک‎ها توجه شود. فقط نمک‎هایی قابل مصرف و مجاز هستند که شماره پروانه ساخت روی بسته‎بندی آن‎ها درج شده باشد.

فلاح تأکید کرد: دقت کنید که عبارت "نمک یددار تصفیه شده" روی بسته‎بندی نمک درج شده باشد و از خرید هرگونه نمک با عنوان "صادراتی صنعتی" که مصرف خوراکی ندارد یا "نمک دریا" که ید کافی ندارد و تصفیه نشده است، خودداری کنید.

کارشناس تغذیه شبکه بهداشت‎ و ‎درمان سلسله توصیه کرد: برای پیشگیری از افزایش فشارخون و بیماری‎های قلبی، بهتر است میزان نمکی که هنگام پخت به غذا اضافه می‎کنید را کاهش دهید، برای اجتناب از مصرف بی‎رویه نمک، سر سفره از نمکدان استفاده نکنید، غذاهای کنسروشده و بسیاری از موادغذایی بسته‎بندی شده و آماده دارای مقادیر زیادی نمک هستند، به همین دلیل مصرف این نوع موادغذایی را محدود کنید و مصرف غذاهای شور مانند آجیل شور، چیپس، انواع شور نظیر خیارشور، سوسیس، کالباس و غذاهای کنسروی را کاهش دهید.

فلاح خاطرنشان کرد: مهمترین منابع دریافت نمک در رژیم‎غذایی عبارتند از نمک آشپزخانه و سفره، انواع غذاهای آماده مانند سوسیس، کالباس، پیتزا، انواع تنقلات شور مانند چیپس، پفک، چوب‎شور، لبنیات شور مانند پنیر، دوغ و کشک پرنمک، انواع شور مانند خیار شور، کلم شور و انواع ترشی‎ها.

وی تأکید کرد: بهتر است به جای نمک از چاشنی و طعم‎دهنده‎هایی مانند سبزی‎های معطر(آویشن، ریحان، ترخون، نعناع، مرزه)، آبلیمو، آبغوره، آب نارنج و سرکه برای معطر و دلپذیرترکردن غذا استفاده کرد.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: