ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
سه‌شنبه ۳۱ تير ۱۴۰۴ - 2025 July 22
کد خبر: ۴۱۶۰۰
تاریخ انتشار: ۰۸ آذر ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۵

راه‌های جبران کسری احتمالی بودجه

عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران گفت: علی القاعده کسری بودجه از طریق اخذ بیشتر عوارض و مالیات جبران می‌شود؛ بنابر این به طور کلی در شرایط فعلی کسری احتمالی بودجه را می توان از طریق شناسایی دقیق‌تر مودیان مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و فروختن ارز مازاد جبران کرد.
تدبیر24: سید کاظم دوست‌حسینی در پاسخ به اینکه تاثیر کاهش اخیر قیمت نفت بر بودجه و احتمال کسری بودجه اظهار کرد: به صورت کلی نوسانات قیمت نفت بر بودجه تاثیرگذار است. ولی نگاه دولت این بوده که برای تامین بودجه جاری کشور اتکا به درآمدهای نفتی را کاهش دهد و برافزایش درآمدهای داخلی بخصوص مالیات تمرکز بیشتری کند. بنابراین با برنامه‌های در نظر گرفته شده دچار کسری بودجه به دنبال افت قیمت نفت نخواهیم شد.

وی با بیان اینکه دربحث درآمدهای ارزی که شامل صادرات نفتی و غیرنفتی است، درسال‌های اخیر درآمد مازاد برمصرف داشتیم، افزود: در سال‌های 1389 و 1390 که به طور میانگین 45 میلیارد دلار درآمد صادرات غیر نفتی و حدود 80 میلیارد دلار درآمد حاصل از صادرات نفتی داشتیم، مجموع کل مصارف ارزی کشور کمتر از 80 میلیارد دلار بود؛ بنابراین همیشه در این سال‌ها بین 20 تا 40 میلیارد دلار مازاد داشتیم.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه درحال حاضر به خاطر تحریم و بلوکه شدن پول‌ها، بعضا محدودیت دراستفاده ازدرآمدهای حاصل از صادرات را شاهد بوده ایم، بیان کرد: با توجه به مازاد ارزی از باب مصارف ارزی دچار کمبود نیستیم و دولت می‌تواند در صورت کسری بودجه ریالی بجای چاپ اسکناس و ایجاد بدهی به بانک مرکزی با فروش ارز مازاد این کسری را جبران ‌کند.

دوست حسینی ادامه داد: بنابراین از نظر تئوری و در چارچوب کلی ممکن است کاهش قیمت نفت در کسری بودجه اثر بگذارد ولی در عمل با توجه به موقعیت اقتصادی کشور و شرایط جدید بوجود آمده در نظام مالیاتی و افزایش درآمدهای مالیاتی شاید خیلی مساله کسری بودجه را شاهد نباشیم، مضافا اینکه دولت می تواند بخشی از ذخیره ارزی را تبدیل به ریال کند.

وی با بیان این‌که طبق اعلام دولت در پایان سال گذشته هیچ اسکناسی برای جبران کسری بودجه چاپ و اضافه نشده و ارز زیادی نیز فروخته نشده است، تاکید کرد: در حال حاضر به لحاظ توازن درآمد و هزینه‌های ارزی نیز کسری نداریم و علیرغم افت قیمت نفت با مشکل خاصی مواجه نیستیم.

عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه حداقل درآمدهای ارزی صادرات غیر نفتی 35 میلیارد دلار پیش بینی می‌شود که به خاطر برخی مسائل نسبت به گذشته اندکی افت کرده است، گفت:‌ اگر حداقل درآمدهای ارزی صادرات غیر نفتی 35 میلیارد دلار در نظر گرفته شود، در اینصورت با احتساب 30 درصد کاهش در قیمت نفت باز هم می توانیم انتظار داشته باشیم که درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت نیزحداقل 50 میلیارد دلار و مجموع درآمدهای ارزی به 85 میلیارد دلار بالغ شود که برای مصارف ارزی کاملا کفایت می‌کند و ممکن است مازاد نیزداشته باشیم.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: