تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

تهديدهاي پيش روي دولت پزشکیان

جهانبخش خانجانی» جريان اصلاحات كه در تداوم حركت تاريخي ملت ايران در انقلاب مشروطه، انقلاب شكوهمند اسلامي و حماسه بزرگ دوم خرداد همچنان بر مشي اصلاحي و رفرميستي خود تاكيد و اصرار دارد
اتحاد مثلث!

اتحاد مثلث!

فیاض زاهد - محمد مهاجری» وضعيت جديدي كه در سپهر سياست ايران رخ نموده تا حد كم نظيري استثنايي است. براي اثبات و انتقال اين باور تلاش مي‌شود در اين نوشته به برخي ابعاد آن اشاره شود
جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
کد خبر: ۴۲۳۵۰
تاریخ انتشار: ۱۵ آذر ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۵

شورای مشورتی خاتمی

اصلاح طلبان موتور روشن و چراغ خاموش در حال حرکت به سمت انتخابات مجلس سال آینده هستند. انتخاباتی که به نظر می رسد تجربه انتخابات ریاست جمهوری سال 92 در آن تکرار شود؛ تجربه ای مبتنی بر محوریت شخصیت های مورد تایید و در راس آن سید محمد خاتمی.
تدبیر24: جلسات شورای مشورتی سید محمد خاتمی که در انتخابات سال گذشته ریاست جمهوری زمینه ساز شکل گیری ائتلاف خاتمی، هاشمی و ناطق نوری و در نهایت پیروزی حسن روحانی شد به منظور برنامه ریزی برای انتخابات سال آینده مجلس به طور مرتب در حال برگزاری است.

محمد رضا خباز، معاون تقنینی معاونت پارلمانی ریاست جمهوری و از اعضای حزب اصلاح طلب اعتماد ملی به خبرآنلاین گفت که «در حال حاظر نشست های متعددی با حضور اصلاح طلبان به ریاست آقای خاتمی برگزار می شود تا همه نمایندگان در این طیف باهم یکدست و یکصدا در حول محور مجلس بتوانند در انتخابات شرکت کنند.»


احمد پورنجاتی، عضو شورای مرکزی حزب مشارکت هم در گفتگو با اعتماد با بیان اینکه «شوراي مشورتي متشكل از افرادي است كه طيف‌هاي مختلف اصلاح‌طلب و حتي شخصيت‌هاي مستقل در آن حضور مي‌يابند» گفت که  «جلسات ما همچنان منسجم تشكيل مي‌شود. در حال حاضر بحث انتخابات هم همچون ساير مسائل روز مثل سياست خارجي يا مسائل منطقه‌يي در جلسات بررسي مي‌شود.»


شورای مشورتی سید محمد خاتمی، در آستانه انتخابات ریاست جمهوری سال 92 تشکیل شد. این شورا متشکل از اعضای فعال و شخصیت های شناخته شده احزاب اصلاح طلب است.


این شورا در انتخابات سال گذشته نقش محوری درباره تعیین خط مشی و سیاست کلی اصلاح طلبان ایفا کرد و خروجی تصمیمات آن ورود به عرصه انتخابات با نامزد واحد بود.


از این رو با وجود آنکه نامزد نزدیک به اصلاح طلبان در انتخابات ریاست جمهوری محمدرضاعارف بود اما چون هدف اصلاح طلبان بالا بردن ضریب پیروزی بر رقیب و ایجاد تغییر در فضای کلی کشور بود، این شورا حکم به خروج عارف از انتخابات و اعلام حمایت از حسن روحانی داد.


این تصمیم و همچنین تبعیت همه اطلاح طلبان از آن سبب شد که شکست های پی در پی آنها در انتخابات های پیشین که ناشی از تفرق و عدم اتحاد بود تکرار نشود و عملا فصل نوینی برای این طیف سیاسی رقم بخورد.


بر این اساس پیش بینی می شود که در انتخاب مجلس آینده اصلاح طلبان این فرمول را بار دیگر سرلوحه خود قرار دهند تا در کنار هم قرار گرفتن این شورا با شخصیت های همچون هاشمی، خاتمی، حسن خمینی و عارف، پیروزی اصلاح طلبان در انتخابات های بعدی به خصوص انتخابات مجلس سال آینده را تداوم بخشند.


مرتضی الویری از فعالان اصلاح طلب در این باره به ایلنا گفت: «عقل یك چیز را می‌گوید و دل یك چیز دیگر. عقل می‌گوید تکیه بر اشخاصی که هر چند محترم و بزرگند جریان منطقی و خرد جمعی که همان احزاب هستند را تخطئه می‌کند. باید احزاب قانونی فراگیر٬ پایه‌های دموکراسی و مردم‌سالاری را مستحکم کنند. تکیه بر اشخاص کاریزماتیک از نظر عقلانی درست نیست چرا که احتمال خطای یک فرد از خطای جمع بیشتر است. ولی دل می‌گوید اگر نقش تعیین‌کننده آقایان خاتمی و هاشمی در سال 92 نبود٬ هم‌اینک، شرایط کشور غیر قابل‌تصور بود.»


خباز هم معتقد است که «اگر مجموع اصلاح طلبان به یک لیست واحد برسند و در زیر آن را آقایان هاشمی و خاتمی امضا کنند، یقینا مردم به آن لیستی رای خواهند داد که این دو بزرگوار زیر آن را امضا و تاید کرده اند. چرا که این آقایان از یک محبوبیت بالایی در بین مردم برخوردارند.»


اگر چه همچنان شورای مشورتی و همچنین شخص سید محمد خاتمی در کنار هاشمی رفسنجانی نقش محوری را برای اصلاح طلبان دارند و پیش بینی می شود که آنها با همین فرمان تا انتخابات مجلس پیش روند اما احمد پورنجاتی تاکید دارد که «در حال حاضر جريان اصلاح‌طلبي رويكردي دارد كه ديگر قائم به فرد نيست. در عين اينكه حتما اشخاص معيني مثل آقاي خاتمي كه در اين جريان از همه برجسته‌تر است و همچنان به عنوان يك راهنما و نماد در مجموعه اصلاح‌طلبي نقش‌آفريني مي‌كند اما سازمان يافتگي تشكيلاتي اصلاح‌طلبان فارغ از ارتباط كاريزماتيك، با كاركرد بيشتري پيش رفت.»


به گفته او «همين موضوع وضع موجود، چشم‌انداز و آينده اميد بخش‌تر و با دوام‌تري را براي اصلاح‌طلبان به وجود آورده است. پيش از اين هم ما حزب، كنگره و كار تشكيلاتي و حزبي انجام مي‌داديم اما آن چه مهم است انديشه و برآيند انديشه، برنامه، تصميم و كنش است كه محصول يك فرآيند عقل جمعي است و قطعا آسيب‌پذيري كمتري دارد نسبت به زماني كه تصميم مبتني بر ديدگاه يك فرد گرفته مي‌شود و ديگران هم به احترام او اين ديدگاه را مي‌پذيرند و اگر در عمل آن ديدگاه به نتيجه مطلوبي نرسيد هيچ كس نمي‌تواند انتقاد داشته باشد چون نقش ارتباط كاريزما از لحاظ روحي و رواني اين اجازه را نمي‌دهد.»


بر این اساس نقشی که سیدمحمد خاتمی در راس هرم اصلاح طلبان ایفا می کند اگر چه یک نقش تعیین کننده است اما به نظر می رسد که با تشکیل این شورا او به دنبال اعمال نظرات شخصی و تبدیل شدن به یک بازیگر محوری در این اردوگاه نیست.


خاتمی و شورای مشورتی تلاش دارند تا برآیند نظرات احزاب، گروه ها و شخصیت های اصلاح طلب را جمع بندی و این جمع بندی را به عنوان خروجی تصمیم اصلاح طبان ارایه کنند این تصمیم و خروجی منجر به اتحاد و ائتلاف در برابر رقیب یعنی اصولگریان شود.


اتحاد و ائتلافی که به نظر می رسد اصولگریان به دلیل نداشتن شخصیت های محوری همچون خاتمی که مورد تایید همه احزاب و گروه ها باشد، تا رسیدن به آن فاصله زیادی داشته باشند.
منبع: فرارو
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: