زماني اختلاف قيمت خودرو میان کارخانه و بازار، کسبوکار پرسودی را برای دلالان ایجاد کرده بود حال آنکه اين روزها نه تنها ركود در خريد و فروش جذابيت اين بازار را براي سرمايهگذاري از بين برده است بلكه به نظر ميرسد مشتريان واقعي بازار نيز تمايلي براي خريد و فروش خودرو ندارند.
تدبیر24:بر اين اساس برخی از دستاندرکاران، بازار خودرو اين هفته را سوت و كورتر از هفته گذشته توصيف ميكنند. نگاهي به قيمتها نيز واقعيت بازار را بهتر نشان ميدهد زيرا برخي محصولات اين هفته را در شيبي نزولي سپري كردهاند. كاهش قيمت خودروهاي داخلي در بازار اين هفته به میزانی بوده است كه ميتوان گفت قيمتها در اين بازار شكسته شده است، براي مثال محصولي مانند پژو 206 كه زماني در بازار كمياب بود و اختلاف قيمت چشمگيري با كارخانه داشت، به روايت برخي فعالان بازار اين روزها قيمت آن در بازار به زير قيمت كارخانه رسيده است.
اگرچه برخي از فعالان بازار عقيده دارند فرارسيدن اربعين باعث شده است برخي مشتريان خريد خود را به بعد از اين ايام موكول كنند و همين موضوع نيز باعث توقف بيش از پيش معاملات در بازار خودرو شده است؛ اما برخي ديگر از فعالان نيز ميگويند روند فعلي بازار اتفاق تازهاي نيست و از ماههای گذشته آغاز شده بود.
بر اين اساس ميتوان گفت حالا از حباب قيمتها در بازار خودرو كه زماني بسيار بزرگ شده بود خبري نيست. كارشناسان با اشاره به اين نكته كه به نظر ميرسد قيمتها در بازار خودرو بيش از اين با كاهش همراه نخواهند شد، عقيده دارند هماکنون زمان خوبي براي خريد خودرو است زيرا نه تنها فاصله قيمت در بازار با كارخانه بسيار كاهش يافته است بلكه قيمت برخي محصولات از قیمت كارخانه نيز كمتر شده است. اما چه اتفاقي باعث ميشود كه فروشندگان خودرو حاضر به فروش خودرو زير قيمت كارخانه شوند؟
يك فعال بازار در پاسخ به اين سوال به دنياي اقتصاد ميگويد: زماني كه فروشندگان بازار را خالي از مشتري ببينند و از سويي به نقدينگي نيز نياز داشته باشند، حاضر ميشوند قيمتها را بشكنند تا به نوعي سرمايه خود را به گردش در بياورند يا نياز خود به نقدينگي را مرتفع كنند.
شرايط ياد شده در حالي از سوي فعالان بازار عنوان میشود كه خودروسازان عقيده دارند جريان فروش در نمایندگیها عادي است و عرضه و تقاضا با يكديگر در هماهنگي كامل به سر ميبرند.
خودروسازان در حالي اين تحليل را از فروش خود در كارخانه ارائه ميدهند كه پس از رشد توليد در سال جاري، با توجه به پايين بودن قدرت خريد بخشي از مشتريان، آنها اقدام به طراحي مدلهاي مختلف براي فروش كردند تا مشتريان بيشتري را براي خريد ترغيب كنند. اما در بازاري با اين سطح از ركود، هنوز محصولاتي هستند كه شرایط متفاوتی دارند و قيمت آنها هر هفته روندي صعودي دارد، تندر 90 كه توليد آن با اما و اگرهاي فراوان همراه و به كندي در حال انجام است، همچنان استثنا بازار خودرو به شمار ميرود.
افت قيمت داخليها ادامه دارد
هرچند «ركود» روايت ثابت اين روزهاي بازار خودرو است اما در رابطه با قيمت پژو 206 دو روايت متفاوت وجود دارد. پژو 206 تيپ 5 كه هفته گذشته قيمت آن 37 ميليون و 100 هزار تومان بود، به گفته فعالان بازار اين هفته به 36 ميليون و 800 هزار تومان رسيده است. قيمت ياد شده در حالي است كه يك فعال ديگر بازار خودرو قيمت اين خودرو در بازار اين هفته را 36 ميليون و 100 هزار تومان عنوان ميكند كه در واقع 300 هزار تومان زير قيمت كارخانه است. براي مدل ديگر اين خودرو يعني 206 صندوقدار نيز دو قيمت متفاوت از سوي فعالان بازار عنوان ميشود.
يك فعال بازار قيمت 37 ميليون و 500 هزار تومان را براي اين خودرو عنوان ميكند كه نشان از افت 300 هزار توماني اين خودرو نسبت به هفته گذشته دارد؛ اما يك فعال ديگر بازار قيمت V8 را 36 ميليون و 800 هزار تومان اعلام ميكند كه در اين صورت بايد گفت قيمت اين خودرو در بازار اين هفته با كارخانه يكي شده است.
همانطور كه اشاره شد، تندر 90 تنها خودروي بازار است كه با رشد قيمت همراه بوده است. بر اين اساس تندر E2 با رشدي 500 هزار توماني در بازار اين هفته به 43 ميليون و 500 هزار تومان رسيد و مدل دنده اتومات آن نيز با جهشي يك ميليون توماني، در بازار اين هفته 56ميليون تومان قيمت داشته است. رشد قيمت اين دو مدل از تندر در حالي است كه قيمت پارس تندر روي 44 ميليون و 500 هزار تومان ثابت بوده است. اما ديگر خودروي بازار كه با كاهش قيمت همراه بوده است، پژو پارس با داشبورد جديد است. اين خودرو با نيم ميليون تومان كاهش قيمت هماكنون 37 ميليون و 500 هزار تومان قيمت دارد. پارس سال تكايربگ اما ثبات قيمت داشته و 34 ميليون و 800 هزار تومان قيمت دارد.
ديگر اعضاي خانواده پژو نيز در بازار اين هفته ثبات قيمت داشتهاند. پژو 405 بنزيني همچنان روي 29 ميليون و 700 هزار تومان ثابت مانده است و مدل دوگانهسوز آن با دو ايربگ نيز 31 ميليون و 500 هزار تومان در بازار موجود است. به گفته فعالان بازار سمند سورن اي.ال.ايكس نيز اين هفته ثبات قيمت داشته و روي 35 ميليون تومان ثابت باقي مانده است و مدل ديگر آن يعني ال.ايكس نيز 29 ميليون و 800 هزار تومان است و تغييري نداشته است. رانا هم اين هفته از 32 ميليون و 700 هزار تومان كوتاه نيامده است. محصولات خانواده سايپا نيز اين هفته بدون تغيير بودهاند. به گفته فعالان بازار پرايد 111 در بازار اين هفته روي 20ميليون و 700 هزار تومان ثابت بوده است. مدل 131 نيز مانند هفته گذشته 19 ميليون و 900 هزار تومان قيمت دارد و مدل 132 نيز روي 20ميليون و 200 هزار تومان باقي مانده است. تيبا نيز در دو مدل صندوقدار و هاچبك خود ثبات قيمت داشته و به ترتيب 24 ميليون تومان و 26 ميليون و 800هزار تومان قيمت دارند كه نشان از فاصله اندك قيمت اين خودروها در بازار و كارخانه دارد.
منبع: دنیای اقتصاد