ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

ایران و آمریکا؛ دیپلماسی در آینه تاریخ و آزمون آینده

مینو خالقی - «صلح پایدار تنها زمانی ممکن است که طرفین به هزینه‌های تنش‌آفرینی بیشتر از منافع آن بیندیشند»، شاید بیش از هر زمان دیگری درباره رابطه ایران و آمریکا، خصوصا در شرایط فعلی، مصداق داشته باشد.
روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

روندها و چشم‌‌‌انداز اقتصاد دیجیتال در ۲۰۲۵

محمدمهدی محمدی - اقتصاد دیجیتال با تعریف سازوکارهای اقتصادی مبتنی بر داده و فناوری، به یکی از مهم‌ترین عناصر ساختار اقتصادی جهانی تبدیل شده است. این مفهوم نه تنها شامل تجارت الکترونیک می‌شود، بلکه به تمامی ابعاد استفاده از فناوری‌های دیجیتال در زندگی روزمره، از مبادلات مالی تا ارتباطات، پرداخته و تأثیر قابل توجهی بر رفتارهای اجتماعی، فرآیندهای مدیریتی و ساختارهای زیرساختی جوامع دارد. با پیشرفت‌های مداوم و ظهور فناوری‌های نوآورانه، به‌ویژه در حوزه‌های هوش مصنوعی، بیگ دیتا، اینترنت اشیاء و بلاک‌چین، تحولات عمیق‌تری در بازارهای جهانی و شکل‌گیری مدل‌های کسب‌وکار جدید مشاهده می‌شود.
شنبه ۰۴ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 26
کد خبر: ۴۳۰۶۱
تاریخ انتشار: ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۴

غفلت از حفظ توازن در مسیر توسعه

«غفلت از حفظ توازن در مسیر توسعه» عنوان سرمقاله روزنامه «آفرینش» به قلم «حسین امیدوار» است. در این سرمقاله آمده است: حرکت و قرار گرفتن در مسیر توسعه، خواسته ای جهان شمول است که رسیدن به آن نیازمند فراهم بودن شرایط و ضوابطی است که به صورت بهم پیوسته باید محقق شوند تا جامعه به یک رشد همه جانبه نائل آید. تاکید بر همه جانبه بودن 'توسعه' از این جهت است که جامعه همچون موجودی است که پیوسته در حال رشد و نمو می باشد. اگر در برخی از جهات رشد چشمگیری داشته باشد و در بخش های دیگر ارتقای کمی و کیفی نداشته باشد، یک نوع ناهماهنگی بین اعضا وجوارح آن به وجود خواهد آمد که این امر علاوه بر اینکه جلوی حرکت و رشد جامعه را می گیرد، به عنوان آفتی خطرناک برای حکومت ها تلقی می گردد.
تدبیر24:امروز رشد و پیشرفت کشور در بسیاری از زمینه های علمی، آموزشی، دفاعی، و...، برکسی پوشیده نیست، اما عدم توازن و رشد متعادل در دیگر مولفه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، و اقتصادی، در دراز مدت مشکلات عدیده ای برای ما به همراه داشته و در ادامه نیز شاهد چالش هایی ازاین جنس خواهیم بود.

نهاد'خانواده' یکی از پایگاه هایی است که متاسفانه نتوانسته هم پای دیگر جنبه های توسعه رشد متوازنی داشته باشد. رشد و توسعه در حوزه مسائل اجتماعی، منوط بر داشتن خانواده هایی مستحکم و منسجم می باشد. غفلت از نقش خانواده در زمینه جامعه شناسی، موجب بروز انواع ناهنجاری های اجتماعی می گردد که امروز نمونه های آن را می توان به وضوح در جامعه مشاهده کرد. در سند چشم انداز «ایران1404» برای جامعه ایرانی ویژگی هایی مشخص شده است که عدم توجه به آن مشکلات فراوانی را برای ما به وجود خواهد آورد.

به عنوان مثال در طی یک دهه اخیر ما در زمینه هایی همچون فرهنگ کارجمعی، احترام به حقوق متقابل، ازدواج، طلاق، انضباط اجتماعی و رعایت قانون، صداقت در معاشرت ها، عصبانیت در روابط روزانه، و...، دچار آفت های بزرگی شده ایم که هرکدام ضربه ای مهلک به بدنه جامعه و ثبات اجتماعی وارد می کنند.

کمرنگ شدن نقش نهاد خانواده در مسیر توسعه، در دو مولفه 'رفاه' و 'امنیت اجتماعی' خلاصه می شود. مسئله رفاه خانواده ها بسیار گسترده است و زمینه های مختلفی از خورد و خوراک تا آموزش و تفریحات را در برمی گیرد. اما امروزه پایه و اساس تامین رفاه خانوارها، مسئله معیشتی، یعنی دغدغه هایی همچون مسکن، شغل و مخارج روزانه، می باشد. بروز مشکلات عدیده معیشتی درحال حاضر خانواده را درگیر مشکلات فراوانی کرده است که متاسفانه نقش سابق آن در جهت سازندگی جامعه و حرکت اعضا در راستای اهداف توسعه کشور، کمی کمرنگ گردیده است. دغدغه های فراوان اعضای خانواده موجب از هم گسیختگی و انزوای آنها گردیده است. افراد خانواده برای اینکه سعی دارند باری اضافی بردوش خانواده خود نباشند، لذا برای تامین نیازهای خود بدون آنکه از پشتوانه خانوادگی برخوردار باشند، به سمت کسب درآمد می روند. ازسوی دیگر به سبب نداشتن مهارت و تحصیلات کافی و نبود شغل مناسب، در باتلاق فعالیت های غیرقانونی گرفتار خواهند شد.

اما 'امنیت اجتماعی' نیز دیگر مولفه ای است که امروز خانواده را دچار برخی مشکلات نموده است تا نتواند همچون گذشته خود را به عنوان محرک رشد و توسعه جامعه نشان دهد. گرفتار شدن افراد جامعه در دام اعتیاد، خرید و فروش مواد مخدر، طلاق، سرقت، و... تنها بخشی از ناهنجاری هایی است که امنیت اجتماعی را برهم زده و تاثیرات سوئی بر نهاد خانواده داشته است. جدای از این موارد در بحث امنیت بهداشتی، آموزشی، اخلاقی و... نیز ما دچار چالش های بسیاری هستیم. به عنوان مثال درزمینه امنیت بهداشتی، امروز اکثر خانواده ها به صورت مستقیم یا باواسطه با معضلی همچون سرطان مواجهند و این موضوع انرژی و توان زیادی از خانواده های ایرانی گرفته است.

درحال حاضرهزینه های سنگین معیشتی به همراه فشارهای روانی و اجتماعی، شرایط جامعه مارا بگونه ای رقم زده است که با شاخص های چشم انداز «ایران1404» فاصله ای معنادار پیدا کرده ایم. لذا این امر زمانی محقق خواهد شد که روند توسعه ای در کشور همه جانبه و از جامعیت لازم بهره مند باشد. ضمن این که در این مسیر باید با اولویت بندی صحیح و توجه به پایه های رشد در جامعه، پایگاه هایی همچون خانواده را بیش از گذشته مورد حمایت قرار دهیم.
بازدید از صفحه اول
sendارسال به دوستان
printنسخه چاپی
نظر شما: