بانک جهانی در جدیدترین گزارش خود از چشمانداز اقتصادی جهان پیشبینی خود از رشد اقتصادی کشورمان را کاهش داد. این بانک که در گزارش پیشین خود که در ماه خرداد منتشر شده بود، رشد اقتصادی ایران در سال 2015 را 2 درصد پیشبینی کرده بود، در گزارش جدید خود که دیروز منتشر کرد، این رقم را به 9/0 درصد کاهش داده است. بر این اساس، ایران در سال 2014 رشد اقتصادی 5/1 درصدی را تجربه کرده است.
تدبیر24: البته فقط ارقام مربوط به رشد اقتصادی ایران نیست که کاهش یافته است. بانک جهانی در گزارش خود از چشمانداز اقتصاد جهان که دوبار در سال منتشر میکند، ضمن هشدار در مورد اینکه اقتصاد جهانی بیش از حد به احیای اقتصادی آمریکا وابسته شده است، پیشبینی خود از رشد اقتصادی کل جهان در سال 2015 را نیز از پیشبینی 4/3 درصدی ماه ژوئن خود کاهش داده و به 3 درصد رسانده است.
این نهاد بینالمللی همچنین رشد اقتصادی جهان در سال 2014 را 8/2 درصد اعلام کرده بود که اکنون در برآورد مقدماتی خود آن را به 6/2 درصد کاهش داده است.
براساس پیشبینی جدید بانک جهانی رشد اقتصادی ایران در سال 2016 برابر با 0/1 و در سال 2017 برابر با 2/2 درصد خواهد بود. علاوه بر این، پیشبینی بانک جهانی نشان میدهد که تراز حساب جاری ایران در سال 2014 برابر 6/3 درصد تولید ناخالص داخلی بوده است که این رقم در سال 2015 میلادی به 6/2- درصد کاهش خواهد یافت. این رقم برای سال 2016 برابر با 2/2- و برای سال 2017 معادل 9/1- پیشبینی شده است.
بانک جهانی در توضیح کاهش پیشبینیهای خود از رشد اقتصادی کشورهای جهان اعلام کرده است که پیشبینی میکند بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا و کاهش قیمت سوخت قادر نخواهد بود وضعیت مایوسکننده اقتصادهای اروپا و چین را جبران کند. در این گزارش به نشانههای روزافزونی اشاره شده است که نشان میدهند اقتصاد آمریکا از سایر اقتصادهای عمده جهان فاصله میگیرد و در چنین شرایطی هرگونه خوشبینی مبنی بر اینکه کاهش قیمت نفت موجب رونق تولید خواهد شد، رنگ میبازد. بانک جهانی هشدار داده است خطراتی که اقتصاد جهانی را تهدید میکنند، «قابل توجه و رو به افزایش» هستند. این خطرات شامل افزایش نوسانات مالی، تشدید تنشهای ژئوپلیتیک و تداوم رکود در حوزه یورو یا ژاپن است. عدم اطمینان کسبوکارها و مصرفکنندگان و ناتوانی بانکهای مرکزی بزرگ در کاهش نرخهای بهره به کمتر از پایینترین رکورد خود برای افزایش انتظارات تورمی از دیگر خطراتی است که اقتصاد جهان را تهدید میکند. کائوشیک باسو، اقتصاددان ارشد بانک جهانی، در کنفرانس تلفنی با خبرنگاران چنین گفت: «امروز اقتصاد جهانی بسیار بزرگتر از گذشته است و به مانند آن است که قطاری بزرگتر باید با همان یک موتور، یعنی اقتصاد آمریکا، حرکت کند. این وضع برای اقتصاد جهان چشمانداز خوبی در بر ندارد.»
این نهاد وامدهنده بینالمللی پیشبینی خود از رشد اقتصادی آمریکا را از رقم پیشین 3 درصد که در ماه ژوئن اعلام کرده بود ، به رقم 2/3 درصد افزایش داد. این در حالی است که بانک جهانی پیشبینی خود از رشد اقتصادی حوزه یورو و ژاپن را کاهش داد و علت آن را اثرات طولانیمدت بازمانده از بحران مالی جهان و «تنگناهای ساختاری» اعلام کرده است. بانک جهانی همچنین پیشبینی خود از رشد اقتصادی چین را نیز کاهش داده است و علت آن را «کندی مدیریت شده» این دومین اقتصاد بزرگ جهان ذکر کرده است.
بانک جهانی آخرین نهادی است که همزمان با احیای اقتصادی کندی که سیاستگذاران را مایوس کرده، برآورد خود از رشد اقتصادی جهان را کاهش داده است. صندوق بینالمللی پول نیز در ماه اکتبر پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان را به 8/3 درصد کاهش داده بود و علت آن را تقاضای ضعیف و بدهیهای بازمانده از بحران مالی اعلام کرده بود. قرار است در هفته آینده صندوق بینالمللی پول پیشبینی جدید خود از وضعیت اقتصاد جهانی را منتشر کند. در گزارش جدید بانک جهانی که دیروز منتشر شد، پیشبینی شده است که حوزه یورو متشکل از 19 کشور، در سال 2015 رشد 1/1 درصدی را تجربه خواهد کرد. پیشبینی قبلی بانک این رقم را 8/1 درصد نشان میداد. بر این اساس رشد اقتصادی چین هم 1/7 درصد خواهد بود.
پیشبینی ماه اکتبر این رقم را 2/7 درصد و پیشبینی ماه ژوئن این رقم را 5/7 درصد اعلام کرده بودند. بر این اساس ژاپن نیز 2/1 درصد رشد خواهد کرد که پیشبینی قبلی این رقم را 3/1 درصد نشان داده بود. رشد اقتصادی انگلستان نیز برای سال 2015 برابر با 9/2 درصد پیشبینی شده است.
بر اساس این گزارش، اقتصاد کشورهای دارای درآمد متوسط تحت تاثیر عوامل مختلف آسیب دیده است و اکنون پیشبینی میشود که روسیه به جای آنکه رشد 5/1 درصدی را تجربه کند، شاهد کوچک شدن 9/2 درصدی اقتصاد خود خواهد بود. اما اقتصاد جنوب آسیا، بهرغم سایر نقاط جهان اکنون شاهد افزایش پیشبینیها از رشد اقتصادی خود هست. بانک جهانی پیشبینی خود از رشد اقتصادی این منطقه را 2/0 درصد افزایش داده و به 1/6 درصد رسانده است.
بانک جهانی همچنین پیشبینی خود از رشد اقتصادی جهان در سال 2016 را از 5/3 درصد به 3/3 درصد کاهش داده است. بانک جهانی پیشبینی کرده است که قیمتهای نفت در سالجاری میلادی 32 درصد کاهش خواهند یافت و این مقدار کاهش بهصورت تاریخی معمولا با افزایش در حدود 5/0 درصدی تولید ناخالص داخلی جهان همراه بوده است. اما این بار تاثیر این کاهش قیمت نفت بر رشد اقتصادی جهان در سالهای 2015 و 2016 کمتر خواهد بود که دلیل آن عوامل دیگری است همچون اعتماد کم که موجب میشود به جای هزینه، پساندازها بیشتر انجام شود و جابهجایی «قابل توجه» درآمد از کشورهای تولیدکننده نفت به آنهایی که صرفا مصرفکننده هستند. باسو میگوید: «پیشبینی اقتصاد، لحظاتی چالشبرانگیز را در پی دارد. در شرایطی که کاهش قیمت نفت برای کل اقتصاد جهان خوب است، اما فرآیند سقوط این قیمتها موجب بلاتکلیفی میشود و از خود برندگان و بازندگانی را بر جای خواهد گذاشت.»
منبع: دنیای اقتصاد